Azot; Verimi ve meyve boyutunu arttırır. Tomurcuk patlamasından sonra vejetatif büyüme, amino asitler formunda depolanmış nitrojen tarafından yönlendirilir. Fosfor, sonbaharda kök yıkama gelişimi ve gelecek yılki dinlenme molası için gereklidir.
Ceviz taban gübresi genellikle ilkbahar veya erken yaz aylarında uygulanır. Çünkü ceviz ağaçları bu zaman diliminde aktif büyüme dönemine girerler ve kökleri gübreleri daha iyi kullanabilir.
Ceviz Fidanınında Azot Noksanlığı
Yapraklar küçük ve renkleri soluk olur. Bu durumda azotlu gübrelerden biriyle gübreleme yapılır. Genellikle alkali topraklarda, yani pH 7 nin üzerindeki topraklarda Amonyum sülfat kullanımının uygun olacağı söylenebilir. Asidik topraklarda ise amonyum nitratlı gübreler kullanılmalıdır.
Fosfor'un kök büyümesine ve gelişimine önemli katkısı vardır. Eksikliği durumunda kök gelişmesi geriler.
Tuzluluğu sevmeyen ceviz ağaçlarında içinde klor bulunan potasyumlu gübre veya kompoze kullanmayınız. Cevizin yenen kısmında % yağ, % protein ve aroma artışı için potasyum sülfatlı taban gübreleri tercih ediniz. Toros Tarım'ın Gold 15-‐15-‐15 veya Süper Gold 10-‐20-‐20+Zn gübrelerini tercih ediniz.
İlgili 17 soru bulundu
Üre gübresi: %45-46 azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor. Ayrıca birim azot miktarı gözetildiğinde üre gübresi en ekonomik alternatifi oluşturuyor.
-Meyve bahçelerinde toprak işlemesi bitirilir. -Cevizde elma iç kurdu için feromon tuzakları asılır. -Ceviz ağaçlarının uyanması ile hastalıkları önlemek için bakırlı preparatlarla ilaçlama yapılır. -Fidanlar sulanır ve ot çapası yapılır. -Azotlu ve potasyumlu gübrelemeye devam edilir. -Yeşil sürgün budaması yapılır.
Azot, fosfor ve potasyumca zengin, iz elementli besin maddeleri karışımıdır. Kök sistemini güçlendirir. Dal, yaprak ve sürgün gelişimini artırır, bodur gelişimi önler. Bileşiminde bulunan iz elementler (çinko, demir, bakır, mangan) ile büyüme ve gelişmeyi destekler.
Bu durumda ceviz yetiştiricileri sonbaharda baklagiller eker. Ekimden sonra birkaç ay boyunca, baklagillerin hızla büyümesine yardımcı olmak için alana fosfor ve potasyum uygularlar. Sonunda, çiçeklenmeden hemen önce bitkileri sürerek toprağın içine karıştırırlar (ilkbahar – Nisan, Mayıs).
Ceviz ağaçların gelişmesi için mayıs ayının başında ve mayıs ortasında olmak üzere, fidanların birinci yaşından başlayarak ağacın her yaşı için 100 gram/ağaç hesabıyla amonyum nitrat veya amonyum sülfat gübrelerinden verilir. Mayıs ayının 15 inden itibaren sulamaya başlanır.
Cevizde Sulama ve Gübreleme
Dikim işlemi sonrasında fidan dibine güneşte yanmış organik gübre ilave ederek, ağacın fidanının beslenmesini sağlayıp gelişim hızlandırılabilir. Bu yollar izlendiği takdirde ceviz ağacının yıl içerisinde bir veya iki kez meyve vermesi sağlanabilmektedir.
Kış aylarında yapılan azotlu gübrelemeler ceviz ağaçları tarafından alınamaz ve yağışlarla yıkanarak kaybolur. Bu sebepten ağaçlar uyanmadan kesinlikle azot gübrelemesi yapılmamalıdır. Dişi organların oluşmasıyla birlikte, çoğu iklimde Mayıs ayında, özellikle üre ve amonyum gübrelemesi yapılması mantıklı olur.
Potasyum sülfat ile de kök bölgesinde, rizoferde, eğer toprağınız yüksek pH'lı ise pH'ı aşağı çekerek hem potasyumdan hem de (TSP gübresinden dolayı) fosfordan bitkinin faydalanmasını sağlamış olursunuz. Böylelikle kış soğuklarına karşı potasyumdan dolayı bitkiniz daha korunaklı hale gelebilecektir.
Azotlu gübreler kök teşekkülünü sağlayarak su alımını hızlandırır. Bitkinin gelişmesini ve büyümesini sağlar. Bitkilerin olgunlaşmasını çabuklaştırır. Dane dökümünü engelleyerek verimi çoğaltır ve mahsulün kalitesini yükseltir.
Üst gübre uygulandıktan sonra 5-10 gün yağmur yağmıyor, hava sıcak ve güneşli ise ÜRE gübresinden büyük ölçüde azot kaybı amonyak ( NH3 ) halinde olur ve gübrelemenin etkisi az görülür. Bu kayıp %33 N Amonyum Nitratta nispeten az, CAN gübresinde ise çok az olur.
Cevizin en fazla ihtiyaç duyduğu macro elementler, azot ve potasyumdur. Dikimden önce yalnız fosfat ve potasyumlu gübre uygulanır. Azotlu gübreleme yapılmaz. Dikim öncesi, ilk yıl kök gelişimini güçlendirmek için açılan fidan çukurlarının en dibine 250 gr triple süper fosfat ve 250 gr potasyum sülfat birlikte atılır.
Ceviz ağaçlarında çinko bor gübresi çiçeklenmeden önce ve hasat sonrasında (Yaprak dökümü öncesi) itibaren kullanılması önerilmektedir.
Ceviz ağacı fidanı dikilecek ise Fidan için gerekli olan toprağın 1/3 oranında hayvansal gübre kullanılabilir. Olgun ağaçlarda ise ağacın etrafına serpilerek kullanılabilir.
Kasım-Aralık'ta yaprakların ¾'ü ya da tamamı döküldükten sonra % 2 dozda Bordo Bulamacı yapılır.
Meyve ağaçlarına farklı kap ömrüne sahip Npk gübresi kış sonunda sular bitmeden veya gözler uyanınca uygulanmalıdır. Taban gübresi olarak kullanılan bu gübreler, tarla ekiminden önce veya ekim sırasında ve sebzelerde fide dikiminden önce bitki köklerine karıştırılabilir.
Bitkisel büyümeyi destekleyen azot, bitki fizyolojisi için hayati öneme sahiptir. Bitkiler gelişim döneminde ciddi miktarda azot tüketir. Azot bitkilerin kök, yaprak, gövde, dal, sürgün ve meyve gelişimlerini destekler. Aynı zamanda bunlara ilave olarak çiçeklenmeyi de arttırır.
Hipofosfatemi, kandaki fosfor seviyeleri çok düştüğünde ortaya çıkar. Bu, enerji seviyesinin düşmesine neden olur. Ayrıca kas zayıflığına, yorgunluğa ve egzersiz için düşük toleransa neden olabilir.
Şeker gübresi bitkinin her büyüme aşamasında yeteri kadar verilmelidir. Ekim ve dikim aşamasında kullanılması gereken gübrenin en az yarısının verilmesi gerekmektedir. Gübrenin geri kalan kısmı ise bitkinin büyüme atağının gerçekleştiği hızlı büyüme devrelerinde geç kalınmadan verilmesi uygun olmaktadır.
Cevizde Leonardit Ne Zaman, Nasıl Kullanılır? 1- CEVİZ DİKİMİ ÖNCESİ; Toprağı sürmeden toprağı kimyasallardan arındırmak ve organik miktarını arttırmak için dönümüne 300-350 Kg Granül (toz) Leonardit atılır. Böylece toprağa ilk Leonardit uygulaması yapılmış olacaktır.
Yılda 2-4 kg, 5. Yaşta 5-10 kg, 10. Yaşta 50 kg, 20. Yaşta 100 kg alındığı ve alınabileceği görülmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri