Aşıladığı ayva ağacında muşmula, elma ve armut çeşitlerinin bulunduğunu belirten Koç, “Genelde ayva ağacını kaliteli verim olsun diye muşmula aşısı yapılır.
Ayvaya elma aşısı tree grafting - YouTube. Ayvaya elma yarma aşı tekniği ile aşılama yaptık, basit ve kolay bir teknik. Yarma aşı özellikle kabuk altı kalem aşı döneminden önce başlamakta. Aşılanacak ağaç yarılarak aşı kalemi hazırlanır ve anacın hazırlanan noktasına yerleştirilir.
Ayvaya armut yarma aşı tekniği ile aşılama yaptık, basit ve kolay bir teknik. Yarma aşı özellikle kabuk altı kalem aşı döneminden önce başlamakta. Aşılanacak ağaç yarılarak aşı kalemi hazırlanır ve anacın hazırlanan noktasına yerleştirilir.
"Ağacı incelediğimizde ilk olarak kökten bir armuda ayva aşılandığını, ayvanın da uç dallarına elma aşılandığını görüyoruz. Elmayı elmaya aşılayabilirsiniz ama burada ayva ve armut gibi iki farklı familyamız var.
İlgili 20 soru bulundu
Ceviz ağaçlarına yapılacak aşılar Dilcikli aşı, Omega aşı, yama göz aşısı ve yarma kalem aşısı olarak bilinmektedir. Ceviz ağaçlarında en fazla kalem aşısı uygulanır.
"Birbirine yakın türleri aşılamamız önemli çünkü aşı uyuşmazlığı dediğimiz olay ortaya çıkıyor. Örneğin yumuşak çekirdekli meyve türleri elma, armut veya portakal üzerine turunç, dut üzerine beyaz dut gibi aşılamalar yapabiliriz.
Aşıladığı ayva ağacında muşmula, elma ve armut çeşitlerinin bulunduğunu belirten Koç, “Genelde ayva ağacını kaliteli verim olsun diye muşmula aşısı yapılır.
Pratik olarak şeftali aşı ile üretilmektedir. Daha çok durgun göz aşısı kullanılır. Gerekli durumlarda kalem aşısı da yapılabilir. Şeftalinin çoğaltılmasında çeşitli anaçlardan yararlanılır ve ağacın ömrü de anaca göre değişir.
Şeftaliye: Kayısı, erik, badem. Ahlat Ağacına:Armut,muşmula, ayva. Şeftaliye: Kayısı, erik, badem.
Cevizlerde kabuk aşısı diğer meyve ağaçlarından farklı olarak anaçlar patladıktan sonra yapılır. Buda Nisan ayının son haftası ile 10 Mayıs tarihleri arasıdır. Aşı kalemleri gözler uyanmadan Mart ayı sonunda alınmalıdır. Öncelikle aşı kalemi alacağımız ağaçlarda herhangi bir hastalık ve zararlı bulunmamalıdır.
Bahçesindeki muşmula ağacına erik, badem, elma, ayva, vişne ve şeftali aşıladığını ifade eden Mavi, ağacın her türden meyveyi verdiğini kaydetti. Meyveleri severek yediklerini dile getiren Mavi, "Yani bir ağaçta kokteyl gibi değişik meyveler yer alıyor. 3 yıldır deniyorum.
Kamkat fidanı üretiminde kullanılan anaçlar yani aşı yapılan materyallar yukarıda resimdki gibidir.Fa5, troyer, carrizo gibi anaçlar kullanılmaktadır.
Kalem Aşısı Ne Zaman Yapılır? Kalem aşısı genellikle toprağın uyanmaya başladığı, sıcaklığın 10'lu derecelerin üzerine çıktığı, anaç'da kambiyum dokularının gelişmeye başladığı zamanlarda yapılır.
Yarma aşı elma ve armut gibi türlerde tavsiye edilirken, kayısı ve erik gibi türlerde fazla tavsiye edilmez.
a) İlkbahar Mart-Nisan aylarında (erken sürgün aşı dönemi). b) Mayıs sonu-Haziran başı (Haziran göz aşısı veya geç sürgün göz aşısı dönemi). c) Temmuz sonu-Eylül başı (durgun göz aşısı dönemi) olarak gruplandırılabilir. Durgun Göz Aşısı: Bu aşı genellikle yaz (Temmuz sonu- Eylül başı) aylarında yapılır.
tohumu toprağa ekildikten sonra aşağı yukarı 9 aylık. bir süreçte aşılama evresine ulaşırlar. Limon ağacı aşılamada çoğunlukla "T göz aşısı" kullanılmaktadır.
Aynı veya benzer olan ağaçlarda aynı tür olmasa bile aşılanabilir ve meyve alınabilir. Mesela Ahlata, Armut, muşmula , ayva, Meşeye Armut, Söğüt'e Şeftali , Ayvaya Muşmulla, Dut'a Üzüm aşılayabilirsin.”
Şeftali ağacı, bölgenin iklimine göre farklı suya ihtiyaç duyar. İlk dikildiği zaman çok sulanması gerekir. Mayıs ayında şeftali ağacının sulanmaya başlanması ve Ağustosa kadar sulamaya devam edilmesi gerekir. Meyvelerin büyük ve kaliteli olması için hasat yapılmadan önce bol sulanması çok önemlidir.
Vişneye: Kiraz. Ahlata: Armut, muşmula, ayva. Şeftaliye: Kayısı, erik, badem.
Antepfıstığı aşısı sadece farklı isimlerle bilinen aynı cins olan Menengiç Bıttım Çitlembik Sakızağacına yapılmaktadır.
Selamünaleyküm. Değişik ağaçları birbirine aşılamayı fıtratı bozmak olacağı için caiz olmaz şeklinde gören âlimlerimiz bulunmaktadır. İnsan sağlığına zarar vermediği tespit edildiği sürece böyle bir aşılamanın haram olmayacağı düşüncesindeyim.
Örneğin yumuşak çekirdekli meyve türleri elma, armut veya portakal üzerine turunç, dut üzerine beyaz dut gibi aşılamalar yapabiliriz. Burada da çiftçi birbirine yakın türleri farkında olmadan veya yakın gördüğü için bir dal üzerine başka türleri aşılamış, aynı familya içerisinde farklı türler.
Bu fidanların günde 3 defa sulanması gerekmektedir. Çelik aşı yönteminde dal kesilerek, kesildiği bölgede köklenen kadar bekletilmelidir. Çelik aşılama yöntemi işe incir kolay bir şekilde üretilmektedir. Bu sebeple çelik aşılama yöntemi sıklıkla kullanılmaktadır.
Aşı çabuk yapılıp, çabuk bağlanmalıdır. Daha çok göz aşısı yapılamayacak kadar kalın olan anaçlara veya durgun T göz aşısı yapılmış fakat aşısı tutmamış olan kalın anaçlara yapılır. Yapılma zamanı se anaca su yürümeden önce (Yarma aşı) veya su yürüdükten hemen sonra (Çoban aşısı) lkbaharda yapılır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri