Yüzey alanı: Yüzey alanı büyük maddeler daha hızlı tepkime verir. Katalizör: Katalizörler tepkimenin, etkinleşme enerjisi daha düşük bir mekanizma üzerinden yürümesini sağlar. Böylelikle hızı arttırıp, tepkime sonunda ürünlerin bileşimini değiştirmezler. Katalizörlerin aksine inhibitörler tepkime hızını düşürür.
Katalizörler, kimyasal tepkimelerin hızını arttıran maddelerdir. Kimyasal tepkimenin gerçekleşmesi için gerekli olan aktivasyon enerjisi (minimum enerji) gereksinimini azaltarak tepkimenin hızını arttırırlar.
Bir katalizör, kimyasal reaksiyonda oluşan ürün tiplerini veya miktarını etkilemez.
Katalizör (Yunanca'dan κατάλυσις: çözülme), bir kimyasal tepkimenin aktivasyon enerjisini düşürerek tepkime hızını artıran ve tepkime sonrasında kimyasal yapısında bir değişiklik meydana gelmeyen maddelerdir. Katalizörün tepkime üzerinde yaptığı bu değişikliğe kataliz denir.
Kataliz kimyasal dengeyi değiştirmez çünkü reaksiyonun hem ileri hem de geri hızını etkiler. Denge sabitini değiştirmez. Benzer şekilde, bir reaksiyonun teorik verimi etkilenmez.
İlgili 19 soru bulundu
Katalizör gerekli bir parçadır, iptal edilirse özellikle enjeksiyonlu motorlarda rölanti dengesizliği, stop etme gibi sorunlara yol açar. Yakıt artar, verimsiz bir yanma gerçekleşir, alt devirlerde performans düşer.
Katalizör: Katalizörler tepkimenin, etkinleşme enerjisi daha düşük bir mekanizma üzerinden yürümesini sağlar. Böylelikle hızı arttırıp, tepkime sonunda ürünlerin bileşimini değiştirmezler. Katalizörlerin aksine inhibitörler tepkime hızını düşürür.
Hız Sabiti (k)
Hız sabiti dört faktörle değişir: Sıcaklık, katalizör, madde cinsi ve temas yüzeyi.
Katalitik konvertör egzoz borusunda bulunur ve petek benzeri bir yapıya sahip metal bir kaptır. Görevi, zararlı ve zehirli gazların emisyonlarını azaltmaktır. Katalitik konvertör düzgün çalışmadığında çok kötü bir koku salar ve aracın durmasına da neden olabilir.
Bir kimyasal tepkimenin hızı, tepkimeye giren maddenin derişimi (konsantrasyonu), yüzey alanı, sıcaklık ve katalizörler dahil olmak üzere birçok farklı faktörden etkilenir.
Aracınızın verimli çalışabilmesi için motorunuzun temiz olması gerekmektedir. Motorda meydana gelecek olan birikmeler katalitik konvertörün görev yapmasını engelleyeceğinden motorunuzun daha fazla yakıt tüketmesine neden olur.
Katalizörler, tepkime için katalize olmamış yoldan daha düşük bir aktivasyon enerjisine sahip farklı bir yol sunarak çalışırlar. Aktivasyon enerjisinin daha düşük olması, belirli bir sıcaklık için başarılı olacak çarpışma oranının daha yüksek olması, başka bir deyişle, tepkime hızının artması anlamına gelir.
22 2.5.3 Katalizörler Hız Bağıntısında yazılır mı? Katalizörler tepkimeye giren ve tepkimenin hızını artıran ve tepkime sonunda değişmeden çıkan maddelerdir. Bu sebeple katalizörler net tepkimede gösterilmezler.
Katalizör tepkime mekanizmasını değiştirir ve tepkimenin daha düşük eşik enerjili bir mekanizma üzerinden yürümesini sağlar. Katalizör denge sabitinin değerine etki etmez, yani denge koşullarını değiştirmez, ancak dengenin daha çabuk veya daha geç oluşmasını sağlayabilir.
Katalizör, sürüş koşullarına göre değişkenlik göstermekle birlikte, ortalama 100.000 kilometrede bir değiştirilmesi gerekir.
Katalizör ömrü ürünün özelliklerine ve aracın yapısına göre farklılık gösterir. Katalizörlerin ömrü aracın yaşına ve diğer parçaların durumuna da bağlıdır. Bununla birlikte katalizörlerin ortalama ömrü 80000 ve 10000 km arası olarak baz alınabilir.
Turbonun arızalanması,
Egzoz sistemine ise direkt zarar verecektir, egzoz emisyonları artar, egzoz gazındaki partikül ve bileşenlerin oranı artar, katalitik konvertör ve dizel partikül filtresine zarar verir.
KAT dumanı tutmaz..
Araçlarda yer alan katalitik konvertörlerin görevi bu nedenle önemlidir. Ortalama olarak bu sistemin araçtaki kullanım ömrü ise 10 yıl kadardır. Eğer bozulmasına sebep olan farklı bir etken yoksa 10 yıla kadar sorunsuz şekilde kullanılabilir.
Sıcaklık, tepkimelerin hız sabitinin artmasına neden olur. Örneğin tepkime hız ifadesi r=k[M]n olduğunda sıcaklık artışı, molar derişimini etkilemezken hız sabitini arttırarak tepkime hızını arttırır. SO2(g) + 1/2O2(g) + H2O(s) → H2SO4(s) Net tepkime denklemi Bu tepkimede NO(g) ara ürün, NO2(g) katalizördür.
Kimyasal tepkimelerde giren maddenin cinsi tepkimenin hızına etki eden en önemli faktördür. Giren maddenin cinsi ve kimyasal özellikleri; moleküller arasındaki bağın gücünü ve o bağı kırmak için gereken enerjiyi belirler. Giren maddenin tepkimeye girme isteğine göre tepkime hızı değişiklik gösterir.
Denge sabiti Kc için;
Katalizör kullanırsa değişir.
Enzimler, substratların dış yüzeyinden etki etmeye başlarlar. Bu nedenle substrat yüzeyi arttırıldıkça tepkimenin hızı da artar.
Bağ kırılmasının olmadığı, iyonlar arasında gerçekleşen tepkimeler, nötr tepkimelere göre hızlıdır.
-Tepkimenin yönünü değiştirmez. -Taneciklerin kinetik enerjisini değiştirmez. -Ürünlerin cinsini değiştirmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri