Günümüzde ise genellikle cam levhaların bir yüzü, ince bir gümüş tabakası ile sırlanarak elde edilir. Bazen gümüş yerine alüminyum, altın, hatta platin dahi kullanılır. Alüminyum sırlı aynalar, dalga boyu 0,4 mikrondan küçük olan morötesi ışınları da yansıtırlar.
Sirkeli su ile temizleme: Bir kabın içerisine bir miktar su ve beyaz sirke ekleyin. Bu oranı 1 litre suya 3 yemek kaşığı beyaz sirke ekleyerek ayarlayabilirsiniz. Tercihiniz ise ılık su olsun. Oluşturduğunuz karışımla yumuşak bir bez yardımı ile aynanızı dairesel hareketler ile silin.
Ayna, tasavvuf düşüncesinde, Allah'ın göstergesi olan âlemin; bütün âlemlerin, dolayısıyla Allah'ın görüntüsü olan insanın sembolüdür. İnsanın, insan-ı kâmilin, müminin gönlü, kalbi Allah'ın görüntüsünün meydana geldiği bir aynadır. Böylece ayna, tasavvufta birkaç anlama gelen bir sembol durumundadır.
Ayna cam ve gümüş kullanılarak yapılmaktadır. Fakat, ayna yapımında sadece gümüş kullanılmaz. Altın, alüminyum ve platin gibi maddeler de kullanılarak ayna yapılmaktadır.
Kullanıldığı yerin havasını anında değiştiren aynalar, yemek alanlarına derinlik ve estetik katan en önemli aksesuarlardan biridir. Feng Shui öğretisine göre, ayna enerjiyi kat kat artırabilen bir semboldür. Bu nedenle yemek masasına bakacak şekilde asılan aynaların eve bolluk ve bereket getirdiğine inanılır.
İlgili 21 soru bulundu
Yatak odanızda ayna bulundurmayın!
Çünkü “yin” (sakin, durgun) olması gereken bir yatak odasında aynalar ortama “yang” (canlı, aktif) enerji sağlarlar. Bunun sonucunda da delik deşik bir uyku hali, huzursuzluk, uykusuzluk gibi sorunlar ortaya çıkar. Chi'yi hareket ettirip canlandırır.
Şaman, aynaya bakarak gelecekten haber verir veya kendi ruhunu görebilir. Gözle görünmeyen varlıkları gösterir. Erlik Han, yanında bir ayna gezdirir ve buna baktığında insanların işledikleri tüm günahları görür. Gece aynaya bakmak, uğursuzluk getireceği düşüncesiyle hoş karşılanmaz.
Bilinen en eski ayna ise Anadolu topraklarında bulundu. Arkeolog James Melleart tarafından Çatalhöyük'te bulunan ayna, milattan önce 6. yüzyıla tarihlendirildi. Aynanın “volkan camı” olarak da adlandırılan ve volkanik patlamalar sonucu oluşan lavın soğumasıyla meydana gelen obsidiyenden yapıldığı belirlendi.
Eski dilde yazılan kitaplarda ayna sözcüğünün yerine ayine kelimesi kullanılırdı.
Yansıyan yüzeyi çukur şeklinde olan aynalara çukur ya da içbükey ayna denmektedir.
🔹 Çukur ayna, görüntüyü ters gösterir.
Aynalar berraklık, netlik, gerçeğin yansıması ve kendini tanımanın simgesi olmasının yanı sıra negatif enerjilerden korunmanın bir yolu olarak da birçok kültürde karşımıza çıkıyor.
Aynalar doğru kullanıldığında harikalar yaratabilen objelerdir. Akıllıca kullanımla aynalar mekanları daha büyük ve aydınlık kılar, mekanlarınıza yasam enerjisini, bolluk ve sükunet enerjilerini çeker.
Bunlardan en önemlisi %50 beyaz sirke ve %50 su karışımı oluşturmaktır. Bir diğer alternatifli su karışımı ise az da olsa maden suyu kullanmaktır. İkincil adımda ise bu karışıma batırılan havlu yardımı ile lekelerin silinmesi olacaktır.
Aynaya baktığımızda gördüğümüz şey aslında kendi görüntümüzün aynısı değil, yansımamız. Aynada görülen yansıma, görüntümüzün ters çevrilmiş hali. Her gün aynaya baktığımız için bu çevrilmiş görüntüye alışırız. Yani bu görüntü biz değiliz yalnızca göz alışkanlığı olduğu için yadırgamıyoruz!
Metalik kaplamalar: Gümüş, alüminyum veya başka yansıtıcı malzemeler, camın arkasına uygulanarak aynaların ışığı yansıtma özelliğini sağlar. Koruyucu kaplamalar: Ayna yüzeyini korumak ve dayanıklılığını artırmak için kullanılan koruyucu kaplamalar, genellikle boyalar, vernikler veya diğer polimer malzemelerden yapılır.
Ayna ya da gözgü, ışığın %100'e yakın bir kısmını yansıtan düzgün olarak cilalı yüzeydir.
İnanışa göre yedi günlük yas döneminde ayna kullanımı yasaktır. Ölü evinde bulunan aynaların ya üzerleri örtülür ya da ters çevrilir. Burada amaç insanın aynada yansımasını görüp dikkatinin dağılmaması dolayısıyla ölüye ve Tanrı'ya saygısızlık yapmamakla birlikte ölünün ruhunun gömülene kadar orada dolaşmasıdır.
Eski dönemlerde gece uykusu bölünüp uyananların 7-10 saniye arasındaki bilinç durulması anında bir anda aynanın görülmesi çeşitli halüsinasyon görülmesine ya da bahsi geçen bilinç durulması anında çeşitli psikolojik rahatsızlıklara sebep verebileceği gerekçesi ile yatak odalarındaki aynalara kapak konulduğu ortaya ...
Yapılan arkeolojik kazılarda insanoğlunun kullandığı ilk ayna; Çatalhöyük'te bulunan parlak obsid- yenden yapılmış olan aynadır. Aynaya dair diğer eski kalıntılar ise Mısır'da bulunmuştur.
247- İhramlının süslenmek amacıyla aynaya bakması caiz değildir. Ama diğer bir amaçla bakarsa sakıncası yoktur.
“Üçüncü ayda aynaya baktırın”
Biz bu dönemde ebeveynlerin çocukları aynaya baktırmalarını öneriyoruz. Aynaya bakması beyin gelişimini oldukça etkiliyor. Çocuk ilk defa kendini görüyor ve onunla konuşmaya başlıyor. Bunları yanı sıra çocuğunuzla iletişime geçebileceğiniz değişik gelişim kartları var.
Evde ayna bulundurmak caizdir. Bunu yasaklayan hiçbir sahih hadis yoktur!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri