B2C İş Modeli Nedir? “Business to Consumer”, Türkçesiyle “Firmadan Tüketiciye” kavramı şirketlerin tüketicilerle direkt olarak kurduğu ticari ilişkiyi açıklayan ifade eden kısa tanımdır.
B2B ve B2C Arasındaki Fark Nedir? B2B iş modeli kullanan bir şirketin hedef aldığı kitle üretilen ürüne ihtiyaç duyan diğer şirketlerdir. İhtiyaç duyulan ürün, bir başka ürün veya hizmetin üretiminde kullanılır. B2C'nin hedef kitlesi ise kişisel amaçlar için ürün ve hizmet satın alan bireysel tüketicilerdir.
B2B'nin açılımı Business to Business'tır. İşletmelerin son müşteriler yerine diğer işletmelerle ticaret ve işlem yaptığı ticaret yapma yöntemidir. Bu, bir işletmenin ürünlerini doğrudan tüketicilere satmak yerine başka bir işletmeye sunması durumudur.
Bir marketten gıda alışverişi yaparken, evimiz için beyaz eşya alırken veya elektronik alet seçimi yaparken hepimiz işletmeden tüketiciye iş modelini uyguluyoruz. Yani son tüketicinin bireysel kullanım için herhangi bir ürünü satın alması B2C ticaretin kapsamına giriyor.
Açılımı consumer to consumer olan C2C, tüketiciden tüketiciye çalışma modelidir.
İlgili 24 soru bulundu
B2B, işletmeler arasında gerçekleştirilen işlemleri ifade ederken, B2C perakende satışlarda müşteri ile işletme arasındaki işlemleri ifade eder. C2C ise müşterilerin kendi aralarında gerçekleştirdikleri işlemleri ifade eder. Bu iş modelleri her biri farklı avantaj ve dezavantajlara sahiptir.
C2B (Customer To Business)
Müşteriden işletmeye, daha az karşılaşılan e-ticaret iş modellerinden biridir. C2B satışları, tüketicinin firmalara ürün veya hizmet sunduğu ve buna göre ücret ödediği uygulamaları kapsar. Modelde bireyler, değer yaratıcıları ve bu değerlerin şirketlere sağlayıcısıdır.
G2G (Devletten Devlete)
Alıcı ve satıcı taraflarının her ikisi de devlet kurumu olduğunda “government to government” yani G2G modeli ortaya çıkar. Farklı ülkelerin devlet kurumlarının kendi aralarındaki ticari faaliyetleri bu modele dahildir.
B2G (Business to Government): İşletmeden devlete işlem yapılan bir E-ticaret modelidir. Devletin online olarak ihale açması ve bu ihaleyi işletmelerin yine online olarak takip edip devlete ürün veya hizmet satışı gerçekleştirmesi gibi.
B2C (Business to Consumer), işletmelerin doğrudan ürün ve hizmetlerini son tüketicilere ulaştırdığı bir e-ticaret modelidir. Bu model, üreticilerin veya satıcıların online platformlar aracılığıyla ürünlerini bireysel tüketicilere sunmalarını sağlar.
"Business for Business" kısaltması olan B4B anlamsal olarak firmaya sadece hizmet ve ürün satmakla kalmayıp, müşterilere daha yakın bir davranış sergileyenler olarak tanımlayabiliriz. B4B değer katma, faydada bulunma, fırsat oluşturma, iletişim, operasyon, satış ve satış sonrasını kapsayan geniş yelpazeli bir bütündür.
“Business to Consumer”, Türkçesiyle “Firmadan Tüketiciye” kavramı şirketlerin tüketicilerle direkt olarak kurduğu ticari ilişkiyi açıklayan ifade eden kısa tanımdır.
B2B (Business to business) iki şirket arasındaki satış işlemini ifade eden bir iş modelidir. Bu modelde, ürünler son tüketiciye değil şirketlere ve işletmelere satılır. Başka bir ifadeyle; müşteriye satmak veya iş amaçlı kullanım için yapılan satış işlemleri B2B olarak adlandırılır.
Hepsiburada, morhipo, trendyol ve ZARA gibi çevrimiçi mağazalara sahip perakendecilerin tümü, B2C e-ticaretiyle uğraşan işletmelere örnektir. İşletmeden İşletmeye (B2B) – Adından da anlaşılacağı gibi B2B e-ticaret, iki işletme arasında gerçekleştirilen işlemlerle ilgilidir.
B2B satış, genel olarak iki farklı kuruluşun kendi aralarında yaptıkları satış anlamına geliyor.
B2C, Business-to-Consumer (işletmeden tüketiciye) kısaltmasıdır ve işletmelerin ürünlerini doğrudan tüketicilere satmak için kullandığı bir ticaret modelidir. B2C, işletmelerin bir ürün veya hizmeti doğrudan tüketiciye satmak için kullandığı bir e-ticaret yöntemidir.
Türkçe karşılığı “devletten vatandaşa” olan G2C modeli; devlet kurumlarının, online ortamda vatandaşlara sunduğu hizmetleri kapsar. Örneğin pttavm.com, aslında B2C modeli ile çalışır. Fakat PTT bir devlet kurumu olduğu için, aslında ürünler, tüketiciye devlet tarafından satılmış olarak kabul edilebilir.
B2C e-ticaret iş modeli, geleneksel ticaretin temel modelleri arasında yer almaktadır. Günümüzde Amazon, Trendyol ve Hepsiburada gibi e-ticaret siteleri bu iş modeline birer örnektir.
B2C; üretici ya da tedarikçinin, doğrudan tüketiciye yani müşteriye satış yapmasıdır. E-ticaret siteleri ve sanal pazar yerleri, bu tanımı doğrudan karşılayabilen bir iş modeline sahiptir. B2C açılımı ise “Business to Consumer” yani “İşletmeden Tüketiciye” şeklindedir.
2) Dolaylı E-Ticaret
İnternet üzerinden bir ürün ödemesinin yapılması ve ardından sipariş alınması, firma sahibinin ürünü paketleyerek kargo ve kuryeler aracılığı ile müşteriye teslim etmesi veya hizmetin müşteriye verilmesine ise dolaylı ticaret adı verilmektedir.
C2C (customer to customer) iş modeli, tüketiciden tüketiciye gerçekleştirilen iş modelidir. Tüketicilerin birbirleri ile gerçekleştirdikleri online (çevrimiçi) alışverişi ifade eden C2C (customer to customer) iş modelinde hem alıcı hem de satıcı tüketicilerdir.
Business to Customer olarak da ifade edilen B2C ihracatı üretici firmanın tüketiciye doğrudan satış yaptığı e-ticaret modelidir. Gelişen teknolojilerle birlikte artık alışveriş alışkanlıkları da değişmiştir. B2C ihracat yapan firmalar uluslararası pazarlarda satış imkânına sahip olmaktadır.
İş modeli, girişimcilik faaliyetinin kavramsal tanımıdır. bir kuruluşun nasıl değer yarattığını, sunduğunu ve yakaladığını açıklar. İş modeli oluşturma ve değiştirme süreci aynı zamanda iş modeli yeniliği olarak da adlandırılır ve stratejik yönetim'in bir parçasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri