Modern ahlakta ise, klasik ahlak anlayışından farklı olarak, daha çok çözümlemeye öncelik verildiğini görmekteyiz. Bu anlamda modern ahlak, klasik ahlakın bir alternatifi değil, klasik öğretilerin daha ileri düzeyde incelenmesidir.
Burada, şahsi ahlak, aile ahlakı, sosyal ahlak, medeni ve siyasi ahlak gibi meseleler söz konusu olacaktır. Burada önemli olan insanların kendilerine ait olan ahlaki ilkelerini bulundukları konuma şartlara göre uygulamada hayata geçirmesidir.
İyiye ve doğruya yönelmiş eylemi talep eden kurallardır. Bazı davranışlara üstün değerler yüklenerek yapılması teşvik edilir. Ahlak kuralları bireylerin davranışlarını düzenlemeyi amaçlayan, bunu yaparken de iyi ya da kötü, doğru ya da yanlış davranışın ne olduğu sorusuna cevaplar veren kuralların tümüdür.
Kant'a göre sadece ve sadece ödevden dolayı yapılan eylemlerin ahlaki değeri vardır. Ödev de zaten pratik aklın kendinde bulduğu ilkelerden hareketle oluşturduğu ahlak yasasına uygun davranmaktır. Ancak teorik olarak kişinin ödeve uygun davranıp davranmadığının tam olarak belirlenmesi mümkün değildir.
Modern Dönem'de din, her şeyin dayandığı bir zemin olmaktan çıkar. Doğal olarak bu etkisini en çok da etik alanında kendisini gösterir. Öncelikle burada Modern Dönem'de yaşanılan din ile etik arasındaki gerilimin kaynağını iyi anlamamız gereklidir. Vahiy dinlerinin yapısı diğer dinlerden daha farklıdır.
İlgili 42 soru bulundu
1.1.2.
Immanuel Kant, deontolojik kavramları etik yaklaşımına yerleştiren ilk modern çağ filozofudur. Kant, 'Ahlak Metafizi- ğinin Temellendirilmesi''nde insanın, bireysel akıl kapasitesi nedeniyle moral bir yetkinliğe sahip olduğunu tartışır.
Modern Çağ Etik Teorileri
Modern çağın uzun süreli ve etkili akımının “tüm insani faaliyetlerin temeline faydayı koyan ve insanı faaliyette bulunmaya yönelten temel güdünün fayda olduğunu” savunan bir yaklaşım olarak tanımlanan “faydacılık” etiği olduğunu söylemek doğru bir ifade olacaktır.
Kant, insanların doğrularını ve yanlışlarını belirlemelerine yardımcı olan ahlaki yargıların rasyonel olduğunu ve insanların ahlaki davranışlarının bu rasyonel yargılar doğrultusunda olması gerektiğini savunur.
Buna göre dünya genelinde en yaygın ortak ahlaki kurallar; aileye destek çıkmak, dahil olunan gruba yardım etmek, iyiliklere karşılık vermek, cesur olmak, üstlere saygı göstermek, kaynakları adil dağıtmak ve başkalarının mahremiyetine saygı göstermek.
Bu ilkeye göre bir şey herkes için geçerli ise evrensel demektir. Örneğin; bir kişinin, borcu olan kişiye borcunu ödememesi bu yasaya uymaz. Çünkü vakti geldiğinde borcu ödemeyen kişi, alacaklı konumuna geçerse kendisinin yaptığı davranışın aynısının kendisine yapılmasını istemeyecektir.
Bir başka ifadeyle, ahlak felsefesi, insan yaşamındaki değerler, ilkeler ve yargıları inceleyen felsefe dalıdır. Ahlak kuralları “evrensellik” açısından da “objektif ahlak” ve “subjektif ahlak” olmak üzere ikiye ayrılır.
Ahlak, doğru ya da yanlış davranış standartları açısından bir davranış sisteminden söz eder. Davranış açısından ahlaki standartlar, vicdanımıza atıfta bulunarak ahlaki sorumluluk ve ahlaki bir kimlik veya doğru ya da yanlış eylem yapmaktır. Yaygın olarak kullanılan eş anlamlılar etik, ilkeler, erdem ve iyiliği içerir.
Hristiyanlık ve Mesih İnanlı düşüncede ahlak için mutlak ölçüt Tanrı'nın kendisidir. Her ahlaksal davranış O'nun doğasının ışığında yargılanmaktadır. Kutsal Kitap, kendi başına ahlak standardı olan Tanrı tarafından verilmiş olduğu için, ahlak ölçütü olarak kullanılır.
İnsanların benimsemiş oldukları iyi, hoş, güzel olan davranış biçimlerine ve huya güzel ahlak denilmektedir. Kişinin nefsine hakim olarak kibir, alay etmek, gıybet etmek, koğuculuk yapmak, riyakarlık, cimrilik, yalan söylemek gibi kötü huylardan kaçınması. Bunların aksine iyi olan huyları edinmesidir.
Objektif Ahlak Kuralları : Kişilerin birbirleriyle olan sosyal ilişkilerindeki davranış biçimlerini şekillendiren ahlak kurallarıdır. Başkalarına zarar vermekten kaçınma, verilen sözleri tutmak, başkalarını kötülememek, fakirlere yardım etmek gibi kurallar objektif ahlak kurallarıdır.
Dolayısıyla sosyal ahlâk, temelde kalbî, mânevî ve derunî temelinin yanı sıra, onun dışa yansıması ile fiile dönüşen, iş ve eylem şeklinde etkinliklere konu olan bir sosyal davranış bilimidir. İnsanların toplum içindeki davranışlarını ve birbiriyle ilişkilerini düzenlemek maksadıyla başvurulan kaidelerin bütünüdür.
Objektif ahlak, bir toplumda herkes tarafından kabul edilebilecek evrensel ahlaki normların olabileceğini savunurken, subjektif ahlak, herkes tarafından kabul edilebilecek evrensel ahlak kurallarının geçerli olamayacağını savunur.
Nietzsche'nin kilit fikirlerini Apollon-Dionysos ikiliği, Perspektivizm, Güç İstenci, "Tanrı'nın ölümü", Üstinsan ve bengi dönüş oluşturur. Felsefesinin merkezini oluşturan şey, kişinin coşkun enerjisini sömüren her türlü öğretinin, toplumsal olarak ne kadar geçerli olursa olsun sorgulanarak "hayatın olumlanması"dır.
Kritisizm Akımının Kurucusu ve Temsilcileri
Felsefede kritisizm akımının kurucusu Alman filozof Immanuel Kant'tır. Kant, 22 Nisan 1724 tarihinde Königsberg kentinde doğdu.
7- Ahlak insanın değer ve tutumlarını içerirken, etik; insanların bireysel ve toplumsal anlamda kurdukları ilişkilerin temelinde var olan değerleri, kuralları, doğru-yanlış, iyi-kötü gibi kavramları ahlaksal açıdan araştıran felsefe disiplinidir.
Ahlak, davranışların toplumsal kurallarında meydana gelirken; etik ise insanların ahlaki davranış sonuçları hakkında değerlendirmelerden oluşmaktadır. Ahlak, toplumsal yaşamda insan ilişkilerinin yansıması ve davranışlarının niteliği iken Etik; insan davranışlarını biçimlendirmek için sürdürülen düşünsel faaliyettir.
Pozitif Ahlak, toplumda mevcut ahlakı norm, kural ve değer yargıları, Bireylerin «nasıl davrandıkları ve bunların nedenleri» üzerinde durulur. Çalışma ahlakı, bir kültürde işe karşı geliştirilen tutum ve davranışlar, Çalışma ahlakı, bireyin ve toplumun refahı için çalışmanın gerekli ve önemli olduğu üzerinde durur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri