Dünya'dan uzaklaştıkça Ay'ın uyguladığı çekim kuv- veti azalır, Dünya'ya yaklaştıkça çekim kuvveti artar.
Ay'ın çekim gücü, dünya üzerindeki su birikintileri ile meydana gelgitleri teşvik etmektedir. Dünyanın üzerinde oldukça önemli bir etkiye sahip olan Ay, yakın olduğu bölgelerdeki suların artmasına, dolayısı ile kürenin arka kısmında kalmış olan suların inmesine sebep olur.
Ay yerküre etrafında dönerken yerkürenin bir yüzü Ay'a daima daha yakındır. Bu durumda Ay'a yakın yerdeki sular ay tarafından kendine doğru çekilirler. Bu arada kabaran suların arkasında bulunan boşlukları yanlardan gelen sular doldurur. Böylece Dünya'nın Ay'a bakan yüzeyinde sular yükselirken, diğer yerlerde alçalır.
Evrende Kütle Çekimi
Kütle çekimi, gezegenleri Güneş etrafında, Ay'ı Dünya etrafında yörüngede tutan kuvvettir. Ay'ın kütlesel çekimi yeterince büyük olduğu için Dünya'da etkilerini görürüz. Denizlerdeki gelgitler, Ay'ın Dünya üzerindeki sulara çekim kuvveti uygulaması ile meydana gelirler.
Ay'ın çapı 3.474 km'dir, bu da Dünya çapının dörtte birinden biraz fazladır. Dolayısıyla Ay'ın hacmi Dünya'nın hacminin %2'sidir. Kütlesi Dünya kütlesinden 81,3 kat daha azdır. Yüzeyinde kütleçekim etkisi yer çekiminin yaklaşık %17'sidir.
İlgili 28 soru bulundu
Bir cisim üzerine diğer bir cisim tarafından etki eden kütleçekim kuvveti, bu cisimlerin kütlelerinin çarpımı ile doğru orantılı ve aralarındaki mesafenin karesi ile ters orantılıdır.
Evet. Kütleçekim kuvvetinin menzili sınırsızdır. Bu sebeple Ay evrende bulunan herhangi bir nesneye kütleçekim kuvveti uygular.
En dışta yerkabuğu, daha içte manto, en içte ise çekirdek vardır. Çekirdeğin dış kısımları sıvı haldeyken en iç kısımları ise katıdır. Yeryüzündeki ortalama sıcaklık 15°C civarındadır. Ancak Dünya'nın merkezine doğru gidildikçe sıcaklık artmaya başlar.
Yerkürenin merkezine doğru gidildikçe yoğunluk değerleri gibi sıcaklık ve basınç değerleri de artar. Ancak sıcaklığın ve basıncın birim mesafedeki artış değeri, yani gradyanları sabit değildir.
İki cisim arasındaki kütleçekim kuvveti aralarındaki uzaklığın karesiyle ters orantılı olduğundan, kutuplardaki bir cisme etki eden kütleçekim kuvveti Ekvator'dakinden %0,66 daha fazladır.
Ay, Dünya'nın üzerine uyguladığı yerçekimi kuvveti tarafından yörüngede tutulur. Ancak Ay da gezegenimize bir yerçekimi kuvveti uygular. Eğer uygulanan çekim kuvvetinde çok fazla sapma olursa Ay dünyadan uzaklaşır ya da videoda gördüğünüz gibi dünyaya yaklaşır.
- Eğer Ay, Dünya'ya daha fazla yaklaşırsa, Dünya'nın yerçekimi alanı Ay'ın yörüngesini bozabilir ve Ay, Dünya'ya doğru düşmeye başlayabilir. Bu durum, Ay'ın Dünya'ya düşmesiyle sonuçlanabilir ve muhtemelen dünya çapında ciddi sonuçlara neden olur.
Ay'ın yeniay ve dolunay evrelerinde, yani Ay, Yer ve Güneş'in aynı hizaya gelme durumlarında, su seviyesi en yükseğe çıkar; Ay'ın ilkdördün ve sondördün gibi evrelerinde (yani Ay, Yer ve Güneş'in konumları arasında 90 derece olduğunda) su seviyesi en aza iner.
Öncelikle Ay yaşamın devamlılığı için ihtiyaç duyulan iklim şartlarının korunmasına katkı sağlar. Dünya'nın manyetik akışının sabit bir şekilde kalmasında görev yapar. Dünya'nın çekirdeğinde bulunan sıvı halin sürekliliğini sağlar. Ayrıca yeryüzünü kozmik radyasyondan uzak tutar.
DOLUNAY: Ayın en dolgun olduğu 2 günlük zamandır. Bu zaman zarfında enerji çok yoğun olduğu için her türlü olayımıza çalışmak çok uygun olur. Dolunayda Ay hangi burçta ise o burca ait konuları ve hastalıkları çalışmamız gerekir. SON DÖRDÜN: Ay'ın dolunaydan sonraki küçülmeye başladığı 13 günlük zaman dilimidir.
Dolunayda suların yere doğru çekildiğini de duymuşsunuzdur. Kütlesi olan her cisim birbirine kütle çekim kuvveti uygular. Dairesel bir yörüngede dönen ayın kütlesel çekim etkisi sayesinde denizler düzenli bir şekilde yükselir ve alçalır.
Yer ısısı toprağın katı yüzeyinin altında depolanmış olan enerji şeklidir. Yaklaşık 1,2 m derinlikten itibaren tüm yıl boyunca don olmamaktadır. 10 m'lik derinlikten itibaren yıl boyunca 10°C'lik sıcaklık hakimdir ve bu sıcaklık daha derine indikçe her 100 m'de ortalama olarak 3 °C artmaktadır.
Dünyanın merkezinde ise kütle çekimi sıfırdır. Çünkü bu noktadan sonra bütün kütle yukarıda kalıyor ve her yönden yukarı doğru kütle çekimi oluşuyor.
Yükseklere çıktıkça yerçekimi etkisi azaldığı için atmosfer gazlarının molekülleri arasındaki mesafe daha fazladır. Bu yoğunluğun azalmasına neden olmaktadır.
Ay ve diğer yapay uydular dünya etrafında öyle hızlı dönerler ki kütle çekim kuvvetiyle merkezkaç kuvvetleri eşitlenir uydular ve ay dengelenmiş kuvvetlerin etkisinde oldukları için düşme gerçekleşmez.
Kütleçekim kuvveti, çekim merkezinden uzaklaştıkça azalacağından Dünya'nın geoit şeklinden dolayı kutuplara gidildikçe artar, ekvatora gidildikçe azalır.
2. Deniz seviyesinden dünyanın merkezine doğru ilerledikçe ağırlık azalır. Dünya'nın merkezinde ağırlık sıfırdır.
Elektron başına düşen çekim gücü ise çekirdeğin çekim gücünün her bir elektron üzerine dağılımıdır. Yani proton sayısı artarsa elektron başına düşen çekim kuvveti de artacaktır.
Ay hiçbir zaman dünyanın yörünmesinden ayrılmayacak. Güneş yaklaşık 5 milyar yıl sonra kırmızı deve dönüşüp Dünyayı ve Ayı yutacak.
Ay, Dünya ve Güneş üçlüsü aynı hizaya geldiğinde (yani Ay Yeni Ay veya Dolunay evresinde iken) Dünya okyanuslarında gelgite bağlı olarak aşırı su yükselmeleri ve alçalmaları gerçekleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri