Haftalık 8–10 saati aşan bilgisayar ve internet kullanımı, bilgisayar/internet bağımlılığı olarak tarif edilmektedir.
Araştırmalar, Türkiye'de bir kişi internette günde ortalama 7 saat 57 dakika geçirdiğini ortaya koydu. Dünyadaki internet kullanımına ve insanın internetle olan ilişkisine ışık tutan “Digital 2021 Raporu” geçtiğimiz günlerde yayınlandı.
3-6 yaş: Günlük toplam süre en fazla 20-30 dk. 6-9 yaş: Günlük toplam süre en fazla 40-50 dk. 9-12 yaş: Günlük toplan süre en fazla 60-70 dk. 12+ yaş: Günlük toplam süre en fazla 120 dk.
Yeşilay tarafından da çocukların ve gençlerin ekran karşısında çok fazla zaman geçirdikleri belirtilmiş, 0-3 yaş grubu ekranla tanışmamalı, 3-6 yaş arası 30 dakika, ilköğretim 45 dakika, ortaöğretim 1 saat ve lise çağındaki gençler ise 2 saatten fazla ekran karşısında kalmamaları tavsiye ediyor.
İlgili 33 soru bulundu
İnternet bağımlılığı genelde internette geçirilen sürenin artış göstermesi ile başlar. Bağımlılık yaşayan kişi bir süre sonra yoksunluk belirtileri yaşar ve buna bağlı olarak internet kullanımı süresi gün geçtikçe artar. İnternet bağımlılığının meydana gelme sebebi kişiden kişiye farklılık gösterebilir.
Haftalık internet kullanımı çizelgeleri hazırlayıp, uyulmasını sağlayın. Destek grupları ya da aile terapisi gibi yöntemleri hayata geçirin. Yapmayı isteyip de fırsat bulamadığı faaliyetleri bir deftere yazmasını sağlayın, internet kullanmak için yoğun istek duyduğunda yazdıklarından birini yapmasını isteyin.
Uzmanlar anne babaları uyardı Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi pedagogları, çocukların en fazla haftada 5 saati bilgisayar başında geçirmesinin uygun olduğunu belirterek, 8-10 saati geçen kullanımın bağımlılık tehlikesi taşıdığını söyledi.
6 yaşından sonraki çocuklar için ise 45 dakika bilgisayar kullanımı öneriliyor ancak bu süre 1 saati geçmemeli. 10-13 yaş arası çocuklar için ise ideal bilgisayar kullanım süresi 2 saat olmalı. 14 yaş sonrası ise için ise zaman sınırı koymak oldukça zor.
“Her gün; 3-6 yaş arası çocukların 30 dakika, ilköğretim çağına gelmiş çocukların 45 dakika, ortaöğretim öğrencilerinin günde 1 saat, lise çağına gelmiş gençlerin ise 2 saat ekranla, teknolojik araçla vakit geçirmesi en doğru yol.”
Madde bağımlılığının tedavi süreci yoğun bir çaba ile 2-6 hafta arasında gözetim altında tutularak ve sonrasında da bir psikoterapi süreciyle mümkündür. Bu sürecin tedavisinde bilişsel davranışçı terapi, grup terapisi, aile terapisi, Biorezonans (Mora Terapi) gibi psikoterapi yöntemleri kullanılır.
Kesin tanı olmasa da araştırmalar ışığında; günde bir buçuk saatin üzerinde vaktinizi Facebook, İnstagram ya da Twitter gibi sosyal medyada geçirirseniz, sosyal medya bağımlısı olmuş olabilirsiniz diyebiliriz.
Ülkemizde uyandıktan sonra direkt akıllı telefona bakma oranı %78 olarak bilinmektedir. Telefon Bağımlılığı (Nomofobi), olmadığını düşünen kişilerde dahi, gün içinde ekran kullanım süreleri 4-5 saati bulabilmektedir.
İNTERNET KULLANAN BİREYLERİN ORANI YÜZDE 85 OLDU
İnternet kullanım oranı, 16-74 yaş grubundaki bireylerde 2021 yılında yüzde 82,6 iken 2022 yılında yüzde 85,0 oldu. Erkeklerin İnternet kullanım oranının 2022 yılında yüzde 89,1, kadınların ise yüzde 80,9 olduğu görüldü.
Sosyal medyada görülen hayatlara ilgi duyuyor, fakat kendi faaliyetlerde bulunmuyorsa bu durum da ekran bağımlılığının bir göstergesidir. Ekran bağımlılığı kişinin eğitim ve kariyer hayatını da etkileceğinden başarılarında yaşanan düşüklük, odaklanma güçlüğü, bilişsel yorgunluk gibi belirtiler ortaya çıkar.
Günde kaç saat bilgisayar başında olmalılar? Uzmanlar 3-6 yaş arası çocukların ekran karşısında 15 dakikadan fazla kalmamaları gerektiğini belirtiyor. Daha büyük çocukların ise günlük bilgisayar oyunlarına harcadıklarını zamanın bir saati geçmemesi gerektiğini vurgulanıyor.
Sağlıklı hayat için ihtiyaç duyulan uyku süresi, genetik faktörler de dahil olmak üzere, yaşa, mevsime, yaşanılan bölgeye ve yapılan işe bağlı olarak günde 5-10 saat arasında değişmekle birlikte yetişkin bir insanın ortalama 6-8 saat uyuması gerekir.
Bu yaşta uyku problemleri sıklıkla yaşanabilir. 6-13 yaş arası çocuklar akşam en geç 9-10 civarında uyumalıdırlar. Düzenli ve tutarlı davranarak çocuğunuza uykunun önemini anlatabilirsiniz.
Çocuklara ne zaman telefon alınmalı? 9 yaş ve üzeri çocuklarda telefon kullanımı için interneti olmayan bir cep telefonu en idealdir. Akıllı bir cep telefonu için 11 ya da 12 yaşından sonrasını beklemek en uygunudur.
Uzmanlara göre, 0-2 yaş arasındaki bebeklerin günde 2 saatten fazla televizyon izlemeleri otizm belirtilerinin artmasına neden oluyor. Otizm, ülkemizde her 150 çocuktan birinde görülüyor.
Yine de, genel bir kural olarak, bir kişinin günlük ekran süresinin toplam uyanıklık süresinin %20'sini aşmaması önerilir. Ekran süresinin fazlası, hem fiziksel hem de zihinsel sağlık için olumsuz etkilere sahip olabilir.
Buna göre bireyin sosyal ve fiziksel hayatını sekteye uğratacak kadar teknolojiyi kullanması, saatlerini internette geçirmesi ve internetin olmadığı durumlarda sıkıntı ve yoksunluk hissi yaşaması gibi durumlar, teknoloji bağımlılığın göstergeleri olarak değerlendirilebilir.
İnternetin bağımlılık yapmasının temel sebebi herkesin kendisine ait bir parça bulabileceği ve sıkılmadan zaman geçirebileceği özellikleri içinde barındırmasıdır. Örneğin oyun tutkunu bir insan ise bilgisayarın karşısında saatlerce oyun oynayabilmekte, kendisiyle aynı zevki paylaşan insanlarla iletişim kurabilmektedir.
Uzmanlar, haftada 8 ila 40 saat arasında internete giren kişileri, bağımlı olarak nitelendiriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri