►Eğer aldığın yetim maaşını 4/C (emekli sandığı) sigorta kolundan alıyorsan aylık maaşının 12 katı kadar çeyiz parası desteğinden yararlanabilirsin. ►4/A (SSK) veya 4/B (Bağ-Kur) sigorta kolundan yararlanarak maaş alıyorsan da maaşının 24 katına kadar evlenme ödeneğinden yararlanabilirsin.
Eğer yetim aylığı emekli sandığından alınıyorsa aylık maaşın 12 katı kadar çeyiz parası alınır. SSK veya Bağkur sigorta kolu aracılığıyla yetim aylığı alınıyorsa da maaşın 24 katı kadar çeyiz parasından yararlanılır.
27 yaşını doldurmadan ilk evliliğini yapıp evlilik tarihinden itibaren 6 ay içinde belgeleriyle başvuranlar devlet katkılı Çeyiz Hesabı'ndan yararlanabilecektir. Çeyiz Hesabı 18 yaşından büyükler adına açılabilmekte olup, 18 yaşından küçükler adına veli veya vasisi tarafından açılabilmektedir.
Halk arasında “çeyiz parası” olarak anılan evlenme ödeneği yardımı, evlilik öncesinde kız çocuklarına Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından sağlanıyor. 2022 yılında en düşük 21 bin TL olan çeyiz parası ödemesi 2023 yılında en az 33 bin TL olacak.
Çeyiz hesabına yapılacak ödemeler için aylık ve üç aylık olmak üzere iki ödeme planı bulunuyor: ►Ödeme planı bir aylık seçildiğinde yapılması gereken ödeme tutarı 999,11 TL ile 9.991,25 TL arasında. ►3 aylık seçildiğinde, 2.997,37 TL ile 29.973,89 TL arasında olması şartı bulunuyor.
İlgili 36 soru bulundu
►Eğer aldığın yetim maaşını 4/C (emekli sandığı) sigorta kolundan alıyorsan aylık maaşının 12 katı kadar çeyiz parası desteğinden yararlanabilirsin. ►4/A (SSK) veya 4/B (Bağ-Kur) sigorta kolundan yararlanarak maaş alıyorsan da maaşının 24 katına kadar evlenme ödeneğinden yararlanabilirsin.
Hesaplama yapılırken kişinin en son alınan yetim aylığının iki yıllık tutarı yani bir aylığın 24 katı hesaplanır. Yapılan hesaplama sonucunda ortaya çıkan tutar bir defalığına ve peşin olarak ödenir.
2024 zamlı dul ve yetim maaş tablosu
Dul ve yetim maaşları emekli zammına göre belirleniyor. -Yüzde 25 hissesi olan bir vatandaş ise 2.500 TL, -50 oranında hissesi olan bir kişi 5.000 TL, -Yüzde 75 oranında dul ve yetim aylığı alan bir kişi 7.500 TL maaş alacak.
Evlilik tarihinden en az bir ay önce ilgili SYDV'ye başvuruda bulunmanız önemlidir. Evlilik belgesi, nüfus cüzdanı ve ikametgah belgesi gibi bazı belgeleri sunmanız gerekmektedir. Başvuru sonrası, SYDV tarafından yapılan değerlendirme sonucunda başvurunuz onaylanırsa, evlilik yardımı almaya hak kazanırsınız.
Vefat eden sigortalının çocuğu olmaması durumunda ödeme yüzde 75'e yükseliyor. Emekli bayram ikramiyeleri de bu hisse oranına göre yatırılacak. Yüzde 50 hisse oranında ölüm aylığı alana 1.500 lira, yüzde 75 hisse oranında ölüm aylığı alana 2 bin 250 TL ikramiye yatırılacak.
YENİ EVLENEN GENÇLERE 2 YIL GERİ ÖDEMESİZ 150 BİN TL KREDİ
Kanun kapsamında, yeni evlenecek gençlere 150 bin lira faizsiz kredi verilmesini öngörüyor. Kredi, ilk 2 yıl ödemesiz, 4 yılda geri ödeme şartıyla verilecek.
Evlilik nedeniyle yetim aylığı kesileceği için 'çeyiz parası', kız çocuğunun bir süre daha mağdur olmamasını sağlıyor. Bu yolla, kesilen maaşın 2 yıllık tutarı (24 maaş), kız çocuğuna evlendiğinde toplu olarak peşin ödeniyor. Evlilik yardımında herhangi bir yaş sınırı bulunmuyor.
Evlenme ödeneğinden, 4/a (SSK) ve 4/b (Bağ-Kur) statüsündeki anne veya babasından yetim aylığı veya geliri almakta olan kız çocukları ile 01.10.2008 tarihinden önce Emekli Sandığına tabi olup vefat eden sigortalıların ölüm geliri veya aylığı alan eşi, annesi ve kız çocukları yararlanabilmektedir.
Çeyiz parası alabilmek isteyen bireylerin, SGK il ya da ilçe müdürlüklerine kişisel olarak yapacakları müracaatta lüzumlu olan evraklarının tamamını teslim etmekle yükümlülerdir. Online olarak oluşturulan müracaatlarda birtakım belgeler e-devlet üzerinden onaylanarak alakalı kuruma iletilebilir.
Evlenmeleri sebebiyle dul ve yetim aylığı kesilen eş (karı veya koca) ve kız çocuklarla anaya bir defaya mahsus olmak üzere almakta oldukları dul veya yetim aylıklarının on iki aylık tutarı evlenme ikramiyesi olarak ödenir.
İkramiye alabilmek için yazılı dilekçeyle SGK'ya başvurulması zorunluluğu var. Evlenme tarihi kütüğe işlenmediyse dilekçeyle beraber evlenme cüzdanının bir örneğinin de kuruma verilmesi gerekiyor.
Evlenme Ödeneği: 140,19 TL x 24 = 3364,56 TL"dir. Çeyiz Parası Annenin Maaşından Kesilir Mi? Evlenen kadının hak ettiği maaş 24 aylık peşin olarak ödendiğinden dolayı, 24 ayın sonunda annenin ve varsa kız kardeşlerinin maaşı 24 ay sonra artar.
Çeyiz Hesabı nedir? Çeyiz hesabı, müşterilerin tasarruf eğilimlerini artırarak uzun vadeli birikim yapmalarını sağlayan ve şartların sağlanması koşulu ile devlet katkısının da birikime eklenmesi ile toplumu tasarrufa teşvik eden bir üründür.
Dul ve yetim aylığı ödemeleri, vefat eden sigortalının emekli maaşına göre hesaplanmaktadır. Son olarak en düşük emekli maaşı alt sınırı 7.500 liraya yükseltildi. Ara zam ile birlikte en düşük yüzde 50 oranında hisse alan dul maaşı 3.750 lira oldu.
Hak sahibi eş, aylık alan çocuk yok, anne ve babanın ikisine de aylık bağlanacaksa: Eş hisse oranı 4/8 (Sigortalı çalışması yoksa/gelir aylık almıyorsa hisse oranı 6/8). Anne ve babanın her birinin hissesi 1/8.
Yaşlılık Aylığı
Yaşın ilerlemesi nedeniyle çalışma gücünün azalması sonucu gelir kaybına uğrayan sigortalıların geçimlerini sağlamak amacıyla kurulmuş yaşlılık sigortasından bağlanan aylıktır.
ÇEYİZ PARASI HESAPLAMA
Çeyiz parası evlendikten sonra alınamayacak olan ölüm aylığının 24 aylık toplamıdır. Yani alınan aylığa göre farklılık gösterir. Çeyiz parası ödemeleri peşin olarak yapılır ve bir aylığın 24 katı hesaplanır. Hesaplanan tutar bir defaya mahsus verilir.
Dul ve yetim aylığı alanlara ikramiye ödemesi
Ölen eşinin emekli aylığının yüzde 50'si oranında dul aylığı bağlanmış olan eşe 1500 lira yüzde 25'i bağlanmış olan kızına ise 750 lira ikramiye ödenecek.
Fakat hayatını kaybeden kişinin geride çocuğu yoksa ve sadece eşi hayattaysa maaşının %75'i oranında bir ölüm aylığı bağlanmaktadır. Bir başka ihtimal olarak, kişinin bir çocuğu ve eşi var ise eşine maaşının %50'si oranında dul maaşı, çocuğuna ise kişinin maaşının %25'i oranında yetim aylığı bağlanmaktadır.
Babanın ve eşinin emekli maaşının alınabilmesi için kişilerin Sosyal Güvenlik Müdürlüklerine şahsi olarak başvuru yapmaları gereklidir. Babalarından ve eşlerinde kalan emekli maaşını alabilmek için sunulmuş olan koşulları yerine getirdiklerini kanıtlamalarından sonra, kişilere yetim ve dul aylığı bağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri