Deterjan ve su ile temizleme: Bulaşık deterjanına suya ekleyin. Suyun ılık olması aynadaki lekelerden kurtulmanızı daha da kolaylaştıracaktır. Deterjanlı su ile aynayı sildikten hemen sonra kurulayın. Kurulama işleminde mikrofiber bez kullanmanız durumunda su lekesi veya herhangi bir iz olmasını engelleyecektir.
Sır adı verilen bu metal kaplama, aynanın ışığı yansıtarak görüntü vermesini sağlar. Kolayca şekil verilip cilalanabilmeleri, böylelikle pürüzsüz hâle getirilebilmeleri ve dayanıklı olmaları sebebiyle metaller, ayna yapımında çok eskiden beri kullanılırdı.
Ayna cam ve gümüş kullanılarak yapılmaktadır. Fakat, ayna yapımında sadece gümüş kullanılmaz. Altın, alüminyum ve platin gibi maddeler de kullanılarak ayna yapılmaktadır.
Aynalarınızı temizlemek için, tek yapmanız gereken küçük bir miktar karbonat alıp ıslak bir beze veya bir kumaş parçasına serpmektir. O ıslak bezle, aynanıza hak ettiği parlaklığı vermek için yüzeyini silin. Birkaç defa sildikten sonra temiz, kuru bir kumaş parçası alın ve onu aynanın yüzeyini ovmak için kullanın.
Her şeyden önce yüzey üzerindeki tozu yumuşak bir fırça veya elektrikli süpürgenin fırçalı ucu ile almalısınız. Böylece yüzey ıslandığında toz yayılmayacak, cam ve aynalarınızı daha da çok kirletmeyecek. Yüzey henüz kuru iken üzerindeki tozu alıp, sonra ıslak temizleme işlemine geçebilirsiniz.
İlgili 37 soru bulundu
Bunun sebebi; camlarınızı ıslak olarak silerken kurulamanıza fırsat kalmadan camlarınızı güneşin kurutmasıdır. Bu da camlarda silinme izlerinin kalmasına neden olabilir. Hiçbir lekenin barınmadığı bir cam istiyorsanız biraz daha kapalı havaları tercih edebilirsiniz. Öncesinde mutlaka toz alın.
Bunlardan en önemlisi %50 beyaz sirke ve %50 su karışımı oluşturmaktır. Bir diğer alternatifli su karışımı ise az da olsa maden suyu kullanmaktır. İkincil adımda ise bu karışıma batırılan havlu yardımı ile lekelerin silinmesi olacaktır.
Temizlik Adımları
Boş sprey kutusuna bir miktar bulaşık deterjanını ekleyin. Bu kutunun içerisine ılık bir su koyun ve karışımı çalkalayın. Aynada lekeli gördüğünüz bölümlere bu karışımı sıkın. Ardından havlu yardımı ile lekeyi temizleyin.
Ayna üzerinde gerçekten zorlu lekeler mevcutsa, temizlemek için saf beyaz sirke kullanabilirsiniz. Sirkeyi cama püskürtün veya bir havluyu sirkeye batırın ve ardından havlu vasıtasıyla lekeleri ovalayarak çıkartın.
Diş macunu: Diş macunu, aynadaki çizikleri gidermek için oldukça etkili bir yöntemdir. Küçük bir miktar diş macunu, çizikli bölgeye uygulayın ve yumuşak bir bezle silin. Diş macunu, aynadaki çizikleri hafifletir ve görüntüyü iyileştirir.
Bilinen en eski ayna ise Anadolu topraklarında bulundu. Arkeolog James Melleart tarafından Çatalhöyük'te bulunan ayna, milattan önce 6. yüzyıla tarihlendirildi. Aynanın “volkan camı” olarak da adlandırılan ve volkanik patlamalar sonucu oluşan lavın soğumasıyla meydana gelen obsidiyenden yapıldığı belirlendi.
Aynaya baktığımızda gördüğümüz şey aslında kendi görüntümüzün aynısı değil, yansımamız. Aynada görülen yansıma, görüntümüzün ters çevrilmiş hali. Her gün aynaya baktığımız için bu çevrilmiş görüntüye alışırız. Yani bu görüntü biz değiliz yalnızca göz alışkanlığı olduğu için yadırgamıyoruz!
Eski dilde yazılan kitaplarda ayna sözcüğünün yerine ayine kelimesi kullanılırdı.
Gece aynaya bakılmaz diye bir ifade belli bir gerçekliğe ya da bilimsel mantığa dayalı değildir. Ayna materyal olarak gece veya gündüz arasındaki ışık ve sıcaklık farkından etkilenip fiziksel ya da kimyasal değişime uğramaz. Bu nedenle fonksiyonu değişmez. Bu yüzden de gece bakılmaması için bir sebep yoktur.
Düzlem aynalara baktığımızda algıladığımız görüntüler de sanaldır. Aynaya baktığımız zaman sanki aynanın arka tarafında bir cisim varmış gibi görürüz. Ancak gördüğümüz cisim aslında aynanın arkasında değil önündedir.
Düzlem Ayna (Düz Ayna)
Cisimlerin görüntüsünü gerçeğe en yakın şekilde gösteren aynalardır. Çünkü yansıtıcı yüzeyleri düz olan aynalardır. Düz ayna gelen ışınları, gelme açısının yansıma açısına denk bir şekilde yansıtmaktadır.
Yağlı lekelere bolca bebek pudrası serpin ve ardından yumuşak hareketlerle ovalayın. Pudrayı yağı emmesi için lekenin üzerinde en az on dakika kadar bekletin; sonra lekenin üzerini fırçalayın. Son olarak, kıyafetinizin yıkama talimatlarını izleyerek çamaşır makinesinde yıkayın, sonucuna şaşıracaksınız.
Sirke solüsyonunu cama püskürt ve 2-3 dakika beklettikten sonra hav bırakmayan, kuru bir bezle ya da kâğıt havluyla sil. Kireçli su lekelerini su bardaklarından ve diğer küçük bardaklardan çıkarmak için, lavaboyu yarı yarıya sirke ve suyla doldur ve bardakları solüsyonda birkaç saat beklettikten sonra iyice durula.
Suyun ılık olması aynadaki lekelerden kurtulmanızı daha da kolaylaştıracaktır. Deterjanlı su ile aynayı sildikten hemen sonra kurulamanız gerekiyor. Kurulama işleminde mikrofiber bez kullanmanız durumunda su lekesi veya herhangi bir iz olmasını tamamen engelleyecektir.
Bölgeye beyaz diş macunu uygula.
Diş macununu cama sürüp lekelere nüfuz etmesini bekle. Bir fırça, havlu ya da sünger kullanarak hafifçe ov. Camdaki diş macununu suyla temizle. Camı suyla ya da her zaman kullandığın bir cam temizleyiciyle temizle.
Limon suyu: Limon suyu da kurumuş kireç lekelerini çıkarmak için etkili bir yöntemdir. Bir limonun suyunu sıkın ve lekenin üzerine dökün. Yaklaşık 10-15 dakika lekeyi bekletin. Daha sonra bir bez veya süngerle lekeyi ovun ve durulayın.
Oksitli Cam Temizliği
Temiz kova içerisinde ki saf su ile bir miktar kireç sökücü karıştırıldıktan sonra, oksitli bölgeye sürüldükten sonra 15-20 dakika beklenilmelidir, sonrasında cam temizlendiğinde oksit lekeleri çıkacaktır. Bu işlemler yapıldıktan sonra kuru Mikrofiber cam bezi ile izler silinmelidir.
Cif cam temizleyici mutfak ve banyolardaki cam ve ayna yüzeylerini zarar vermeden, hassas biçimde temizliyor.
İki fincan suyla ½ fincan Persil deterjanı sprey şişesinde karıştırın. Suyu lekeli noktaya püskürtün ve temiz beyaz bir havluyla silin. Kumaş narinse ve elde yıkanması gerekiyorsa, deterjan ve leke çıkarıcı olarak Perwoll kullanın.
Mikrofiber bezler, pleksiyi temizlemek için harikadır. Ilık suya bir miktar yumuşak sabun ekleyebilir ve aynayı temizlemek için de kullanabilirsiniz, daha sonra herhangi bir iz kalmaması için güderi bir bezle silin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri