CEVAP 22- 18 yaşın üzerindeki erkek çocuklar, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi durumunda ise 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayanlar, ana veya babasının sağlık güvencesinden yararlanmaya devam edecektir.
Erkek çocuğu kaç yaşına kadar sağlıktan yararlanır 2023
Ancak erkek çocuğun babanın sigortasından yararlanmasında 18 yaş üzeri istisnalar şu şekilde olmaktadır ; 18 yaşından sonra lisede okuyorsa aile sigortasından yararlanma yaşı 20 yaşın tamamlandığı tarih, Üniversitede okuyorsa 25 yaşına kadar yararlanır.
3- Peki bunların bakmakla yükümlü olduğu eş ve çocukları ile anne ve babalarının durumları ne olacak? Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde sigortası olan bu kişilerin eşleri, 18 yaşın altındaki çocukları ile üzerlerine kayıtlı anne ve babaları da hiçbir prim ödemeksizin sağlık sigortasından yararlanmaya devam edecekler.
Lise ve dengi öğrenimden mezun olan gençlerimiz mezun oldukları tarihten sonra 20 yaşını, yükseköğrenim görüyorken mezun olan gençlerimiz ise mezun oldukları tarihten sonra 25 yaşını geçmemek üzere iki yıl süre ile primleri Devlet tarafından karşılanmak suretiyle genel sağlık sigortasından yararlanma hakları ...
1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren GSS primi ödeme yükümlülüğü doğar. Aynı genç, mezuniyetten sonra yüksek lisansa kayıt yaptırırsa 15 Ağustos 2025 tarihine, yani 25 yaşını dolduracağı tarihe kadar GSS primi ödemeden sağlık hizmeti almaya devam eder.
İlgili 27 soru bulundu
Sigortası olmayan tüm bireyler Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında değerlendiriliyor. 25 yaşın tamamlandığı tarih itibarıyla eğer sigortalı bir işte çalışılmıyorsa; bedava sağlık için gelir testine girmek gerekiyor. Yine öğrencinin ailesinin aktif sigortası yani sosyal güvencesi yoksa gelir testine girmek şart.
Ayda yirmi günden az sigortalı çalışanlara genel sağlık sigortası (GSS) primi kolaylığı sağlandı. Ayda 9 ile 20 gün arasında çalışanlar GSS primi ödemekten kurtulacaklar. Bu kişilerin sağlık hizmetinden yararlanmak için artık GSS primi ödemesi gerekmeyecek.
Yukarıda belirtildiği şekilde, 18 yaşını doldurduğu için Kurumca re'sen genel sağlık sigortalısı olarak tescil edilen ve prim borcu çıkarılan çocuk için, eğer öğrenimi devam ediyorsa ilgili Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü veya Sosyal Güvenlik Merkezine başvurularak öğrenci belgesinin verilmesi gerekir.
Bu arada üniversiteye başlarsa, 25 yaşını dolduruncaya kadar sağlık hizmetinden yararlanmaya devam edebiliyor. Üniversiteden mezun olan 23 yaşındaki bir genç 2 tam yıl süreyle GSS primi ödemeden sağlık hizmetinden yararlanabilirken, mezuniyet tarihinde 24 yaşında olan genç için bu imkan 1 yıl sağlanıyor.
4857 sayılı İş Kanununda da kişilerin 18 yaşından önce sigortalı olmasına engel olan bir durum mevcut olmamakla birlikte çalışma yaşında alt sınır olarak 15 yaş baz alınmış, bu sınır altındakilerin çalışması için izin alınması gerektiği belirtilmektedir.
Cevap: Toplu prim ödenerek emekli olunamıyor. Dolayısıyla anneniz prim eksiğini toplu olarak ödeyemez. Ancak doğumları arasında iki yıllık süre varsa, iki doğumunu borçlanarak toplam 1440 gün kazanabilir.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İletişim Merkezi olan 170'i arayın. Ardından operatörün yönlendirmelerini takip ederek "Sigortalılık hizmet süresi" hakkında bilgi almak için 2'yi tuşlayın.
Çocuğun SGK kaydı nasıl yapılır, e devletten olur mu? Çocuğun ebeveynlerinden biri üzerinden bakmakla yükümlü olunan kapsamında sağlık aktivasyonu yapılmış ise, kurum ünitelerine müracaat ve yazılı talep halinde bu kayıt değiştirilerek diğer ebeveyni üzerinden çocuğun hak sahipliği açılabilir.
Okuyorlarsa lise için 20, yüksek okul için 25 yaşına kadar prim ödemeyecekler. Liseden yeni mezun olmuş öğrenciler de 120 gün boyunca (üniversiteyi kazanıp-kayıt oluncaya kadar) prim ödemezler ama üniversiteye girememişlerse artık prim ödeyecekler. Part-time çalışanlar tam ay GSS primini kendileri öderler.
Bu şekilde çalışmak isteyen öğrencilerin sigortalı çalışıp çalışamayacağı da merak konusu. Üniversite öğrencilerinin, bu süreçte sigortalı çalışmaları için herhangi yasal bir engel bulunmuyor. Bunun dışında 25 yaş altında olup SGK'dan yetim aylığı almakta olan öğrenciler de sigortalı olarak çalışabiliyor.
Yani e-devlet sitesinin sosyal güvence ya da sosyal güvenlik kurumu sayfasına girmek gerekir. Sonrasında e-devlet sitesine TC kimlik no ve şifre ile giriş yapmak gerekir. En son primleriniz hangi sigorta biriminden ödeniyorsa onu bulmanız ve buna göre sosyal güvencenizi öğrenmeniz mümkündür.
CEVAP 22- 18 yaşın üzerindeki erkek çocuklar, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi durumunda ise 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayanlar, ana veya babasının sağlık güvencesinden yararlanmaya devam edecektir.
İlköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretimi tamamlayan gençler herhangi bir işte çalışmaya başlarlarsa, sağlık hizmetlerini zorunlu sigortalılık kapsamında alacaklar. İşe giremeyen gençlerin ise 2 yıl boyunca genel sağlık sigortası (GSS) primi ödemeden sağlık hizmetlerinden yararlanma hakları bulunuyor.
Yeni mezun gençlerimiz için genel sağlık sigortasından (GSS) yararlanma açısından 10 Şubat 2016'da yapılan değişiklikle 2 yıl boyunca prim muafiyeti getirildi. Dolayısıyla, mezunlar iş bulana kadar sağlık sigortasından yararlanabilecek.
Türkiye Sigortalar Birliği tarafından belirlenmiş olan yaş sınırlaması 15'tir. Kasko araç yaş sınırı, hangi araçlara kasko yapılmayacağının da çerçevesini çizmektedir. 15 yaş üstü araç sahipleri kasko sigortasından faydalanamamaktadırlar. Ancak bazı sigorta şirketleri 15 yaş üstüne de kasko sigortası yapabilirler.
Üniversitede öğrenim görenler; 25 yaşını tamamladığı tarihe kadar anne ve ya babasından sağlık hizmeti alabilmekte. Eğer anne ve ya babanın sigortası aktifse sistem öğrencilik bilgisini de otomatik çekmekte ve öğrenci anne ve ya babası üzerinden öğrenim süresi boyunca sigortadan yararlanabilmekte.
18 yaşındakiler
Evlenebilirler. Genel ve yerel seçimlerde oy kullanabilirler. Kendi pasaportlarını çıkartabilirler. Dini cemaatlere üye olabilir veya bunlardan ayrılabilirler.
Kanun uyarınca, anne babası sigortalı olsun olmasın 18 yaşından küçük Türk vatandaşları GSS primi ödemeksizin sağlık hizmetlerinden yararlanıyor. Yaş sınırı, lise ve dengi okul öğrencilerinde 20, yükseköğrenim görenlerde 25 olarak uygulanıyor.
Zamanında GSS prim borcu ödenmezse, Sosyal Sigortalar Kurumu, bizzat haciz ya da icra kapsamında söz konusu prim borçlarını talep edebilir. Aksi durumda, acil servis hizmetleri haricinde kişilerin muayene ya da tedavi olmaları olanaksızlaşır.
Milyonlarca vatandaşın vergi ve prim borçlarına ödeme kolaylığı getiren yapılandırma kanunu kapsamında, GSS prim borçları da yapılandırılacak. Primlerini ödeme gücü olmayanlar, borçlarının tamamıyla silinmesi için gelir testine girebilecek. Gelir testi, 31 Temmuz 2023 tarihine kadar yapılacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri