Bu ücret A sınıfı ehliyetin yanı sıra A1, A2 ve F sınıfı için de geçerlidir. B sınıfı sürücü belgesi için ise 2.489,90 TL harç ücreti, 624 TL değerli kağıt ücreti ve 145 TL vakıf payı olmak üzere toplamda 3.258,9 TL ödenmesi gereklidir. Kalan diğer tüm sınıfların ücreti ise aynıdır.
2021 yılında 820 TL olan B sınıfı ehliyet harcı, 2022 yılında 1.116 TL ve yine 2021 yılına 272 TL olan A sınıfı ehliyet harcı 2022 yılında 320TL'ye yükselecek.
2023 yılında B sınıfı ehliyet harç ücreti 1.116 Tl'den 2.489 TL'ye yükseldi. B sınıfı ehliyet sahibi olmak isteyen vatandaşlar toplam da 10.000 TL'den fazla ödeyecek. A sınıfı ehliyet harcı ise 370 TL'den 825,87 TL'ye çıkarıldı.
B-Sınıfı ehliyeti olanlar Motor ve Direksiyon sınavına girerler. C ve D sınıfı ehliyeti olanlar yazılı sınavından muaf olup sadece direksiyon sınavına girerek başarılı olmaları halinde E-Sınıfı Sürücü Belgesi ehliyete sahip olurlar.
Ehliyet yükseltme ya da farklı bir sürücü belgesine geçiş yapmak için teorik ders ve yazılı sınav uygulaması kalkmıştır. Herhangi bir sürücü belgeniz var ve başka bir sınıf ehliyete ihtiyacınız var ise sadece direksiyon dersi alarak direksiyon sınavına girmeniz yeterli olacaktır.
İlgili 34 soru bulundu
A2 sınıfı sürücü ehliyeti almak isteyenlerin, sürücü kursuna A1 araçlarda olduğu gibi 2023 yılında ortalama 5.900 TL ödeme yapmaları gerekiyor.
M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetler istenen minimum yaş sınırı 16. A2, B, BE, C1, C1E, F ve G gibi en çok tercih edilen ehliyetler için 18 yaşını doldurmak gerekiyor. C, CE, D1 ve D1E ehliyeti için isteyen yaş şartı 21. D ve DE ehliyet sınıfları için istenen minimum yaş sınırı 24.
2023 Ehliyet Sınav Ücretleri
Daha önce ehliyet almamış kişiler ilk başvurularında 120 TL teorik sınava giriş ücreti ödeyecektir. Direksiyon sınav ücreti ise 160 TL olmuştur. Ehliyet yükseltme direksiyon sınavı ücreti de zamlanarak 160 TL olmuştur.
Ücretler ehliyet sınıfına bağlı olarak değişiklik gösterir. 2022 yılında 130 TL olan ehliyet sınav ücreti de yükseldi. 2023'te A sınıfı sürücü belgesi harcı 825,70 lira olarak belirlenirken, bu tutar B sınıfı sürücü belgesi harçlarında 2 bin 489,90 lira olarak uygulanacak.
D1 Sınıfı Ehliyet
16+1 kapasiteli minibüsler içindir. Geçerlilik süresi 5 yıldır. 21 yaşını doldurmuş olma zorunluluğu vardır. D1 sınıfı ehliyet almak isteyen bir kişinin B sınıfı ehliyete sahip olması gereklidir.
2022 E SINIFI EHLİYETLER
E sınıfı ehliyeti almak için öncelikle 4.948 TL ödeme yapılması gerekir.
Genel olarak 1 ay, 2 ay ve 3 ay içerisinde C sınıfı ehliyeti kişiye kazandırmaktadır. Tabii ki de bu 1 ay, 2 ay ve 3 ay şeklinde değişen süreyi belirleyen kriterler ise bünyemizde ders almak isteyen sürücünün kendi durumunu ve biraz da kendi yeteneğine bağlı olarak değişmektedir.
C sınıfı ehliyete sahip olmak için istenen ilk şey B sınıfı ehliyeti almış olmaktır. C sınıfı ehliyet almak için kişilerin bir kursa kaydolması, yazılı sınava ve direksiyon sınavına girmesi gerekmektesonrasında ise C sınıfı ehliyet sahibi olabilmek için sadece direksiyon sınavına girilmesi yeterli.
E Sınıfı Ehliyet
E sınıfı ehliyetine sahip olmak isteyen sürücü adaylarının öncelikle C ve D sınıfı ehliyetine sahip olmaları gerekmektedir. Bu iki sınıf ehliyetine sahip olmayan adaylar E sınıfı sürücü belgesine başvuramazlar. E sınıfı için yaş şartı kullanılmak istenen araca göre değişmektedir.
B SINIFI EHLİYETİM VAR A SINIFI EHLİYET ALMAK İSTİYORUM
Eğer B sınıfı ehliyetiniz varsa ve a sınıfı ehliyet de almak istiyorsanız yapacağınız işlem yine bir sürücü kursuna başvurmak olacaktır. Fakat daha önceden teorik eğitim almış olduğunuz için size teorik eğitim verilmez. Sadece direksiyon dersi alırsınız.
Buna göre artık B sınıfı otomobil ehliyeti ile 125cc'ye kadar olan motosikletler kullanılabilecek. B sınıfı ehliyeti olan vatandaşların 125cc'ye kadar motosiklet kullanması için de yalnızca ek olarak 1-2 sürüş dersi almasının gerekeceği belirtildi.
B Sınıfından A1 Sınıfına Geçiş
Moped : İki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikletleri (moped) kullanacaklara verilir.
· M, B1, B, A1, A2, F ve G sınıfı ehliyet alınmak istiyorsa, iki aşamalı ehliyet sınavına girilmesi gerekmektedir. · A, C1, C, D1, D, BE, CE, C1E, DE ve D1E sınıfına tabii olmak için ehliyet yükseltmek isteniyorsa ise yazılı (e-sınav) sınavdan muaf tutularak sadece direksiyon sınavına girmeleri yeterlidir.
Örneğin elinde B sınıfı yani otomobil ehliyeti olan bir kişinin, A2 yani motosiklet ehliyeti almak istemesi durumunda tekrar yazılı sınava tabi olma şartı ortadan kalktı. Sürücüler, yeni sistemde direkt direksiyon sınavına girerek fark sınıfı ehliyet sahibi olma hakkına sahip oldu.
Yeni tip sürücü belgesi için ALO 199, "ALO 199 Mobil Uygulama" veya "nvi.gov.tr" adresinden randevu alınabilecek. Ehliyet değişimi için nüfus müdürlüklerinden alınacak olan randevuyla beraber gerekli belgeler ile başvurular alınacak. Ehliyet değiştirme işlemleri için yetkili kurumlar nüfus müdürlükleridir.
Yasanın Meclis'ten geçmesi durumunda 80 yaşın üzerindeki sürücülerin ehliyetleri iptal edilecek. İtalyan Parlamentosu Ulaşım Komitesi Başkanı Mario Valducci, yasağın 80 veya 85 yaşını aşan sürücüler için geçerli olacağını açıkladı.
C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olacak şekilde düzenlenmektedir.
Yaş sınır 21 olarak belirlenmiştir. Deneyim şartı olarak en az C grubu ehliyet olması gerekmektedir. M, B1, B, BE, C, C1, C1E ve F sınıfı araçları kullanabilirler. CE sınıfı içinde en kapsamlı Ehliyet sınıfıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri