Azlık ilkesine göre, insanlar fırsatlar daha az erişilebilir olduğunda onları daha değerli görmeye eğilimindedir. Azlık ilkesinin sebebinin sınırlandırılmış durumlarda insanların özgür olma isteğinin arttırması olduğu düşünülmektedir. Bu ilke de reklam dünyasında sıklıkla kullanılmaktadır.
Hoşlanma Prensibi: İnsanlar sizden ne kadar hoşlanırlar ise onlar üzerinde o kadar etkiye sahip olursunuz. Otorite Prensibi: Otoriteler, unvanlar, özel elbiseler ve pahalı eşyalar statü imajı verirler ve böylelikle diğer insanları etkilerler.
İlgili 17 soru bulundu
Buna göre ikna sürecinin temel kavramlarının (1) ilgi, (2) dikkat, (3) kavrama, (4) kabul ya da ret, (5) kaydetme ya da saklama ve (6) hareket, davranış, eylem ya da motivasyonel ve manipülatif sonuç olduğu söylenebilir.
İkna bir toplumsal etkileme biçimidir. İnsanlara akılcı ve simgesel (ki her zaman mantıklı olmayan) yollarla bir fikir, tutum veya eylemin benimsetilmesine doğru kılavuzluk etme sürecidir. İknanın amacına ulaşmada kullandığı yöntem amaca doğru zorlamak yerine amacı ilgi çekici kılmaktır.
Retorik ya da eski ismiyle Belagat, etkileyici ve ikna edici konuşma sanatı. Sözcük güncel kullanımda "etkileyici ve ikna edici olmakla beraber içtenlikten veya anlamlı içerikten yoksun lisan" anlamında da kullanılır. Kavram Yunanca rhētorikos (ῥητορικός) "hitabet" kavramından türemiştir.
İhtiyacı hissettir: İnsan bir konuya ikna olması için genelde ona bir ihtiyaç hissetmelidir. İhtiyaç varsa ikna kolaylaşır, ihtiyaç yoksa ikna zorlaşır. Kişinin kendini ikna etmesi içinde ilk olarak o konuda bir ihtiyaç duyması gerekir. Bu nedenle öncelikle kişi bu konuda bir ihtiyacı olduğuna inanmalıdır.
Tutarlılık, bir önermenin diğer önermelerle gerçeklik veya doğruluk açısından aynı niteliği taşıması durumudur. Bir önermenin doğru olarak değerlendirilebilmesi için tutarlı olması şarttır. Bir önermenin kendi kendiyle çelişki içinde olmaması olarak da tanımlanabilir.
Beğenme İlkesi
Robert Cialdini tarafından İknanın Psikolojisi kitabında yer alan bir ikna ilkesidir. İnsanların, sevdikleri kişilerden daha fazla etkilendikleri ve ikna oldukları düşünülür. Bu ilkeye göre, insanlar kendilerine iltifat eden, işbirliği yapan ve kendilerine benzeyen kişileri daha çok seveceklerdir.
Karşılık Yaratma: Birini ikna etmek istiyorsanız önce ona bir iyilik yapın. İnsanlar genelde neden karşısındaki kişiyi ikna edemez? Çünkü karşı taraf bu süreçte diğer tarafın kazanacağını bilir. Halbuki önce siz bir iyilik yapın.
İkna sürecinin 4 basamağı: Dikkat, Anlama, Kabul ve Akılda tutmaktır.
Rasyonel-akılcı ikna: Ortaya konan isteği ya da talebi destekleyen mantıklı tartışmalar için veri ve bilgilerin sunulmasıdır.
Aristo'ya göre ikna üç temele dayanabilir: Ethos: Kaynağın inanılırlığı; Pathos: Duygusal çekicilik Logos: Mantıksal çekicilik; Bu üçünün farklı şekillerde bir arada kullanımı ikna kavramını oluşturmaktadır.
İLETİŞİM BECERİLERİ İKNA EDİCİ İLETİŞİM. Sözlük anlamı olarak ikna;bir kanaati kabul ettirme,bir kanaat uyandırma,inanmasını sağlama ve razı etme şeklinde ifade edilmektedir.
İkna edici iletişimde çoğunlukla Açık uçlu soru tipleri tercih edilmektedir. Bireyin kendi davranışlarını, gerçekler hakkındaki bilgiler ve üzerinde var olduğunu his ettiği toplumsal baskılar doğrultusunda kendi inançlarını kullanarak belirtmesidir. Bu yaklaşım, bilgi edinme süreci ile birlikte kullanılmalıdır.
“Acaba değil hangi” tekniğinde iknacı; hedeflenen alıcı ya da alıcılara herhangi bir ürüne, fikire, yardıma, vb. gereksinim duyup duymadığı ya da herhangi bir konu hakkında seçim yapmak isteyip istemediği sormadan, doğrudan seçenekleri sıralayarak; bir anlamda emrivaki yaparak, onu şaşırtarak seçim yapmasını ...
Kişilerarası ilişkiler bağlamında tutum ve davranış değişiminin önemli bir tarzı olarak ikna, tutumu değiştirilmek istenen kişiyi zorlamak ve manipüle etmek yerine çeşitli akıl yürütme ve kanıtlama yoluyla inandırmayı içerir.
Karşı tarafı bir şeyin gerçek ya da yalan olduğuna inandırmaya ikna denir. İkna, aynı zamanda bir teklifi ya da öneriyi kabul ettirmek demektir. Bu konuda başarılı olan kişiler "ikna kabiliyeti yüksek" olarak nitelendirilir.
Eski öğretilerden günümüzdeki bilimsel bulgulara kadar ikna sanatının gizli kalmış bütün teknikleri bu eğitimde verilmektedir. Eğitimin amacı katılımcılara sadece teorik bilgiler verilmesi değil, aynı zamanda farkındalık kazandırarak teknikleri özümsemelerini sağlamaktır.
Her ikna edici iletişim durumunu oluşturan bağımsız değişkenler bu durumda karşımıza “kaynak, ileti, kanal, alıcı ve amaç” olarak çıkar.
Bir insanın yaşadığı ortamın onun davranışlarını değiştirme gücü, aslında onu ikna etmenin de en kısa, en etkili yoludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri