Damanın kökeni hakkında en popüler iddialardan bir diğerine göre dama, ilk olarak Antik Mısır'da firavunlar tarafından oynandı. Mısır hiyerogliflerinde dama tahtasına benzer motiflere rastlanması, Antik dönemde bugünkü damaya benzeyen bir oyunun Mısırlılar tarafından oynandığını gösteriyor.
Satranç ve tavla oyunlarına benzerliğiyle bilinen dama oyunu, eski dönemlerden bu yana oynanır. Karşılıklı iki kişinin oynadığı damanın mucidi, Yunanlı savaşçı Palamed'dir.
Bir iddiaya göre dama oyununu yunanlı savaşçı Palamed icat etti. Bu oyunu icat etmesinin nedeni ise Truva'nın kuşatmasının 10 yıl devam etmesi ve askerlerin can sıkıntısını gidermek için Palamed bu güzelim oyunu icat eder.
Eğer damada taş nasıl yenir diye merak ediyorsanız rakip oyuncunun taşını almak için pullarınızdan biriyle üzerinden atlamanız gerekir. Taşlarınızdan biri tahtanın diğer tarafına ulaşırsa o taş, dama taşı olur. Bu olduğunda aynı renkteki başka bir taşı dama taşının üzerine yerleştirerek özelliğini belli edin.
Dama oyunu faydalı eğlenceli olan bir zeka oyunudur. Oyunu oynayan oyuncular haksever, sabırlı, yüksek ahlak fazt kazanımına sahip olur.
İlgili 25 soru bulundu
Dama oyunu, 12. yüzyıldan bu zamana oynanagelen eğlenceli ve kolay bir oyundur. Dama oyununu kazanmak için parçalarını rakibin tarafına geçirmen gerekir. Rakibinin taşları üzerinden zıplayarak ve onları yiyerek daha hızlı ilerleyebilirsin.
Kutu İçeriği: 32X32 cm Ebatlarında 8 mm Kalınlığında 1 Adet Ahşap Zemin 40 Adet Oyun Taşı, Oyun Anlatım Kitapçığı Oyuncu Sayısı: 2 Kişi ile Oynanır Yaş: 6 Yaş ve Üzeri *Ürünlerimiz CE Oyuncak Güvenliği Standartlarına Göre Test Edilmiştir.
Taşlar yeme zorunluluğu vardır ve normal hamle sırasında geriye gitmek mümkün değildir, ancak rakip oyuncunun taşlarını alırken geriye gitmek mümkündür. Dama oyununda başarılı olmak için bazı püf noktaları dikkate almak önemlidir. Rakip oyuncunun taşlarını yeme şansını azaltmak için kendi taşlarınızı koruyun.
Rakiplerden birinin 3 taşı kalmışsa, bu taşların hepsi dama taşı haline gelir. Tüm taşları yenen oyuncu, oyunu kaybetmiş olur. Her iki tarafın 1 taşı kalmışsa, oyun berabere biter.
FMJD'nin resmi olarak kabul ettiği 4 Dama oyunu 10×10 Çapraz Dama (Checkers, International Checkers, 10×10 Draughts), Rus Daması, Brezilya Daması ve Türk Damasıdır.
Go çok eski bir oyundur. Çin kökenli bir oyun olmakla birlikte bütün Doğu Asya'da tanınır ve oynanır. Oyunda siyah ve beyaz renklerdeki küçük ve yuvarlak taşlar kullanılır. Oyuna siyah başlar.
GO Dünyasına Hoş Geldiniz...
GO, Türkiye'nin yeni nesil yakıt istasyonudur. Yarım asrı aşkın köklü geçmişi ile Türkiye'de birçok “ilk”e imza atan İpragaz'ın, akaryakıt sektöründeki markası olan GO, ilk istasyonunu 16 Mayıs 2013 tarihinde Konya'da açmıştır.
Çin daması oyununda ise, 64 bölmeli kare bir oyun tahtası yer alıyor. İki kişi ile oynanabilen Çin damasında 18 adet piyon bulunuyor. Dokuz beyaz ve dokuz siyah olarak iki renge ayrılan piyonlar, oyuncular arasında eşit olarak bölüştürülüyor.
Dama taşı geriye doğru da hamle yapabilmektedir. Rakip taşı devre dışı bırakma özelliği diğer taşlarla aynıdır. Her oyuncunun tek taşı kaldığında oyun berabere biter.
En yaygın olarak oynanan üç tip dama var dünyada, Türk damasıysa bunlardan sadece biri. Avrupa ülkelerinde ağırlıklı olarak çapraz dama dedikleri Ortadoğu'da oynanandan farklı bir dama oynanıyor.
Dama oyununda taşınız rakibinizin yönüne doğru ilerleyerek devam etmektedir. Rakibin taşı üzerinden atlayarak oyuncunun taşının esir alınması ile de oyuncuya öncelik hakkı doğar. Oyuncunun kendi taşını karşı tarafın sahasındaki son kısma yöneltmesi halinde dama meydana gelir ve böylelikle oyun kazanılır.
Türk Damasında amaç, taş alma mecburiyetinden yararlanarak, oyun kurmak, pozisyon ve hamle avantajı elde etmek, rakibin taşlarını eksilterek rakibi zayıflatmak ve sonuç olarak rakibin tüm taşlarını alarak oyunu kazanmaktır. Taşların amacı sekizinci sıraya erişip her yöne hareke edebilen Dama Taşı niteliği kazanmaktır.
Diğer Önemli Kurallar
Oyuncu sadece rakibin taşlarının üstünden atlayabilir, kendi taşlarının üstünden atlayamaz.
Yıldız Çin Daması Nasıl Oynanır? Kutunun içerisinde bulunan 60 adet oyun misketleri oyun tahtasının dışında yıldız oluşturacak şekilde 10'arlı olarak dizilir. Oyunda amaç misketleri ileri-geri, sağ-sol ve çapraz hareket ettirerek karşı rakibin alanına geçirmeye çalışmaktır.
Dama oyunu iki kişi üzerinden oynanıyor. Amaç rakibin tüm pullarını yok edip hiçbir pulu kalmadığında ise oyunu kazanmış oluruz. Rakibin pullarını bulunduğu kısma bir pul geçirdiğimiz zaman o pulumuz artık dama olur. Umarım size fayda sağlamıştır.
Çapraz dama oyununda ise her oyuncunun 20 taşı bulunur. Taşlar çapraz olacak şekilde, beyaz ilk hamleyi başlatır. Çapraz taş yeme zorunluluğu da oluşur. Çapraz damada ise normal hamlede geriye dönmek mümkün değildir.
Eğer beyaz oyuncunun,oyunda tek şahı kalmışsa karşıdaki oyuncu onu 16 hamle içinde mat etmeli.16 hamlede mat edemezse oyun pata kalır.
İmparatorluğu döneminde Padişah Abdülaziz'in damaya olan tutkusu, halk üzerinde etkili olmuş; oyun, geniş bir yaygınlığa ulaşmıştır. Bu nedenle bu dönem, Türk dama oyununun altın çağları olarak adlandırılmaktadır.
Dama deseni satranç oyununun icat edildiği 6. yy'dan beri var olan bir desen. Desen cesur olmasına rağmen uygulaması en kolay ve pratik desenlerden biri.
Taşlar eşit sayıda oyunculara paylaştırılır ve dama tahtası üzerine dizilerek oyuna başlanır. Dama tahtası üzerinde 64 adet kare şekil yer almaktadır. Dama oyunu ilk oynandığı yıllarda bugünkü halinden çok farklı şekildeydi. Şimdiki hali ile ilk olarak 1500 yılında Avrupa ülkelerinde oynanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri