Günümüzde ise genellikle cam levhaların bir yüzü, ince bir gümüş tabakası ile sırlanarak elde edilir. Bazen gümüş yerine alüminyum, altın, hatta platin dahi kullanılır. Alüminyum sırlı aynalar, dalga boyu 0,4 mikrondan küçük olan morötesi ışınları da yansıtırlar.
Aynaların temel hammaddesi camdır. Aynalar, camın yansıtıcı bir özellik kazanmasıyla üretilir. Bu yansıtıcı özellik, camın bir yüzeyine uygulanan ince bir metalik tabaka sayesinde elde edilir. Metalik tabaka genellikle gümüş, alüminyum veya bazen de bakır kullanılarak oluşturulur.
Cam Sanayi Bor, pencere camı, şişe camı v.b. sanayilerde ender hallerde kullanılmaktadır. Özel camlarda ise borik asit vazgeçilemeyen bir unsur olup, rafine sulu/susuz boraks, borik asit veya kolemanit/boraks gibi doğal haliyle kullanılmaktadır. Çok özel durumlarda potasyum pentaborat ve bor oksitler kullanılmaktadır.
İçme bardakları ve gözlükler gibi bazı nesneler o kadar yaygın olarak silikat bazlı camdan yapılır ki, basitçe malzemenin adıyla anılırlar. Cam ani soğutulmuş alkali ve toprak alkali metal oksitleriyle, diğer kimi metal oksitlerin çözülmesinden oluşan akışkan bir malzeme olup ana maddesi (SiO2) silisyumdur.
1835'te Alman bir kimyager bugün bildiğimiz gümüş astarlı aynaları geliştirdi. Günümüzde ayna, düz cama sırasıyla; yıkama, gümüş kaplama, iki kat boyama ve kurutma işlemlerinin uygulanmasıyla elde edilir.
İlgili 32 soru bulundu
Bu sebeple evlerde kullanılan aynalara sık bakmaktan korkulur hatta aynadan yapılabilecek geçişleri önlemek için ters çevrilir ve ters çevrilen bu kısım cam olarak bırakılmaz üzerine gümüşten işlemeler yapılırdı.
1.Gümüş ayna, trinal işleme bir çalışmayla gümüş bir film, bir bakır film ve iki kat su geçirmez boyalar cam yüzeyi kaplama tarafından üretilen gümüş kaplamalı ayna da denir.
Feldspat; cam, seramik, kaynak elektrotları ve boya sanayisinde kullanılan önemli bir endüstriyel ham maddedir.
Camlar, mutfak eşyaları, cam, gözlük camı, lens, cam elyaf gibi kullanım alanları çok fazla olan başta silika (SiO2) olmak üzere CaO (kireç), Na2O (soda), K2O, Al2O3, B2O3 gibi oksitlerden meydana gelen amorf inorganik malzemelerdir. Saydam ve kolay üretilen malzemelerdir.
Pişirme ürünlerinde kullanılan çelik paslanmaz çeliktir. Demir, krom, nikel gibi metallerin karışımından oluşan bir alaşımdır ve bünyesindeki krom paslanmaya karşı koruyucu özellik sağlar. Çelik tencereler dayanıklı ve ekonomik oluşuyla mutfak alışverişlerinde öncelikli tercihtir.
Ev ve iş yaşamında kullanılan merdivenler genelde alüminyum malzemesinden yapılmaktadır.
Metal merdivenler genellikle çelik veya demir gibi sağlam metallerden yapılmıştır.
Deterjan kompozisyonunda aktif oksijen kaynağı olarak kullanılan başlıca maddeler sodyum perborat ve sodyum perkarbonattır. Klor kaynağı olan başlıca madde ise sodyum hipoklorür'dür. Bor bileşikleri doğal bir temizlik maddesi olup 1800'lü yıllardan beri kullanılmaktadır.
Eski dilde yazılan kitaplarda ayna sözcüğünün yerine ayine kelimesi kullanılırdı.
Sahip olduğu eşsiz özellikler nedeniyle birçok sektörde tercih edilen bor özellikle cam sanayisinin önemli ham maddeleri arasında yer almaktadır. Cam ürünleri borun dokunuşuyla birlikte ısıya ve kimyasallara dayanıklı bir hale dönüşmektedir.
Kuyumculuk ve gümüş işçiliğinde başta olmak üzere gümüş, tıpta, fotoğrafçılıkta, dişçilikte, madeni para, pil ve ayna yapımı gibi birçok alanda kullanılıyor.
Cam bir maden olarak tanımlanır. Ama diğer madenlere göre de çok önemli bir değişikliği vardır. O da "erime noktası"nın değil, "yumuşama noktası"nın olmasıdır. İşte bu önemli özellik nedeniyle camın içinde bulunduğu ortamın ısısı artırılırsa gittikçe daha çok sıvılaşır ve akıcılık kazanır.
Cama, oksidasyon maddeleri olarak kullanılan bikarbonat (KHCO3) ve potasyum nitrat (KNO3) hâlinde de verilebilir. Potasyum oksidin en büyük ham madde kaynağı potasyum karbonattır. Bir miktar potasyum oksit, potasyumlu feldspattan (K2O.Al2O3.6SiO2) da gelmektedir.
Cam aslında bir seramik türüdür, ancak spesifik olmak gerekirse, camın düzenli bir moleküler yapısı yoktur. Çoğu modern seramik, kristalin bir moleküler yapıya sahiptir. Tipik olarak seramik, aynı kalınlıktaki camdan daha güçlüdür ve ısıya ve termal değişikliklere karşı daha dirençlidir.
Kayaların parçalanmasıyla oluşan kil ve kaolin benzeri maddelerin karışımıyla, yüksek ısıda pişirilerek elde edilen seramik insanlığın uzun yıllardan bu yana kullandığı bir malzemedir. Bor ve bor ürünlerinin kullanımıyla seramik, fiziksel darbelere ve kimyasallara karşı daha dayanaklı yeni bir yapıya erişmektedir.
Bor, seramik sanayinde çoğunlukla sır ve fritlerde kullanılmaktadır. Seramik sırlarında kullanılan bor oksit oranı ağırlıkça %8-24 arasında değişir. Sırlarda bor oksitin temel fonksiyonu, esas itibarıyla cam ve malzeme arasında ısısal açıdan uyum sağlamak ve sırrın ısısal genleşme kat sayısını düzenlemektir.
Seramik bir veya birden fazla metalin, metal olmayan element ile birleşmesi ve sinterlenmesi sonucu oluşan inorganik bileşiktir. Genellikle kayaların dış etkiler altında parçalanması ile oluşan kil, kaolen ve benzeri maddelerin yüksek sıcaklıkta pişirilmesi ile meydana gelirler.
Nemli ve nemli bir ortamda saklandığında gümüşün rengi hızla bozulur. Kararma havadaki hidrojen, kükürt ve kükürt içeren maddelerle başlar. Gümüş ayrıca kimyasallarla temas ettiğinde, diğer değerli taşlarla aynı yerde kaldığında, uzun süre açık havada kaldığında veya suya, tuza veya aside maruz kaldığında kararır.
Aynalı cam filmi adından anlaşılacağı gibi ayna özelliği taşıyan bir film türüdür. Uygulandığı alanda sizlere ayna görüntüsü sunarken dışarıdan da içerisinin görünmesini engellemektedir. Aynalı cam filmi hem şıklığa hem de gizliliğe önem verenlerin vazgeçilmez tercihlerinden biridir.
Bilinen en eski ayna ise Anadolu topraklarında bulundu. Arkeolog James Melleart tarafından Çatalhöyük'te bulunan ayna, milattan önce 6. yüzyıla tarihlendirildi. Aynanın “volkan camı” olarak da adlandırılan ve volkanik patlamalar sonucu oluşan lavın soğumasıyla meydana gelen obsidiyenden yapıldığı belirlendi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri