Ayırt edici dinleme, sesleri ve görsel uyaranları ayırt eden dinleme türü olarak tanımlanmaktadır. İnsanların eğlence ve zevk almak amacıyla yaptığı dinleme türü estetik dinlemedir. Bir mesajı eleştirel yargıda bulunmadan yapılan dinleme ise etkili dinlemedir.
Araştırmada21 farklı dinleme türünün toplamında 81 farklı adlandırmaya sahip olduğu (eleştirel dinleme, sorgulayıcı dinleme, kritik dinleme gibi) saptanmıştır. Çalışma sonucunda aynı içeriğe sahip dinleme türleri birleştirilmiş, başlangıçta 93 olan tür sayısı 33'e düşürülmüştür.
Bu yöntem/teknikler katılımlı dinleme, katılımsız dinleme, not alarak dinleme, kendini konuşanın yerine koyarak dinleme (empati kurma), yaratıcı dinleme, seçici dinleme ve eleştirel dinlemedir.
Etkisiz olarak adlandırılan dinleme türleri ise Yetersiz dinleme, Kalıplaşmış dinleme, Yüzeysel Dinleme, Görünüşte Dinleme, Seçerek Dinleme, Duyguya Saplanarak Dinleme, Savunucu Dinleme ve Tuzak Kurucu Dinleme.
İlgili 41 soru bulundu
Pasif dinleme, dinleyicinin iletişim esnasında sessiz kalmasıdır. Bir başka deyişle sorgulamadan, karşılık vermeden konuşmacıyı sadece dinlemektir. Dinleme katılımsız olarak gerçekleşir.
Literatürde dinlemenin en az beş türünün bulunduğu kaydedilmektedir (Verderber, Verderber, Berryman- Fink, 2010:223-224): Takdir edici dinleme: söylenenden keyif almaya odaklanılan dinleme. Ayrım yapan dinleme: mesajın tam olarak anlaşılmasına odaklanılan dinleme.
Yanlış Dinleme Biçimleri
Dinlerken başka şeyler düşünmek veya ilgilenmek. Konuşmacının sözünü kesmek. Konuşmacıyı dinlemek yerine onun görünüşü ile ilgilenmek. Sabırsız olmak.
Göğüş'e (1978) göre dinleme türleri; seçmeli, doğru, dikkatli, duygusal, eleştirici, anlamadan ve yarı dinleme olup bunlar arasında en iyi dinleme türleri dikkatli, doğru ve eleştirici dinlemedir. Özbay'a (2009) göre dinleme türleri; estetik, iletişimsel, ayrıştırıcı, eleştirel ve bilgi için dinleme şeklindedir.
Kendini Konuşanın Yerine Koyarak Dinleme (Empati Kurma): Bu türün amacıdinleyicinin kendisini konuşmacının yerine koyarak onun neler hissettiğini, sözlerinin hangideneyimleri yansıttığını, kendini ve dünyayı nasıl algıladığını anlamaktır.
İşitme, sesin algılanma ve işlemlenme sürecidir. Dinleme, işitme ve işitilen mesajı anlama sürecidir.
Duyguya saplanmış dinleme: ❖Her söylenen ifadede bir hüzün ya da espri çıkarmaya çalışan bireylerin dinleme tarzıdır.
İlk olarak, dinleme sürecine tam olarak odaklanarak empati kurmak esastır. Empati kurarak, karşıdaki kişiyi anlama çabası göstermek ve onun duygu ve düşüncelerine saygı göstermek, aktif dinleme becerisini geliştirmenin ilk adımıdır.
Dinleme esnasında konuşmacıyla empati kurulmalı ve yargılayıcı davranışlardan kaçınılmalıdır. Konuşmacının anlattıkları dinleyicinin kendi ifadeleriyle özetlenmelidir. Etkili dinlemede konuşmacının sözü kesilmemelidir. Sorular konuşmanın sonuna saklanmalıdır.
Eleştirel dinleme/izleme: Amaç, öğrencilere dinledikleri/izledikleri hakkında soru sor- ma alışkanlığı kazandırarak konu hakkında düşünmelerini, konuyu olumsuz ve olumlu yanlarıyla, tarafsız bakış açısıyla değerlendirmelerini sağlayarak kendi doğrularını bul- durmaktır.
2. Edilgin dinleme:
Edilgi yani pasif dinlemede karşı tarafa dinlenildiği mesajı uygun bedensel dinleme davranışları ile verilir. Edilgin dinlemede sessizlik kavramı da önem taşımaktadır. Sessizlik karşı tarafa konuşma olanağı tanıyan güçlü bir unsurdur. Bu sayede karşı tarafa kendini ifade etme fırsatı tanınır.
Görünüşte dinlemek en yaygın karşılaşılan türlerinden birdir. Bir kişinin dinliyor görünmesine karşın aslında dinlemediği duygu ve düşüncelerinin başka bir yerde olduğu bir dinlemedir. Bir diğeri ise kendi konuşacakları dışında başka bir şeyle ilgilenmeme durumudur.
Tarafsız, pasif dinleme; katılımsız dinleme olarak da bilinir. Bu dinleme türünde dinleyici sadece sessiz bir biçimde konuşmacıyı dinler. Dinleyici, konuşmacıya ve anlatılan konu ya da konulara odaklanır. Konuşmacı ile etkileşime girilmez.
Empatik Dinleme Nedir? Empatik dinleme, konuşma sırasında diğerlerinin söylediklerine karşı dikkatli ve duyarlı olma pratiğidir. Empatik bir şekilde dinlemek, diğer kişiyle duygusal bir bağlantı kurmayı ve daha içten bir yanıt verebilmeniz için onların deneyimlerini varsayımdan uzak durarak içselleştirebilmeyi içerir.
İyi bir dinleyici olmak için enerjinizi ve dikkatinizi o insanda toplamalısınız. Karşıdakinin beden dilini gözlemek, göz iletişimi kurmak, yüz ifadesindeki değişikliklere dikkat etmek etkili bir iletişim için şarttır. Bakmakla görmek, işitmekle duymak aynı şey değildir. İletişimde temel unsur söyleneni duymaktır.
Tuzak kurucu dinleme: Bu dinleyiciler sinsice bir çaba içindedirler. Daha önceden yapılmış planları vardır, konuşmacıyı usta sorularla tuzağa çekerler. Yüzeysel dinleme: Yüzeysel dinleyici konuşmanın ayrıntılarına dikkat etmez, genel konu ve içerik hakkında bilgi sahibi olmak onun için yeterlidir.
Dinlenme türleri arasında buluna aktif dinlenme kendi isminden de anlaşılacağı gibi bir faaliyeti yerine getirirken de bir yandan dinlenme eylemini yapmaya imkan vermek durumudur. Aktif dinlenme aşamasında kişi üzerine çalıştığı iş veya durumda kendini daha az yorma hedefi ile yavaşlama halinde bulunmaktadır.
Filtrelenmiş dinleme: Kişisel, profesyonel, sosyolojik ve kültürel filtreler duyduğumuzu etkiler ve bu yüzden farkında olmadan ön yargılı davranabiliriz. Kalıpyargıya dayalı (stereotip) dinleme: Dinlediklerimizi, bilinçaltında var olan kalıpyargılara dayandırma ve bu temelde dinleme.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri