MS 552-745 yılları arasında hüküm süren Göktürkler, ekşiyen yoğurdun ekşiliğini azaltmak için üzerine su eklediler. Böylece tesadüfen ayran ortaya çıkmış oldu. Ayran kelimesi, tarihte ilk defa Divan-i Lugat-it Türk eserinde "sütten elde edilen bir içecek" olarak tanımlanmıştır.
Balıkesir'in kuzeydoğusunda bulunan Susurluk, pek çok özelliğiyle ilçelerimiz arasından ön plana çıkıyor. Herkesin aklına gelen ilk özelliği ise meşhur Susurluk ayranı ve Susurluk tostu oluyor.
Ayran sözcüğünün “beyaz” anlamına gelen eski Türkçe ürüŋ sözcüğünden geldiğini ile- ri sürmekteyiz.
Yayık ya da katık ayranı, veya çalkama Türkiye'nin yayık ile tereyağı yapılan (yayık dövülen) bölgelerinde üretilen ve günümüzde tüketilen ayrandan farklı bir fermente süt ürünüdür.
Tost ve ayran ikilisiyle meşhur olan yerler var mı önerebileceğiniz? Susurluk ayranı, Balıkesir'in Susurluk ilçesine özgü, yapımı ve tadı klasik ayrana göre farklılık gösteren Türk mutfağına ait bir çeşit yöresel içecektir. 1950'li yıllarda meşhur olmaya başlamıştır.
İlgili 15 soru bulundu
MS 552-745 yılları arasında hüküm süren Göktürkler, ekşiyen yoğurdun ekşiliğini azaltmak için üzerine su eklediler. Böylece tesadüfen ayran ortaya çıkmış oldu. Ayran kelimesi, tarihte ilk defa Divan-i Lugat-it Türk eserinde "sütten elde edilen bir içecek" olarak tanımlanmıştır.
Ayran tüketimi ise Avrupa'da da Amerika'da da hâlâ cılız. Ayran buralarda bilinmeyen, tanınmayan, önemi hâlâ fark edilemeyen bir içecek.
Kurucusu Mehmet Özer'in ilk süt toplama aracı olan küçük bir kamyonetin kasasında başlayan bu hikaye, ayran dolumunda çalışan Neziha anne, şişe yıkamada çalışan Mehmet babanın çabası, arzusu ve gerçekleşen hayalidir.
Bir sürahinin veya kavanozun içerisine ayranı yapmak için isteye bağlı oranda yoğurt ekliyoruz. Eklediğimiz yoğurdun 1.5 katı oranda soğuk su ekliyoruz. İsteğe bağlı oranda tuz ekliyoruz ve bunu 2 dakika çalkalıyoruz. Şimdi içerisine nane ve salatalıkları ekliyoruz ve 20 saniye daha çalkalıyoruz.
Yoğurt (< Yuğurt) Türkçe kökenlidir.
Dünya dillerine Türkçeden geçen “yoğurt” sözcüğü kendisi ile yaşayan “sütü uyutmak” tabirinde kökünü saklamaktadır. Tarihî ve çağdaş Türk lehçelerinde ve Türkiye Türkçesinde “uyut-” fiili “sütü mayalamak, yoğurt yapmak” anlamında kullanılmaktadır.
Yapımıyla klasik ayrana göre farklılık gösteren Susurluk Ayranı kendine has tadı ve köpüğü ile öne çıkıyor.Ayrıca herhangi bir katkı maddesi içermemesi ve tuz miktarının az olması,sadece yoğurttan mayalanan doğal yoğurttan yapılması ayrana tadını veriyor.Yoğurdun kendi yağ ve kaymağı alınmadan yapılması, köpüğünün ...
Yıllar sonra 1960 yılında karayolunun Susurluktan geçmesiyle ilçe aktifleşir. İlçenin dışında yaşayan Şükrü Bey ve eşi de karayolundan geçen araçlara manda yoğurdundan yaptıkları soğuk ve köpüklü ayranları satmaya başlar ve bu işe öncülük ederler. Böylece Susurluk Ayranının ünü yayılmış olur.
Ayran köpürecek taze olacak
"Bu özelikler Türk Patent ve Marka Kurumunun onayladığı özellikler. Susurluk Ayranı hiç bir şekilde yağı alınmamış yoğurttan, tuz ve su kullanılarak yapılacak. Yani ayran sürekli köpürecek, taze olacak. Bölgedeki hayvanların sütlerindeki yağ oranının yüksek olması bize katkı sağlayacak.
Ayran içinde bulunan yoğurt sebebiyle düzenli olarak tüketilmesi gereken bir içecektir. Vücut sağlığına olumlu etkileri bulunmasına rağmen fazla tüketimi tansiyonun yükselmesine neden olur. Ayran, midedeki asit seviyesini düzenler. Kolesterol ve tansiyon dengesini ayarladığı için bu hastalıklara yakalanmayı engeller.
Sağlık açısından birçok faydası olan ayranın doyurucu özelliği de vardır. İçerdiği yüksek değerdeki vitamin, mineral ve bileşenler yardımıyla başta sindirim sistemi olmak üzere kemik sağlığına, kan basıncının düzenlenmesine, kolesterole ve daha birçok açıdan sağlığımızın korunmasına katkıda bulunur.
ayran - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe (yalnızca Oğuzca ve Kıpçakça) ayrān “süt kökenli bir içecek” sözcüğünden evrilmiştir.
İŞ adamı Halil Durmaz'ın 1991 yılında kurmuş olduğu Balkan Süt ve Süt Ürünleri, bugün İzmir'in Torbalı ilçesinde yer alan 20 bin metrekarelik kapalı alanda süt ve süt ürünleri imal ediyor.
Çok eski bir geçmişi olan ayran ve hammaddesi olan yoğurdun ilk kez nerede ve nasıl yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Tarihsel kayıtlar bunun bir Türk buluşu olduğunu, yüzyıllardan beri Türkler ve Türk kültürü altında kalan ülkelerde bol miktarda tüketildiğini ortaya çıkarmıştır (38,55).
Sütaş 1975 yılında Bursa'nın Karacabey ilçesinin Uluabat köyünde kuruldu.
Bir de “yunan yoğurdu” diye de anılan süzme yoğurt var. Esası bildiğimiz süzme yoğurt işte ama dünyada en yaygın bilinen ismi “Yunan yoğurdu” ama “yoğurt peyniri” veya “Labne” diye de biliniyor. Pakette ve yoğurda ismini veren ülkemde dikkat buyurun, Arapça bir isimle Labne diye de satın alıyoruz.
Geleneksel yoğurt ile 2 tür ayran yapılır: (1) Yayık Ayranı, (2) Ev Ayranı. Geleneksel ayran “Yağ Ayranı”dır.
Fabrikasyon ayranlar iki farklı yöntemle üretilmektedir. Birinci yöntem süte su ve ayran mayası katılarak doğrudan ayran elde etme metodudur. Bu yöntemle yoğurt oluşmadan doğrudan sütten ayran elde edilmektedir. Diğer yöntem ise önce yoğurt elde edilmesini takiben su ve tuz ilavesiyle ayran elde etme yöntemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri