Normal
Bebeklerde ayrılık kaygısı ne zaman başlar, ne zaman sonlanır? Ayrılık kaygısı, gelişimsel sürecin normal bir parçası olarak çocuk 6 ila 8 ay olduğunda başlamaktadır.
Ayrılma Anksiyetesi Bozukluğu (AAB) Oluşumu
➢ Ayrılma anksiyete bozukluğu tanısının konulması için çocuklarda ve ergenlerde bu belirtilerin en az 4 hafta boyunca, yetişkinlerde ise 6 ay boyunca görülmesi beklenir.
B.Bu korku,kaygı ya da kaçınma süreklilik gösterir,çocuklarda ya da ergenlerde en az dört hafta, erişkinlerde 6 ay ya da daha uzun sürer.
Ayrılık korkusunun en önemli nedeni bebeklerde 6-8. aylar arasında gelişen 'nesne kalıcılığı' algısıdır. Bebekler bu dönemden 3 yaşına kadar göremedikleri nesneler ve insanların başka bir yerde olduklarını bilirler ve bu nedenle, terk edildikleri ya da o kişinin kaybolduğu, bir daha gelmeyeceği yanılgısına kapılırlar.
İlgili 36 soru bulundu
Tanıdığı kişilerin yanında olmayı tercih eder ve yabancıların yanında huzursuz olabilir. Bebek tanıdığı birini gördüğünde yüzü aydınlanır, heyecanlanır ve o kişiyi tanıdığını, hatırladığını belli eder. Bebeğin duygularını önceki aylara göre daha iyi göstermeye başlaması da 6. ay ile başlar.
Ayrılık kaygısı, hemen hemen tüm çocukların yaşadığı bir aşamadır. Bu, bebeğinizin veya yürümeye başlayan çocuğunuzun duygusal gelişiminin tamamen normal bir parçasıdır ve küçük çocuğunuz muhtemelen yaklaşık 2 yaşındayken bundan kurtulacaktır.
Ayrılma kaygısı bozukluğu, psikoterapi yöntemleri ile tedavi edilebilmektedir. Bilişsel davranışçı terapi, EMDR Terapisi, aile terapisi, oyun terapisi, psikodinamik, ayrılma kaygısı bozukluğu tedavisinde kullanılan psikoterapi yöntemlerinden bazılarıdır.
Ayrılık kaygısı da çocuklarda 3 yaşına kadar normal olarak değerlendirilir ve daha sonra azalarak kaybolması beklenir. Eğer bakım verenden ya da evden ayrı kaldığında çocuğun gelişimsel düzeyine uygun olmayan şekilde yoğun kaygı belirtileri görülüyorsa Ayrılma Kaygısı Bozukluğu'ndan (AKB) söz edilir (4,5).
Bebek, hareket becerisi arttıkça ve dünyayı kendi başına keşfetmeye başladıkça, kendisini en güvenli hissettiği kişiden –yani annesinden- ayrılmanın da ne kadar kolay olabildiğini anlar. Bu sebeple bebek annesinden ayrılmaya hiç tahammülü yokmuşçasına tepkiler gösterir.
İlk çocukluk dönemlerinde çocuk anneyi, sesini, kokusunu tanır ve annesi yanındayken kendini güvende hisseder. En ufak bir ayrılık, uzaklaşma bile çocuğun huzursuz olması için yeterlidir. Baba bile anne-çocuk arasındaki ilişkiye sonradan dahil olur. İlk dönemlerde babalar annenin yokluğunu telafi edemezler.
YAB'da aşırı endişe ve kaygı genellikle sağlık, aile, para ya da iş gibi konularla ilgilidir. Denetlenemez nitelikte olan endişe hali en az altı ay boyunca hemen hergün vardır ve gün boyunca sürer.
1 Aylık Bebek Gelişimi
Yanına yaklaşılıp yumuşak sesle konuşulunca sakinleşir. Kendisine özgü sesler çıkarabilir. Yüz üstü pozisyonda başını hafifçe kaldırabilir.
Ay basması, yörede “aya düşme, ay basması, ay tutması, ay çarpması” terimleriyle ifade edilir. İnanışa göre çocuklar, yeni doğan hilal şeklindeki ay ile aylık döngüsünü tamamlamak üzere olan 27 günlük ayı görürlerse korkar ve bu yüzden hastalanırlar. Ay basması, “sere mehe bine mehe” diye de adlandırılır.
9. haftadan itibaren bebek hıçkırabilir ve gürültüye tepki verebilir. 12. haftadan itibaren ağrıya duyarlı, yeri geldiğinde ağlayan bir bebek haline gelir. 5-6. aylarda işitmeyle annesinin sesini tanımaya başlar ve anne sesi ile sakinleşir.
Çocuklar bebeklik döneminden itibaren kısa sürelerle anneden ayrı kalabilirler. 3-4 yaşlarında ise gün boyu anneden ayrı kalabilir, hatta zorunlu durumlarda birkaç haftalığına bile anneden ayrı kalmaya dayanabilirler.
Her şeye rağmen en ideali ilk 4 yıl anne ile bebeğinin birlikte olmasıdır. Annenin çocuk okul çağına geldikten sonra çalışmaya başlaması daha uygundur.
İnatçılık, bir çocuğun benliğinin gelişmeye başladığı dönemlerde ortaya çıkar. İnatçı çocuklar isteklerinin ve kendi düşüncelerinin gerçekleşmesi için ısrar eder. Bu kalıcı olmaya başladığı zaman bir davranış bozukluğu olarak adlandırılabilir.
Ayrılma kaygısı bozukluğu (AKB), bireyin evinden ve/veya güçlü bir duygusal bağa sahip olduğu kişilerden (örn. bir ebeveyn, bakıcı, hayat arkadaşı veya kardeşler) ayrılma konusunda aşırı düzeyde kaygı yaşadığı bir anksiyete bozukluğudur. Ayrılma kaygısı gelişimsel sürecin doğal bir parçasıdır.
Ayrılık kaygısı yaşayan çocukların, anneden ya da başka bir bakım verenden ayrıldıkları durumlara karşı aşırı korku tepkisi verdikleri, ayrı kalma anlarına tahammül edemedikleri ve bu nedenle kreşe ya da okula başlamakta oldukça zorlanıldığı görülür.
Anksiyete, vücudun strese verdiği doğal bir tepki olarak kontrol edilemeyen kaygı, korku ve huzursuzluk gibi duyguların ani ve yoğun bir şekilde yaşanmasıdır. Anksiyetede kan basıncı yükselmesi, kalp atışlarının hızlanması, nefes alış verişinin değişmeye başlaması ve soğuk terleme belirtileri görülür.
Ebeveyn bebeğin asıl duygusunu ve ihtiyacını anlayamadığı gibi bebek de ebeveyninin tepkisini anlamlandıramaz. Bebeğe bağırmak her ne kadar fiziksel şiddet uygulamak gibi önemli bir sorun gibi görünmese de bir duygusal şiddet türüdür ve sürekli olduğunda bebeğin psikolojik sağlığına ciddi zararlar verebilir.
Ailesinde anksiyete/kaygı bozukluğu olan çocukların diğer çocuklara göre daha çabuk kaygı ve korkuya kapıldıkları gözlenmektedir. Anksiyete bozukluğuna sebep olan bir diğer etkende çevresel faktörlerdir. Aşırı kuralcı ve mükemmeliyetçi bir anne ve babaya sahip olan çocuklarda anksiyete görülme ihtimali daha fazladır.
Bebekler 6'ncı aydan itibaren bazı korkuları yaşamaya başlar. İlk korkular, alışılmışın dışındaki yabancı nesneler ve kişiler olur. Bebek yeni tanıdığı kişilere korkarak yaklaşabilir. Bu davranış bebek 2 yaşına gelene kadar devam edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri