B12 vitamini kaynağı olan besinlerin çok fazla ısıtılmaması ve pişirme süresinin çok uzun tutulmaması tavsiye edilir. Besinlerin uzun süre pişirilmesi ve fazla ısıya maruz kalması B12 vitamininin azalmasına veya etkisinin yok olmasına sebep olabilir.
Bunlar arasında metformin, proton pompası inhibitörleri ve sıklıkla peptik ülser hastalığı için kullanılan h2 reseptör agonistleri bulunur. Bu ilaçlar B12 vitamini emilimini engelleyebilir. Antibiyotik kloramfenikol veya kloromisetin B12 takviyesi alan bireylerde kırmızı kan hücresi üretimini etkileyebilir.
Vücudun B12 vitamini ihtiyacı günlük 2-3 mcg'dir. Hamilelerde ve emzirenlerde günlük B12 vitamini ihtiyacı miktarı daha fazladır. B12 vitamininin miktarı testlerde 200 pg/mL ile 800 pg/mL arasında olması beklenmektedir. 200 pg/mL altındaki B12 vitamini düşük kabul edilmektedir.
Vitamin takviyelerinin aynı anda alınmaması gereken bazı durumlar da vardır. Alınan farklı vitamin türleri birbirinin etkilerini olumsuz etkileyebilir. Buna örnek olarak A ve E vitaminlerinin K vitamininden ayrı olarak alınmasının gerekli olduğu gösterilebilir.
Örneğin en sık kullanılan vitamin takviyelerinden biri olan B12, B1 ve bakır takviyesi ile beraber kullanıldığında etkilerini güçlendirebilmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Kanda “hiperkalsemi olarak bilinen kalsiyum birikmesine neden olabilir.” B12 vitamini ve D vitaminini birlikte kullanmak ise herhangi bir sorun yaratmaz.
Hayır bir sorun olmaz. Balık yağı yüzünden kilo alabilirsiniz ancak.
Yapılan araştırmalar aç karnına B12 vitamininin B1 vitamini ve bakır ile birlikte alındığında, C vitamininin B12, E, A vitaminleri ve çinko ile birlikte alındığında daha fazla yarar sağladığını göstermektedir.
Kullanım Önerisi:
Günde 1 tablet tok karnına alınması önerilmektedir.
Ürün, genellikle bir ilâ birkaç hafta için reçete edilir. Bazı durumlarda, doktor, tedavi süresini birkaç ay daha uzatabilir. Uygulama yolu ve metodu: BENEXOL B12 tabletleri, yeterli miktarda sıvı ile bütün olarak yutulmalı ve önerilen dozlarda kullanılmalıdır.
B12 vitamini iğnesi bu iğneyi vurulmaya başladıktan 15 gün sonra etkisini göstermeye başlayacaktır. Kandaki B12 vitamini seviyesi kan tahlili ölçülür ve yetişkinlerde 750-1000 arası B12 vitamin değerleri normal kabul edilir. B12 iğnesinin kullanım süresini doktor belirleyecektir.
B12 eksikliğinde sinir hasarı, kansızlık, unutkanlık, yorgunluk ve depresyon gibi sorunlar meydana gelir. B12 eksikliği psikolojik belirtileri nelerdir? Depresyon, sinirlilik, unutkanlık, düşünme ve davranışlarda değişiklik, yargılama, hafıza ve anlayış gibi bilişsel kabiliyetlerde azalma gibi belirtilerdir.
B12'nin sabah saatlerinde alınması önerilir. Özellikle aç karnına almak ve eğer hap formunda ise büyük bir bardak su ile tüketmek emilimini yükseltir. Ancak; C vitamini B12'nin vücuttaki emilimini azaltabilir.
B12 vitamini içeren takviye edici gıdadır. Önce markalı ürünler; İyi Üretim Uygulamaları (GMP / Good Manufacturing Practices) standartlarında üretilmektedir. Kullanım Önerisi: 11 yas ve üzeri yetişkinler için besin desteği olarak günde 1 kapsül kullanılması önerilir.
B12 vitamini tek başına verilmemeli, yanında her zaman folik asit (mümkünse metil folat halinde ) verilmelidir. Aynı şekilde folik asit takviyesi de hiç bir zaman B12 vitamini olmadan verilememelidir.
Bazıları uyku kaçırabileceği için (ginseng, gingko özleri) akşam saatlerinde değil de sabah yutulmalı. Yorgunluk için verilen hapları da (B12 gibi) sabah saatlerinde almak daha iyi olacaktır.
Diğer yağda çözünen vitaminler A, E ve K, D vitaminin bedendeki emilimini yükseltir. Bu nedenle beraber alınması veya birlikte bulundukları multi-vitaminlerin, örneğin D3K2 formunun kullanılması önerilir. K ile D vitaminin birlikteliği kemiklerdeki mineral yoğunluğunun artmasına da yardımcı olur.
Aynı anda birkaç değişik vitamin hapı içmek zararlı mıdır? Doktor önerdikten sonra aynı anda birkaç değişik vitamin hapı içmenin zararı yoktur. Örneğin damar sertliği olanlara E ve C vitamini bir arada verilir.
Kanda yüksek homosistein bulunması kalp hastalıkları riskini artırmaktadır. Folik asidin B12 vitamini ile birlikte bu tarz kalp hastalıkları riskini azalttığı düşünülmektedir.
Her vitamin veya takviye ürünü gibi omega-3 içeren ürünlerin de hekim veya eczacının danışmanlığında kullanılması uyarısını yapan Dr. Gaye Hafez, “Sık görülmemekle beraber, omega-3 kanama zamanını uzatabilir, bu nedenle aspirin veya kumarin türevi olan antikoagülan (kan sulandırıcı) ilaçlarla beraber alınmamalıdır.
Bu nedenle “B12 eksikliği ne yemeli?” sorusunun yanıtı süt, süt ürünleri, deniz ürünleri, yumurta, kümes hayvanları ve ettir. “B12 eksikliği olanlar ne yememeli?” sorusu da sıklıkla dile getirilir. Bu eksikliği yaşayan kişilerin vitaminin emilimini engelleyen içeriklerden uzak durması gerekir.
Omega 3 içilmesi için herhangi bir zaman ya da dönem bulunmamaktadır. Omega-3 istenilen zamanda ve istenilen durumlarda tüketilmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri