Azerbay- can'ın doğusunda Hazar Denizi, kuzeyinde Rusya Federasyonu, kuzeybatısın- da Gürcistan, batısında Ermenistan, güneyinde İran ve güneybatısında Türkiye bulunmaktadır. Ülkenin toplam yüzölçümü 86.600 km2 , nüfusu ise 8.5 milyon dolayındadır.
Bu madde Azerbaycan Cumhuriyeti'ndeki etnik azınlıklara odaklanmaktadır. Ülkede yaklaşık 30 farklı etnik gruba sahip azınlıklar yaşamaktadır.
Azerilerin çoğu İslamın Şiilik mezhebine bağlıdır. Sünni, Zerdüşt, Hristiyan ve Bahai azınlıkları da var.
Azerbaycan'da 77 tane şehir bulunmaktadır. Azerbaycan'ın başkenti Bakü ülkenin en büyük şehridir. Azerbaycan'da 11 şehir, başkent Bakü de dahil, büyükşehir statüsündedir.
Azerbaycan ülkesinin 2024 yılında wolrdometers.info adresine göre nüfusu 10,412,651'dir. Nüfus bakımından dünyada, 90. sırada yer alır.
İlgili 18 soru bulundu
Azerbaycan, 2021 yılında cari fiyatlarla 54,62 milyar dolarlık GSYH büyüklüğü ile dünyada 89. sıradadır.
Azerbaycan'da, 28 Mayıs 1918'de ilan edilen cumhuriyetin 103. yıl dönümü kutlanıyor.
Azerbaycan'ın en güzel şehirleri listesinin başında yer alan başkent Bakü; şehrin tarihi sembolü Kız Kalesi, ulusal simge olan halıların sergilendiği Azerbaycan Halı Müzesi ve görkemli Ateş Tapınağı'na ev sahipliği yapmaktadır.
Azerbaycan halkının %95'ini Şii ve Sünni Müslümanlar oluşturmaktadır. Geri kalan halk arasında Hristiyanlar ve Yahudiler yer almaktadır. Hristiyanların büyük çoğunluğu Rus Ortodoks Kilisesi, Gürcü Ortodoks Kilisesi ve Malakanlar'dan oluşmaktadır. Azerbaycan Türkleri'nin büyük çoğunluğu Müslüman'dır.
Doğru ifadeyle Azerbaycan Türkleri, aynı Türkiye Türkleri gibi Türklerin Oğuz grubundandır. Selçuklu göçleriyle beraber gelen Türklerin bugünkü sınırlarla bir kısmı Azerbaycan'da, bir kısmı Türkiye'de, bir kısmı Irak'da, bir kısmı Suriye'de kalmıştır.
Osmanlı kaynaklarında Kızılbaş tabiri; Safevi Tarikatı müridleri ve Kızılbaş askeri, Kızılbaş tarafı, Kızılbaş üzerine sefere çıkmak gibi tabirler doğrudan Safevî Devleti için kullanılır.
Azerbaycan, doğal kaynakları, gelişmiş sanayisi ve coğrafyası itibarıyla önemli bir ülkedir. Azerbaycan'da özellikle büyük petrol ve doğalgaz rezervleri bulunmaktadır. Hacim ve çeşit bakımından hammadde yatakları ile dünyanın sayılı ülkelerinden biridir.
Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti 1918 yılında kurulmuştur, ancak iki yıl sonra 1920, 26 Nisan'da Kızıl Ordu sınırı geçerek Azerbaycan'a girmiş, 28 Nisan 1920'de Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti kurulmuş ve ardından Sovyetler Birliği topraklarına katılmıştır.
Şah I. Abbas (1587 - 1630) döneminde Safeviler Osmanlıları yenerek Azerbaycan topraklarını tekrar geri aldılar. 1639 yılında imzalanan ve Azerbaycan'la Osmanlı Devleti arasındaki sınırları belirleyen en son antlaşma olan Kasr-ı Şirin Antlaşmasından Azerbaycan toprakları Azerbaycana'a kaldı.
Azerbaycan nüfusunun nominal olarak %90.30'ından fazlası Müslümandır. Müslüman nüfusun ise hemen hemen %85'i Şii, %15'i Sünnidir. Azerbaycan yüzdelik olarak İran'dan sonra en fazla Şii oranına sahip ülkedir.
Ve son olarak SİHA gücü bakımından dünyada kaçıncı sıradadır? Tahmin ettiğinizden çok daha iyiyiz. Son verilere göre komşumuz Yunanistan sadece 5 SİHA'ya sahipken Almanya 105 SİHA'ya sahiptir. Azerbaycan 112, Fransa 208 ve Rusya 377 SİHA'yı envanterinde barındırmaktadır.
Petrol ve doğalgaz Azerbaycan'ın ihracatında yüzde 90 paya sahiptir.
Elma, armut, üzüm, karpuz, kayısı, erik ve kiraz gibi birçok meyve çeşidini üretir. Azerbaycan ayrıca sığır, koyun ve keçi gibi çeşitli hayvan türlerinin ihracatını da yapmaktadır.
Mütekabiliyet Yasası (uluslararası antlaşmalarda karşılılık ilkesi) gereğince yabancılar ülkemizden ev satın alabilirken, Türk vatandaşları da yurt dışından ev satın alma hakkına sahip oluyor.
Rusya'da kadın sayısı 10 milyon daha fazla
Erkek nüfusa göre 10 milyon daha fazla kadının yaşadığı Rusya bu alanda ilk sırada yer aldı. Rusya'yı sırasıyla 3,79 milyon fazla kadın sayısıyla Brezilya, 3,46 milyonla ABD ve 3,18 milyonla Ukrayna takip etti.
Bu listedeki şehirlerin yarısından fazlası Asya'dadır. Japonya başkenti Tokyo, Dünya'nın en büyük şehridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri