EN ÇOK EV TÜKETİMİNDE TÜRKİYE 4'ÜNCÜ SIRADA Türkiye'de günlük kişi başına tüketilen su miktarı yaklaşık 217 litre. Avrupa Birliği üyesi ülkelerde bu oran ortalama 150 litre. Türkiye dünyada 'en çok su tüketen' ülkeler sıralamasında ise 4'üncü sırada yer alıyor.
Bahreyn, Kuveyt, Katar, San Marino, Singapur, Birleşik Arap Emirlikleri ve Filistin, 5 üzerinden 5 puan ile su stresi seviyesinde en yüksek sırada yer alan ülkeler. Projeksiyona göre Türkiye ise 4,27 puan ile 27'nci sırada bulunuyor.
Dünyada en çok su sıkıntısı yaşayan 32'inci ülkeyiz. Dünyada 884 milyon insan güvenli içme suyuna, 785 milyon insan temel su hizmetlerine erişimden yoksun.
Türkiye'de toplam kullanılabilir su miktarı 112 milyar m3'tür. Ülkemizin, bir yılda kişi başına düşen yaklaşık 1566 m3'lük kullanılabilir tatlı su miktarı dikkate alındığında, su zengini bir ülke olmadığımız anlaşılmaktadır.
Türkiye “yüksek derecede su sıkıntısı çeken ülkeler” içerisinde. Ama yine de kaynak konusunda tamamen fakir değil ve ülkemizde yaklaşık 25 verimli su havzası olduğu biliniyor. Fakat havzalarda kirlilik sorunu ve tarımda aşırı sulama gibi problemler de var.
İlgili 35 soru bulundu
Linapacan Adası, Filipinler'e bağlı bir yerleşim yeridir. Dünyanın en temiz suyu olarak kabul görmüştür.
IMF Dünya Ekonomik Görünümü veri setine göre, 2021 yılında 817,5 milyar dolar gayri safi yurt içi hasılası (GSYH) ile 19'uncu büyük ekonomi olan Türkiye, 2022 yılında da 905,5 milyar dolarlık GSYH ile yine aynı sırada yer aldı.
İlk açıklanan değerler geçici verilere dayandığından yeni bilgilerin gelmesiyle veriseti de güncelleniyor. Nisan 2022'de açıklanan raporda, Türkiye 2021 yılında ülkelerin GSYH büyüklüğü bakımından dünyada 21. sıraya düşmüştü.
Türkiye'nin içme suyu sattığı ülkeler arasında İsrail, Suriye, ABD, Çin, Japonya, Suudi Arabistan, Avustralya ve Güney Afrika Cumhuriyeti bulunuyor. Dış ticaret verilerine göre, içme suyu, Türkiye'nin ihracatında en geniş pazar olanaklarına sahip ürünler arasında yer alıyor.
Verilere göre dünyada 17 ülkede aşırı düzeyde su sıkıntısı yaşanıyor. Bunlar sırasıyla Katar, İsrail, Lübnan, İran, Ürdün, Libya, Kuveyt, Suudi Arabistan, Eritre, Birleşik Arap Emirlikleri, San Marino, Bahreyn, Hindistan, Pakistan, Türkmenistan, Umman ve Botswana.
Çünkü Dünya da 4 milyar yıldır su kaybediyor.
Ziraat ve sulama mühendisi Prof.Dr. Sabri Şener, "Dünya Su Günü" sebebiyle, dünyada ve Türkiye'deki su sorununa dikkat çekti. Prof.Şener, ülkemizin su zengini bir ülke olmadığını, nüfus artışı sonucu, "2030 yılına kadar su kaynaklarının tamamını kullanmasının beklendiğini" söyledi.
Yerkürede bulunan suyun % 97.5'i okyanuslarda bulunan tuzlu sulardan oluşmaktadır. Geriye kalan %2.5 oranındaki tatlı suyun büyük bir kısmı kutuplarda (Antartika, Greenland) buzul ve çok derin jeolojik tabakalarda yeraltı suyu olarak bulunur.
Belediyeler suyun yüzde 49'unu barajlardan, yüzde 28'ini kuyulardan, yüzde 19'unu kaynaklardan, yüzde 2'sini göllerden, yüzde 2'sini akarsulardan temin ediyor.
DSİ tarafından ölçümü yapılan yıllık akış miktarlarının ortalamasına göre, Türkiye'nin yıllık toplam su miktarı 181,49 milyar m3 olarak belirlenmiştir. İklim analizine göre bu miktar 180,66 milyar m3 olarak bulunmuştur.
Forbes, küresel zenginlerin listesini yayınladı. Türkiye'de liste başı olarak Erdemoğlu kardeşler birinci ve üçüncü sıraya yükseldi.
ABD merkezli dergi Forbes'in yayınladığı listede Türkiye'nin en zengin 10 ismi ortaya çıktı. Listeye göre Türkiye'nin en zengin ismi İbrahim Erdemlioğlu oldu. Böylece Murat Ülker birinciliğini devretti. Forbes 'dünyanın en zengin insanları' listesini yayınladı.
İl düzeyinde cari fiyatlarla GSYH hesaplamalarına göre; 2021 yılında İstanbul 2 trilyon 202 milyar 156 milyon TL ile en yüksek GSYH'ye ulaştı ve toplam GSYH'den %30,4 pay aldı. İstanbul'u, 667 milyar 142 milyon TL ve %9,2 pay ile Ankara, 462 milyar 152 milyon TL ve %6,4 pay ile İzmir izledi.
Dünyanın en fakir ülkeleri listesinin zirvesindeki Burundi'de yıllık gelir kişi başına 275,98 dolar yani 878 Türk lirası. 11 milyon nüfusa sahip olan bü ülkenin vatandaşları günlük bir doların altında gelire sahip.
189 ülkenin bulunduğu listede Kazakistan, 54. sırada yer alarak, Türkiye (63'üncü, 21.1 bin dolar), İran (70'inci, 18.1 bin dolar) ve Çin (81'inci, 15.4 bin dolar) gibi büyük ekonomiye sahip ülkeleri geçti.
IMF'nin 2021 yılı için paylaştığı verilere göre Türkiye'nin dünya sıralamasında 19. sırada yer aldığı görülmektedir. IMF'nin 2022 yılı için paylaştığı verilere göre Türkiye'nin dünya sıralamasında 19. sırada yer aldığı görülmektedir.
Çeşitli sağlık koşulları itibariyle Eskişehir Kalabak Suyu'nun Niğde'den çıkan Tekir Markalı sudan sonra Türkiye'nin en sağlıklı doğal kaynak suyu olduğu belirlendi.
Konyalılar 30 metreküp suya 12 milyon lira , Gaziantepliler ise aynı miktardaki suya 32 milyon lira ödüyor. Konyada tüm mahalle çeşmelerinden de tatlı su akıyor. Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ) Genel Müdürlüğü'nün yaptığı araştırmaya göre, Büyükşehirler arasında en ucuz suyu Konyalılar kullanıyor.
Buzdağı firması, yapılan analizler sonucunda oldukça iyi su üreten bir firma olarak tanıtılıyor. Teknik ve hijyen koşulları dikkate alındığında sağlık için herhangi bir risk bulundurmayan Buzdağı suları, içme suyu konusunda oldukça popüler. Buzdağı sularının analiz sonuçlarına göre pH değeri 7,1 olarak açıklanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri