Azerbaycan, 2021 yılında cari fiyatlarla 54,62 milyar dolarlık GSYH büyüklüğü ile dünyada 89. sıradadır.
Ortak bir kültür ve geçmişimiz olan Azerbaycan ekonomik açıdan incelendiğinde gelişmekte olan ülkeler arasında yer almaktadır. Azerbaycan milli gelir ortalaması Türkiye'de olduğu gibi 13500 $ civarlarında seyretmektedir.
Azerbaycan, doğal kaynakları, gelişmiş sanayisi ve coğrafyası itibarıyla önemli bir ülkedir. Azerbaycan'da özellikle büyük petrol ve doğalgaz rezervleri bulunmaktadır. Hacim ve çeşit bakımından hammadde yatakları ile dünyanın sayılı ülkelerinden biridir.
2018 yılında 20 milyar USD seviyesine kadar yükselen petrol gelirleri ve azalan net hizmet ihracatı ile %12,8 fazla verilmiştir. 2019 yılında ticaret gerginliklerinin etkisiyle petrol gelirleri 18 milyar USD'ye düşmüş cari fazla ise GSYH cinsinden %9,1'e gerilemiştir.
Petrol ve doğal gaz kaynakları bakımından zengin Azerbaycan, son dönemde enerji kaynaklarının dünya piyasasına çıkarılması için hayata geçirdiği dev projelerle dikkat çekiyor.
İlgili 17 soru bulundu
Açıklamada, 92 oktan benzinin litre fiyatının 5 Ocak 2021 tarihinden geçerli olmak üzere 1 manat (0,59 ABD Doları), dizelin ise 0.80 manat (0,47 ABD Doları) olarak belirlendiği bildirilmiştir. Yeni yapılan zam öncesinde 92 oktan benzin 0.90, dizel ise 0.60 manata satılıyordu.
Azerbaycan, birçok Rus şehrine ve Ortadoğu komşularındaki birçok şehre kıyasla yüksek bir yaşam maliyetine sahiptir. Ancak yaşam maliyeti, İtalya ve İsrail gibi benzer bir eğitim standardına sahip diğer birçok ülkeden hala daha düşük.
Azerbaycan'da, 28 Mayıs 1918'de ilan edilen cumhuriyetin 103. yıl dönümü kutlanıyor.
Azerbaycan asgari ücret
Azerbaycan'da asgari ücret 345 manat'tır. 345 manat olan Azerbaycan asgari ücreti, 203,55 Dolar'a denk gelmektedir.
Sözcü'den Zekeriya Albayrak'ın haberine göre iki ülke arasında imzalanan 'Tercihli Ticaret Anlaşması' kapsamında ithalat 10 yıl süreyle geçerli olacak. Anlaşmaya göre, Türkiye Azerbaycan'dan sıfır gümrük vergisiyle şarap, dut, ayva, demir çelik ürünleri ve ambalaj malzemeleri alacak.
Azerbaycan, 2021 yılında cari fiyatlarla 54,62 milyar dolarlık GSYH büyüklüğü ile dünyada 89. sıradadır. Uluslararası Para Fonu (IMF) verisine göre 2021 yılında yıllık reel olarak %5,6 oranında büyüyen Azerbaycan ekonomisinin, 2022 yılında yıllık %2,8 oranında büyüyeceği öngörülmektedir.
Azerbay- can'ın doğusunda Hazar Denizi, kuzeyinde Rusya Federasyonu, kuzeybatısın- da Gürcistan, batısında Ermenistan, güneyinde İran ve güneybatısında Türkiye bulunmaktadır. Ülkenin toplam yüzölçümü 86.600 km2 , nüfusu ise 8.5 milyon dolayındadır.
Azerbaycanlılar ve Türkiye Türkleri, aynı ırktan oldukları ve aynı kökten geldikleri için bu iki devlet, birbirlerini "kardeş devlet" saymaktadır.
Petrol ve doğalgaz Azerbaycan'ın ihracatında yüzde 90 paya sahiptir.
Elma, armut, üzüm, karpuz, kayısı, erik ve kiraz gibi birçok meyve çeşidini üretir. Azerbaycan ayrıca sığır, koyun ve keçi gibi çeşitli hayvan türlerinin ihracatını da yapmaktadır.
"Oğuzların gelişi tezi"'ne göre Azeriler bölgeye 11. yüzyılda Orta Asya'dan Oğuzlar ve diğer Türkmen boylarının akınları ile gelerek yerleşmiş Karapapaklar, Afşarlar, Ayrumlar, Padarlar, Şahsevenler, Karadağlılar ve diğer bazı etnik gruplardan şekillenmişlerdir ve kökenlerinde Kafkas ve Türk unsurlar vardır.
Zamanla “Azerbağzan, Azerbadegan, Azerabadagan, Azerbican” gibi birtakım değişikliklere uğrayan “Atropatene” günümüzde “Azerbaycan” şeklini almıştır. Böylece “Atropat” dolayısıyla ülke adının M.Ö. VIII. yüzyıldan itibaren var olduğu, ülkenin “Atropat” adını şahıstan aldığı söylenmektedir (İpek, 2007:2).
Ve son olarak SİHA gücü bakımından dünyada kaçıncı sıradadır? Tahmin ettiğinizden çok daha iyiyiz. Son verilere göre komşumuz Yunanistan sadece 5 SİHA'ya sahipken Almanya 105 SİHA'ya sahiptir. Azerbaycan 112, Fransa 208 ve Rusya 377 SİHA'yı envanterinde barındırmaktadır.
Azerbaycan Devlet İstatistik Komitesi tarafından yapılan açıklamaya göre, Azerbaycan'ın 2022 yılı Ocak-Eylül dönemini kapsayan GSYİH verileri bir önceki yılın aynı dönemine göre %5,6 artarak 98,1 milyar Manat (57,7 milyar Dolar) olarak gerçekleşmiştir. Kişi başına düşen GSYİH 9.748,9 Manat (5.734,6 Dolar) olmuştur.
Buna göre gıda fiyatları kolaylıkla hesaplanabilmektedir. Temel gıda ihtiyaçları arasında olan ekmek, su, kuru gıdaların fiyatları 30 qepik ile 5 manat arasında değişmektedir. Örneğin ekmek 40 qepik, su 1 – 1.6 manat, kuru gıdalar ise 1-5 manat arasında markasına, kilosuna ve alındığı yere göre değişmektedir.
Açıklanan verilere göre dünyada en ucuz benzin Venezuela'da(1 litre-0.02dolar) ve en pahalı benzin ise Hong Kong'da(1 litre-2.35 dolar). 30 milyar varil petrol hacmiyle dünyada 11.sırada bulunan Kazakistan(1 litre-0.405 dolar 170 tenge) ise listede yedinci sırada yer aldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri