Kişinin görünümünde gerçek olmayan, imgesel bir kusur ile sürekli meşgul olması olarak tanımlanan “beden dismorfofobik bozukluğu” hastaların kendilerini günlük yaşamdan soyutlamasına neden oluyor. Memorial Şişli Hastanesi Psikiyatri Bölümü Uzmanları, dismorfofobi bozukluğu hakkında bilgi verdi.
Uzman Klinik Psikolog ve Hipnoterapist Mehmet Başkak, halk arasında 'ayna hastalığı' olarak bilinen dismorfofobi hakkında önemli bilgiler verdi: Dismorfofobi olarak da bilinen beden dismorfik bozukluğu, dünya çapında sıkça görülen şiddetli bir zihinsel rahatsızlıktır.
Dismorfofobi bozukluğu hakkında bilgi veren Hızlan, "Dismorfofobi bozukluğu, kişinin bedensel görünümünün bir ayrıntısını aşırı önemsemesi ve bununla ilgili çeşitli biçimlerde uğraşarak zamanının pek çoğunu bu ayrıntıyla ya da dolaylı biçimde onunla bağlantılı şeylerle geçirmesi halidir.
Rüyada aynaya bakmak rüya sahibinin çok fazla hayal kurduğunu fakat gerçek hayatına yansıtamadığını söyleyebiliriz. Rüyasında aynaya bakarak kendisini bugünkü hali ile gören kişi bekarsa evlenir, evliyse de eşi ile olan sorunlarını çözer. Kişi aynaya baktığını kendisini daha genç görürse bir düşman kazanır.
Şaman, aynaya bakarak gelecekten haber verir veya kendi ruhunu görebilir. Gözle görünmeyen varlıkları gösterir. Erlik Han, yanında bir ayna gezdirir ve buna baktığında insanların işledikleri tüm günahları görür. Gece aynaya bakmak, uğursuzluk getireceği düşüncesiyle hoş karşılanmaz.
İlgili 18 soru bulundu
247- İhramlının süslenmek amacıyla aynaya bakması caiz değildir. Ama diğer bir amaçla bakarsa sakıncası yoktur.
İnanışa göre yedi günlük yas döneminde ayna kullanımı yasaktır. Ölü evinde bulunan aynaların ya üzerleri örtülür ya da ters çevrilir. Burada amaç insanın aynada yansımasını görüp dikkatinin dağılmaması dolayısıyla ölüye ve Tanrı'ya saygısızlık yapmamakla birlikte ölünün ruhunun gömülene kadar orada dolaşmasıdır.
- Aynaya bakmak sünnettir.
İnsanın yüzünde burnunda kirler varsa bu vasıtayla görür, temizler, kimseyi rahatsız etmemiş olur. - Ancak her şeyde olduğu gibi aynaya bakmakta da aşırılıklar doğru değildir.
Şurada Paylaş! Aynalar, dikkatinizi dağıtabilir. Gece uyumak için yatağa girdiğinizde dışarıdan gelen uyarıcılara karşı zihin kendini kapatır ve gevşemeye başlar. Ancak yatağın tam karşısında duran ve her detayı yansıtan bir ayna sizi sürekli uyarır ve dikkatinizi dağıtarak, uykunuzun kaçmasına neden olabilir.
Rüyada Ayna Silmek
Rüyada ayna sildiğini görmek ünlü olmaya delalettir. Bir aynayı sildiğini ve parlattığını gören içinde bulunduğu sıkıntıdan kurtulur. Bir başka rivayete göre de: Rüyada ayna temizlemek, hayal ve gururdur. Bazı tabirciler, ayna kadındır, dediler.
Kullanıldığı yerin havasını anında değiştiren aynalar, yemek alanlarına derinlik ve estetik katan en önemli aksesuarlardan biridir. Feng Shui öğretisine göre, ayna enerjiyi kat kat artırabilen bir semboldür. Bu nedenle yemek masasına bakacak şekilde asılan aynaların eve bolluk ve bereket getirdiğine inanılır.
Ayna gibi TDK sözlük anlamı şu şekildedir: dümdüz ve parlak. kımıltısız, durgun (deniz)
Çevredeki insanlar için pek umulmadığını ve yalnız olduğun için sadece kendi kendinden başka kimsenin yanında olmadığını düşünüyorsun. İçin de birikmiş duyguları dışarı vurmaktan çekiniyor, kendinin Üzgün ve çaresiz olduğunu düşündüğün an aynalar haklı yönünü yüzüne yansıtıyor. Bu ağlamakta seni rahatlatıyor.
Bilişsel davranışçı terapi ve buna eşlik eden hipnoterapi desteği bu tür hastalara ciddi faydalar sağlayabilmektedir. Tedavi sürecinin bir estetik müdahaleden önce psikolojik zeminde gerçekleşmesi şarttır ve psikolojik tedavide, iyileşme şansı her zaman yüksektir.
Beden dismorfik bozukluğu, temelde bir fiziksel kusuru olsun olmasın, veya hafif derecede bir fiziksel kusuru olduğu durumlarda, kişinin bu dış görünümü ile zihinsel olarak aşırı derecede uğraşması ve meşgul olması hali olarak tanımlanabilir (dismorfofobi).
Tüm bu nedenlerden dolayı BDB hastalığı kendi kendine geçen bir problem değildir. Beden algı bozukluğu tedavisi bilişsel davranışçı yaklaşımlı terapiler, EMDR yöntemi gibi yöntemlerle tedavi edilebileceği gibi ilaç tedavisi de uygulanabilen bir problemdir.
Cami ve mescit dışında namaz kılınan yerlerde, namaza durulduğunda insanın karşısına gelen ayna ve vitrin gibi şeyler ve birtakım manzaralar dikkatimizi dağıtıyor, bizi kendisiyle meşgul ediyor ve dolayısıyla namazdaki huşûa zarar veriyorsa, şüphesiz bu hâl de mekruh sınıfına girer.
Yatak odanızda ayna bulundurmayın!
Çünkü “yin” (sakin, durgun) olması gereken bir yatak odasında aynalar ortama “yang” (canlı, aktif) enerji sağlarlar. Bunun sonucunda da delik deşik bir uyku hali, huzursuzluk, uykusuzluk gibi sorunlar ortaya çıkar. Chi'yi hareket ettirip canlandırır.
Yatak odasında ayna bulundurmak, birçok kişi için pratik bir çözüm olsa da minimal boyutlu aynalar haricinde tercih edilmesi önerilmez. Özellikle yatak hizasında aynaların konumlandırılmaması tavsiye edilir. İyi enerji noktasında, yatak odasında bulundurulan aynaların kişileri olumsuz etkilediği bilinmektedir.
Metal işlemeli aynaya ne dersiniz
Çok sade, açık renklerin hakim olduğu bir banyoda birazcık şatafatlı bir görünüm istiyorsunuz ama abartıya da kaçmak istemiyorsunuz. Bunun için faydalanabileceğiniz şey banyodaki ayna olabilir.
Sual: Gece aynaya bakmak ve tırnak kesmekte mahzur var mı? Dinen mahzuru yoktur. Tırnak gece veya gündüz her zaman kesilebilir. Haftanın her günü kesilebilir.
AYNAYA BAKINCA OKUNACAK DUA
Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz aynaya baktıkları zaman, Elhamdulillahillezî hassene halgî ve hulugî ve zâne minnî mâ şâne min ğayrî.
Aynalar yüzeylerine çarpan ışığı, renklerini (dalga boylarını) değiştirmeden aynı şekilde yansıtır. Bu yüzden cisimlerin renklerini ayna üzerinde gerçekte olduğu gibi görebiliyoruz.
Demek istediğimiz şey; temiz bir evin yatak odası ile diğer odaları arasında namaz kılmanın câiz oluşu konusunda hiçbir fark yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri