Toronto Üniversitesi tarafından Nature Climate Change dergisinde yayımlanan bu rapor, 2100 yılına kadar kutup ayılarının neslinin büyük ölçüde tehlike altında olabileceğini gözler önüne seriyor.
Küresel ısınma nedeni ile doğal ortamlarının yok olması bir tür olarak Kutup ayısının yaşamını tehdit etmektedir; bu yüzyıl içinde soyunun tükenmesi olasılığı vardır.
Fakat gezegeni ve canlıları olumsuz etkileyen iklim değişiklikleri gösteriyor ki, kutup ayıları popülasyonu hızlı bir şekilde azalmayı sürdürüyor. Doğu Kanada'nın kuzeyinde yer alan Nunavut hükümetinin değerlendirme raporuna göre 2021 yılında yalnızca 618 ayının kaldığı belgeleniyor.
Küresel ısınma, Kuzey Kutbu'nu diğer yerlere göre dört kat hızlı etkiliyor. Kutup ayıları, onlar için hayati olan deniz buzunun oluşması için artık bir ay daha fazla beklemek zorunda. Bu sürede giderek zayıflayan türün doğum sayıları azaldı, ayılar çaresizlikten Kuzey kasabaların çöplüklerine inmeye başladı.
Doğada günümüzde yaklaşık 25 bin kutup ayısı yaşıyor.
İlgili 42 soru bulundu
Her iki kutup da çeşitli fok ve balina türleri barındırıyor. Fakat dünyanın en büyük ayısı olan kutup ayısı sadece Kuzey Kutbu'nda yaşıyor. Kutup ayıları (Ursus maritimus) ve onların pofuduk yavruları Alaska, Kanada, Grönland (Danimarka'nın bir kısmı), Norveç, Rusya ve bazen de İzlanda'da bulunabiliyor.
Ayılar genellikle iri yapılı kısa bacaklı hayvanlardır. Ağırlıkları Malaya ayısında yaklaşık 27–46 kg'dan başlayarak Alaska iri boz ayısında 780 kg'a kadar ulaşır. Erkek ayılar daima dişilerden daha iri olurlar. Bu iri gövdelerine karşın çoğu iyi bir tırmanıcı ve usta bir yüzücüdür.
Kutup ayıları 255 güne kadar aç kalabiliyor
Uzmanlar, yetişkin kutup ayılarının 255 güne kadar aç kalabildiklerini fakat yavruların açlığa uzun süre açlığa dayanamadıklarını söylüyor.
bunun dışında söz konusu kutup ayısı ise eskimolar ve bilim adamları dışında avlanması yasak olduğundan tadına bakmak isterseniz eskimolara uğramanız gerekir. uzakdoğuda ise daha çok yenildiğinde şifa niyetine yenilen bir et çeşididir, çok rastlanılmaz.
ABD'nin kuzeybatı ucundaki Alaska eyaletinde ölümle sonuçlanan kutup ayısı saldırısı çok sık rastlanan bir şey değil ama uzmanlar buzların erimesi hızlandıkça ayılarla insanların daha sık karşılaşmasının kaçınılmaz olacağına dikkat çekiyor.
Dünya üzerinde yaşayan 8 ayı türü bulunur. Avustralya ve Antarktika kıtaları haricinde dünyanın hemen hemen her yerinde ayılara rastlayabilirsiniz.
Karla kaplı bir ortamda su sıkıntısı yaşanmayacağını düşünmeyin zira olan suyun büyük kısmı donmuş durumda bulunur. Ama bu durum kutup ayıları için sorun teşkil etmez, çünkü onlar su içmezler! Bedenleri yağ yıkımı sırasında gerekli olan su bileşenini yani H₂O'yu üreterek su ihtiyacı duymalarını engeller.
Kutup ayılarının ağırlığı 50-550 kilogram arasında değişebilir. Yeni doğan kutup ayıları sadece 500 gram ağırlığında ve 30 santimetre boyundadır.
Dünyadaki sekiz ayı türünden altısının soyunun tükenme tehlikesi içinde olduğu bildirildi. Dünya Koruma Birliği, "güneş ayısı"nın da, soyları tükenme tehlikesi içindeki türlerin yer aldığı "Kırmızı Liste"ye dahil edildiğini bildirdi. Böylece, soyları tehlike içindeki ayı türlerinin sayısı altıya çıkmış oldu.
Popülasyonları %60 azalmasına karşın hala uluslararası düzeyde bu canlılarla ilgili alınmış herhangi bir tedbir bulunmuyor.
Hanefi fıkhına göre pençesiyle avlanan yırtıcı hayvan ve yırtıcı kuşlar ve bu gruba giren tüm etçil hayvanların eti haram sayılmıştır (Aslan, kaplan, kurt, ayı, tilki, çakal, fil, gelincik, sansar, samur, sincap, maymun, köpek, kedi vs.)
Değerli kardeşimiz, Yaratılışı bakımından iğrenç olan birtakım hayvanların etleri de haramdır, yenmez: Fare, yaban faresi, akrep, yılan, kene, kurbağa, kara ve deniz kaplumbağası, arı, kara sinek, sivrisinek, köstebek, kirpi, bit, pire gibi hayvanların yenmesi caiz değildir.
Penguen konusunda yasaklayıcı bir hüküm bulunmadığı ve temiz olan her şeyi bize helal, pis olanı da haram kılındığından, iştahı çeken insanların penguen etini yemelerinde sakınca bulunmamaktadır.
Günümüzde sağlıklı bir ayı nüfusunun varlığı, yüksek kalitede bir ormanın ve böylece kereste, mantar, çilek ve çeşitli avların mevcudiyetinin göstergesidir. Varlıklarıyla doğaya pek çok katkıda bulunan ayılar, her şeyden önce bitkilerle beslendiği için önemli bir tohum dağıtıcıdır.
Yani kutup hayvanları - kürklerinin yanında - yağlı bedenleri sayesinde de üşümezler, diye sonuca ulaşır.
Bu evrede sürüngenler soğuk havaya bağlı olarak vücutlarındaki tüm işlevleri yavaşlatarak ya tamamen hareketsiz kalıyorlar ya da yavaş hareket ederler. Tilki, tavşan, balina ve kutup ayısı gibi bazı sıcakkanlı canlılar ise kış uykusuna yatmazlar.
Kış uykusuna yatan en ünlü hayvan herhalde ayıdır. Ayılar, türlerine, yaşadıkları bölgenin sıcaklıklarına ve yiyecek bulma olanaklarına göre değişik uzunluklarda kış uykusuna yatarlar. Bu süre 3 ila 7 ay arasında değişir. Bu süre içinde beden ağırlıklarının yaklaşık dörtte birini kaybederler.
Bugün Türkiye'de dünya ortalamasının üzerinde diyebileceğimiz ayı popülasyonuna sahip yerlerimiz var. Doğu ve Batı Karadeniz'de, Doğu Anadolu'da önde olan yerlerimiz var. Türkiye'nin diğer bütün bölgelerinde de ayı popülasyonları var fakat çok yüksek olduğu yerlerden bahsediyoruz.
Yayılış Alanları Nerelerdir? Ülkemizde görülen bozayı alt türü Avrasya bozayısıdır. Bu alt tür Türkiye'de Karadeniz Bölgesi, Toros'lar, İç Ege Dağları ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde yayılış gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri