Aşure ve ayran saf maddedir.
Ayran, yoğurdun içine su katılarak elde edilen bir tür içecek. Türk mutfağına ait olan en yaygın içeceklerdendir. Türkiye, Ermenistan, Azerbaycan, İran, Lübnan, Bulgaristan ve diğer bazı Balkan ülkeleriyle Orta Doğu ve Orta Asya (Türki Cumhuriyetler) ülkelerinde yapılır.
Ayran saf madde değil karışımdır.
Saf maddeler tek çeşit moleküle sahip maddelerdir. Günlük hayatta saf maddeler ile pek karşılaşmayız. Günlük kullanımda işimize yarayan maddeler karışım ve alaşım halindedirler, çünkü bu şekilde kullanımımıza daha uygunlardır. Ayran, içerisinde su, yoğurt ve tuz içeren bir karışımdır.
Ayran, yoğurt, su ve tuzdan oluşan geleneksel bir Türk içeceğidir. Türk Gıda Kodeksi'ne göre ayran; ''Yoğurda su katılarak veya kurumaddesi ayarlanan süte yoğurt kültürü ilave edilerek içilebilir kıvamda hazırlanan fermente üründür.'' şeklinde tanımlanmaktadır.
Ayran heterojen bir karışımdır. Heterojen karışımlar içerisindeki maddeler karışım içerisine eşit miktarda dağılmaklar. Ayran karışımına bakacak olursak sıvı ve katı taneciklerinin bir araya gelmesi ile oluşmaktadır. Bu karışımda katı ve sıvı tanecikler eşit miktarda dağılmazlar.
İlgili 41 soru bulundu
İki veya daha fazla maddenin bir araya gelmesi ile oluşmuş maddelere denir. Buna göre yoğurtta bir karışımdır. Yoğurt,süt kaynatılır ve o mayalanır.Sonra ortaya yoğurt çıkar.
Karışımların bazı belli başlı özellikleri bulunur. - İki ya da daha fazla madden oluşurlar. - Karışımı oluşturmuş olan maddeler kendi özelliklerini kaybetmezler. - Saf halde değildirler.
Süt ürünleri olarak bilinen bu besinlere, ham maddesi süt olan yoğurt, ayran, farklı peynir çeşitleri, kaymak ve tereyağı gibi besinler örnek olarak verilebilir.
Su, süt, ayran, zeytinyağı, limonata, meyve suyu birer sıvı maddedir.
Yoğurttan ayran yapıldığı zaman maddenin özelliklerinde bir değişim meydana gelmemektedir. Yoğurttan ayran yapılması durumunda sadece dış görünüşte bir değişim olmaktadır. Bu nedenle yoğurttan ayran yapılması fiziksel bir değişim olarak adlandırılmaktadır. Bunun dışında tüm hal değişimleri de fiziksel değişimdir.
Bu tür maddelere saf madde denir. Örneğin tuzun yapısında sadece tuz maddesi bulunur, tuzun en küçük parçası yine tuzdur. Bu nedenle tuz saf maddedir. Benzer şekilde şeker, yağmur suyu, külçe altın, termometrelerde kullanılan sıvılardan biri olan cıva saf maddedir.
Süt saf ve beyaz görüntüsü ile homojen zannedilmektedir. Gerçekte ise süt saf madde değildir ve homojen bir yapısı bulunmamaktadır. Homojen karışımlarda maddeler eşit olarak dağılmaktadır.
Etil alkol, esans bazlı sıvı ve sudan oluşur. Hoş kokusu için limon vs. katılır. Bu nedenle kolonya karışımdır.
Su ve ayran saf maddedir.
Cevap: Ayran heterojen bir karışımdır.
Ayran, karıışım türlerinden süspansiyon bölümüne dahildir.
Emülsiyon: Sıvının sıvı içinde heterojen olarak dağılmış halidir. Zeytinyağı ve suyun karışımı buna örnektir. Süspansiyon: Katının sıvı içerisinde homojen dağılmış halidir.
- Çay çay özütü ve kaynar suyun birleşmesi ile oluşan bir karışımdır.
Merhabalar, AYRAN ÇÖZELTİ DEĞİLDİR. Ayran heterojen karışım olduğu için çözelti değildir. İkiden fazla maddenin birbirleri ile oluşturdukları karışımlarda maddelerin birbiri içerisinde homojen olarak dağılması ile meydana gelen karışımlara çözelti adı verilir.
Sıvı Maddeler
Akışkan olan maddeler sıvı haldedir. Belirli bir şekilde değillerdir. Su, çay, yağ maddeleri sıvı halde bulunur.
Cevap :Ayran sıvı bir maddedir.
b) Süt grubu: Süt, yoğurt, peynir, çökelek gibi besinler bu gruba giriyor. Bu gruptaki besinler, protein ve kalsiyumdan zengindir. Ayrıca yağ, fosfor, magnezyum ile bazı B grubu vitaminlerinin iyi kaynağıdır.
Ayran sözcüğünün “beyaz” anlamına gelen eski Türkçe ürüŋ sözcüğünden geldiğini ile- ri sürmekteyiz.
Her noktasında aynı ve değişmeyen bir kimyasal bileşime sahip olan maddeye saf madde adı verilir. Su, azot, helyum, karbondioksit ve hava birer saf maddedir. Saf maddenin sadece bir tek kimyasal element veya bileşimden oluşması gerekmez.
Tek bir maddeden meydana gelen bu saf halinde ayrıştırma yapılamaz. Peki saf maddelere neler örnek verilebilir? Altın, bakır, su, gümüş ve oksijen saf maddelere örnek verilebilir. Yukarıda verilen örnek maddeler saf bir halde doğadan alınır.
Yapısında kendinden başka madde bulunmayan ve özellikleri her noktasında eşit olan maddeler saf madde kabul edilmektedir. Bu özellikler dikkate alındığında içme suyunun saf özellikte olduğu ortaya çıkmaktadır. Çözeltiler ise içerisinde birden fazla karışım bulundurmaktadırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri