Ay tıpkı Dünya gibi, kendinden ışık vermez. Güneşten aldığı ışığı yansıtır. Bu yüzden, Ay'ın Dünya ve Güneş'e göre konumuna göre belli bir kısmı aydınlık diğer yüzeyi ise karanlık gözükür. Hilal, yarımay, dolunay gibi şekillerde görünür ki bunlara Ay'ın evreleri (safhaları) denir.
Ay'ın Dünya etrafındaki yörüngesi dairesel değil elips olduğu için Ay'ın Dünya'ya olan uzaklığı sürekli değişir. Bu durum dolunayı farklı büyüklüklerde algılamamıza neden olur. Ay'ın ufuk çizgisi hizasında daha büyük görünmesinin sebebinin ise göz yanılması olduğu düşünülüyor.
Ayın kendi ışık kaynağı olmadığı için güneşten aldığı ışığı bize yansıtır. Bu sebepten dolayı Dünya'dan baktığımız zaman ay farklı şekillerde görünür. Ayın her gece farklı şekillerde görünmesine ayın evreleri denir.
Ay, diğer tüm gök cisimleri gibi eliptik bir yörüngede dolanır. Dolayısıyla bazen Dünya'ya yakın, bazen ise daha uzak olur. Bu da Ay'ın bazen gerçekten olduğundan daha büyük görünmesine sebep olur.
Ay, Güneş'ten aldığı ışığı yansıtır. Ay'ın Dünya etrafındaki turu Ay'ın ışık alan kısmı sürekli değişmesine neden olmaktadır. Bu da Dünya'dan bakıldığında Ay'ın farklı şekillerde görülmesine sebep olur. Ay yüzeyinin Dünya'dan gözlemlenen farklı şekillerine Ay'ın evreleri adı verilir.
İlgili 37 soru bulundu
Ay'ın evreleri düzenli olarak tekrar eden bir doğa olayıdır. Ay'ın dört tane ana, dört tane de ara evresi vardır. Ay'ın ana evreleri; yeni ay, ilk dördün, dolunay, son dördündür.
Ay'ın yüzeyindeki koyu ve açık renkteki bölgelerin farklı renkte görünmelerinin nedeni ise bu bölgelerdeki kayaçların kimyasal bileşimlerinin birbirinden farklı olması.
Birçok kültürel gelenekte, bir Ay halesi ilerideki kötü havanın habercisidir.
Güneş veya ayın etrafında görülen dairesel ışıklar hale olarak adlandırılır. Bu görüntü, güneş ya da ay ışıklarının buz kristalleri içinden geçerken kırılması nedeniyle oluşur. Bundan dolayı halenin görülmesi sirüs türünden bulutların varlığına işaret eder.
Ay'ı kuşatan esrarengiz çemberin sebebi, mevsimsel olarak gökyüzünde oluşan buz kristalleri. Yükseklerdeki buz kristallerinin altıgen formu, ışığın halka biçiminde odaklanmasını sağlıyor. Ay'dan farklı açılarla gelen ışıklar buz kristallerine ulaştıktan sonra, kırılarak dairesel halkalar oluşturuyor.
Ay'ın kendi etrafında dönme süresi ile Dünya etrafında dönme süresi yaklaşık olduğu için ay'ın hep aynı yüzünü görürüz. bu süre yaklaşık olarak 27.5 güne tekabül eder. Bu olay "kütle çekim kilidi" ile açıklanabilir. Gök cismi etrafında döndüğü daha yüksek kütleli gök cismine hep aynı yüzünü gösteriyor.
Ay'ın kendi etrafındaki dönme süresi ile Dünya'nın etrafındaki dolanması süresi birbirine eşit olduğundan Ay'ın hep aynı yüzü görülmektedir. Ay'ın Dünya'nın etrafında dolanması sonucunda Ay'ın evreleri oluşmaktadır.
Güneş, Ay'a göre Dünya'ya çok daha uzaktır. Bu yüzden Ay ile aynı konumda olduğunda gökyüzünde kaplayacağı alanla şu anki konumundaki kapladığı alan farklıdır. Ayrıca Dünya, Güneş etrafındaki yörüngesini izlerken bazen Güneş'e daha çok yaklaşır, bazen ise Güneş'ten uzaklaşır.
Ay'ın dünya etrafında dolanması sonucunda 1 AY meydana gelir. Yani Yeni Ay denilen karanlık Ay'dan sonra tekrar Yeni Ay'ın görünmesi için geçen süre bir aydır ve bu yaklaşık 29 gün sürer.
Ay'ın Evreleri
Ay'ın Dünya etrafındaki dolanma hareketi sebebiyle Ay'ın ışık alan kısmı sürekli değişir. Bu da Dünya'dan bakıldığında Ay'ın farklı şekillerde görülmesine sebep olur. Ay yüzeyinin Dünya'dan gözlemlenen farklı şekillerine Ay'ın evreleri adı verilir.
Dünya kendi etrafında dönerken, aynı zamanda güneş etrafında da eliptik bir yörüngede dolanır. Bu hareketini 365 gün, 6 saatte tamamlar. Dünyanın güneş etrafında dolanması sonucu yıllar ve mevsimler ortaya çıkar.
Yeni bir deprem olacağı hissine kapıldıklarını belirten vatandaşların gördüğü Ay'ın etrafındaki çember sosyal medyada da gündem oldu. Yaşanan durumun bir doğa olayı olduğu ve Ay halesi olduğu anlaşıldı. Ay'ın bu halini ilk kez gördüğünü ifade eden Erkan Çalışkan, "Deprem bölgesi olan İskenderun'da yaşıyoruz.
Hale görülmesi neyin habercisidir? Güneşin etrafında hale görülmesi genellikle yağmur, şimşek ve fırtına habercisidir. Genellikle, buz kristalleri taşıyan yüksek bulutlar, fırtına öncesinde gelirler. Hale görüldükten yaklaşık 24 saat içinde, görüldüğü bölgede fırtına beklenmesi olağandır.
Ay sürekli olarak gökyüzünde 1/2 derece genişliğinde dairesel bir alanı kaplar.
Ayın durakları Kur'ân-ı Kerîm'de de zikredilmiştir: “Güneşi ışıklı ve ayı nurlu kılan, yılların sayısını ve hesabı bilmeniz için ona konak yerleri düzenleyen O'dur” (Yûnus 10/5); “Ay için de birtakım menziller tayin ettik. Nihayet o, kuru hurma dalı gibi (hilâl) bir hale döner” (Yâsîn 36/39).
Bilimsel olarak 'Ay Halesi' olarak adlandırılan doğa olayının yılda birkaç kez olabileceği belirtiliyor. Gazın baskın olduğu bir atmosfere sahip herhangi bir gezegenin benzer bir modeli izleyeceğini ve daha uzun ışık dalga boylarının alacakaranlıkta ve şafakta baskın hale geleceğini söylüyor.
Ayın Kırmızı Olması Depremin Habercisi Mi
Bu tür renklenmeler genellikle Ay'ın alçak bir konumda doğduğu veya battığı zamanlarda gözlemlenebilir. Bu fenomen, tozlu veya partikül yüklü bir atmosferin ışığın saçılma yoluyla farklı renkleri yansıtmasından kaynaklanır.
Bilen yanıtlarsa sevinirim. Ay'ı gökyüzünde neden sürekli farklı konumlarda görüyoruz? İlk olarak, aynı Güneş gibi Ay da doğudan doğar ve batıdan batar bunun nedeni Dünya'nın kendi ekseni etrafındaki dönüşüdür. Bu durum Ay'ın her gün 12-13 derece doğuya hareket etmesine neden olur.
Ay ve diğer yapay uydular dünya etrafında öyle hızlı dönerler ki kütle çekim kuvvetiyle merkezkaç kuvvetleri eşitlenir uydular ve ay dengelenmiş kuvvetlerin etkisinde oldukları için düşme gerçekleşmez.
Ancak çok uzun yıllar boyunca meteor denilen bazı gök cisimlerinin çarpması ile Ay'ın yüzeyinde bazı çukurluklar oluşmuştur. Ay'ın yüzeyinde oluşmuş bu çukurluklara krater adı verilir. Aynı zamanda kraterin yanı sıra ayın yüzeyinde dağlar, vadiler ve sıra kayalıklar bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri