Azerbaycan pasaportu sahipleri her biri farklı vize şartlarına sahip çeşitli ülkelere seyahat edebilirler. Azerbaycan sahiplerinin vizesiz erişebildiği toplam 68 vizesiz ülke bulunur.
Azerbaycan pasaportu “Guide Passport Ranking Index” sıralamasına göre 77. sıradadır. Azerbaycan pasaportu sahipleri, 68 ülkeye vizesiz giriş yapabilirken 161 ülke için vizeye sahip olmaları gerekmektedir.
Vize muafiyeti çerçevesinde Azerbaycan vatandaşlarının Türkiye'de 30 gün kalma hakkı bulunmaktadır. Seyahatleri 30 günü geçmemek kaydıyla 180 gün içinde en fazla 90 gün kalmalarına izin verilir.
Bakü Haydar Aliyev Havaalanı veya Gence Uluslararası Havaalanında 1 aylık vize alınabileceğini, karayolunu tercih edenler için de Azerbaycan'ın Türkiye'de bulunan dış temsilciliklerinden almaları gerektiğini açıkladılar. Bunun yanında Azerbaycan bazı ülkelere 90 güne kadar vizesiz seyahat imkanı tanımaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
Diplomatik, hususi ve hizmet pasaportu olan Türkiye vatandaşları Azerbaycana vizesiz gidebilir ve her gidişte 90 gün kalabilirler. Umuma mahsus pasaportu olan Türkiye vatandaşları Azerbaycan'a 30 günlük giriş vizesi ile gidebilirler.
Bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Azerbaycan vatandaşı olursa çifte vatandaşlık alabilir mi? Azerbaycan Cumhuriyeti'nin vatandaşlarına çifte vatandaşlık hakkı tanıması durumunda, Azerbaycan vatandaşları Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını kabul etmeleri halinde hem Türk hem de Azerbaycan vatandaşı olabilirler.
Oturum izin belgeleri, ikamet adreslerine gönderilmektedir. Oturum izni başvuru ve uzatma başvuruları e-ikamet üzerinden yapılır. İlk defa oturum iznine başvuran Azerbaycan vatandaşlarının sistem tarafından kendilerine verilen randevu gün ve saatinde bulunduğu ildeki İl Göç İdaresinde bulunması gerekmektedir.
Doğum yoluyla Türk vatandaşlığı elde etmek Azerbaycan vatandaşları için başlıca yollardan biridir. Türkiye topraklarında doğan Azerbaycan vatandaşları Türk vatandaşlığı alma hakkına sahiptir. Aksi kanıtlanmadıkça, Türk topraklarında doğduğu iddia edilen 12 yaşın altındaki her Azeri çocuk Türk vatandaşı olabilir.
2023 yılı güncel verilerine göre ülkemizden vizesiz gidilebilecek 97 ülke bulunuyor.
BAE'ye giriş pasaport kontrol birimleri onayına tabidir. Dubai'ye giriş için veriliş tarihinden itibaren 30 gün boyunca geçerli olan 96 saatlik ve 48 saatlik vizeler dışında, tüm vizeler veriliş tarihinden itibaren 60 gün boyunca geçerlidir.
Bu liste en son 10 Mart 2019 tarihinde güncellenmiştir. Umuma Mahsus Pasaport sahibi Türk vatandaşları, 64 ülkeye herhangi bir vize uygulamasına tabi olmadan, 37 ülkeye kapıda vize alarak ve 13 ülkeye internetten e-vize alarak girilebilmektedir.
Japonya beş yıl aradan sonra ilk kez dünyanın en güçlü pasaportu sıralamasında zirvedeki yerini kaybetti. Son Henley Pasaport Endeksi 2023 sıralamasında birinci sırayı Singapur aldı. Singapurlular dünya çapındaki 227 seyahat noktasından 192'sine vizesiz erişim hakkına sahip.
Türkiye, Rusya ile birlikte 38. sırada bulunuyor. Araştırmaya göre neredeyse her ülkenin pasaportu bu yıl daha güçlü hale geldi.
Pasaport türleri içinde en avantajlı olanı siyah pasaport olarak da bilinen diplomatik pasaporttur. Dışişleri Bakanlığınca sadece üst düzey devlet yetkililerine ve diplomatlara verilen diplomatik pasaport, birçok ülkeye vizesiz giriş sağlar.
Türkiye'de en az sekiz yıl kanuni ve kesintisiz olarak oturan veya toplam sekiz senelik yasal çalışması olan Azerbaycan vatandaşları süresiz çalışma izni başvurusunda bulunabilirler.
Türkiye'ye çalışmak için gelecek olan Azerbaycan vatandaşlarının öncelikle, bir işverenle anlaşıp aralarında iş sözleşmesi düzenleyip imzalamaları gerekmektedir. Daha sonra Türkiye Cumhuriyeti'nin Azerbaycan veya daimi ikamet ettikleri 3.ülkede bulunan dış temsilciliklerine giderek çalışma izni başvurusu yapabilirler.
Yabancı uyrukluların Türkiye'de gerek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, gerekse yabancı uyruklu biriyle evlenmesinde hukuken bir engel bulunmamaktadır. Türkiye'de evliliğin hukuki sonuç doğurabilmesi için yetkili memur önünde nikah akdinin kurulması gerekmektedir. Ülkemizde nikah kıymaya resmi memurlar yetkilidir.
Yurt dışında evlenmek isteyen Türk vatandaşları, Türk konsolosluklarında nikah kıydırabilecekleri gibi, evlenmek istedikleri ülkenin evlilik şartlarını karşılamaları durumunda o ülkenin resmi makamları huzurunda da evlenebilir. Ancak konsoloslukta evlilik için çiftlerden her ikisinin de Türk vatandaşı olması gerekiyor.
Çifte vatandaşlığa izin veren ülkeler arasında Almanya, ABD, Avustralya, Belçika, Birleşik Krallık, Bulgaristan, Brezilya, Çekya, Ermenistan, Fransa, Güney Kore, İrlanda, İspanya, İsrail, Kanada, İtalya, İsveç, İsviçre, Kıbrıs, Meksika, Norveç, Mısır, Romanya, Portekiz ve Şili gibi birçok ülke bulunmaktadır.
Kanuni kısıtlamalara uymak kaydıyla Türkiye'den gayrimenkul alabilecek ülkeler şu şekilde sıralanabilecektir: Almanya. Azerbaycan. Umman.
Azerbaycan'da Türk Lirası geçerli değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri