Bacak uyuşması aniden başlayıp şiddetlendiği zaman ciddi bir durum söz konusu olabilir. Hafif başlayıp saatlerce hatta günlerce süren uyuşmalar da ciddi görülmelidir. Uyuşmalara ek olarak denge bozukluğu, kuvvetsizlik gibi belirtiler görüldüğünde en kısa sürede bir doktora başvurulmalıdır.
Osteoporoz, bel fıtığı, kan akışını bozacak oturuş pozisyonu, dejeneratif disk hastalığı kalça yaralanmaları da bacaklarda uyuşmaya yol açabilir. Bunlara ek olarak diyabetik nevropatı, Ms hastalığı, ağır metal zehirlenmeleri, tiroid hastalıkları ve felç de sık görülen bacak uyuşması nedenleridir.
Bacaklardaki uyuşma vakalarının çoğu yaşamı tehdit eden sorunlara bağlı değildir, ancak inme ve tümörler gibi sorunlardan da kaynaklanabilir. Bacak uyuşukluklarına batma, yanma ya da iğnelenme gibi belirtiler de eşlik edebilir. Uyuşukluk aniden ortaya çıkabilir veya yavaş ilerleyebilir.
Eğer sadece tek bacakta güç kaybı varsa, ağrıya bacağınıza yayılan bir ağrı, uyuşma, karıncalanma ve hissizlik eşlik ediyorsa yine ortopedi ve travmatoloji veya beyin cerrahisi uzmanlarına başvurmanızı tavsiye ederiz. Bu durumun sebebi bel fıtığı veya omurilikte sinir köküne baskı yapan başka bir sebep olabilir.
Bacak bacak üstüne atma, uzun süreli oturma, ayağın üzerine oturma, oldukça dar pantolon, çorap veya ayakkabı giyme gibi alışkanlıklar sonucunda postüral kaynaklı bacak uyuşması meydana gelebilir. Uygun olmayan pozisyonlarda uyunması halinde uyurken bacak uyuşması şikayeti de ortaya çıkabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Hem kan hücrelerinin oluşumunda hem de sinir sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasında etkin bir rolü olan B12 vitamini, eğer vücutta bu işlevini yeteri kadar yerine getiremeyecek kadar az miktarda bulunuyorsa bu durum vücudun farkı yerlerinde, özellikle kol ve bacaklarda kendini uyuşma, halk arasında bilinen diğer ...
Huzursuz bacak sendromu Willis-Ekbom hastalığı olarak da bilinir. Kaşıntı, zonklama, çekilme gibi belirtilerle ortaya çıkan huzursuz bacak sendromu, genellikle akşam ve gece saatlerinde görülür. Her yaştan kişiyi etkileyen bu sendrom, günlük aktiviteleri engelleyerek uykunun bölünmesine neden olabilir.
Bacak uyuşması, kan akışındaki basit bozulmalardan kaynaklanıyorsa kolayca geçebilir. Örneğin; bacak bacak üstüne atma, uzun süre hareketsiz kalma gibi durumlarda bacakta uyuşma olması normaldir. Hareket etmekle düzelecektir. Farklı etkenler ile kan damarlarında yaşanan rahatsızlıklarda ilaç tedavisi uygulanabilir.
Bacaktaki damar tıkanıklığına genellikle Kalp ve Damar Cerrahları (KVC) bakar. Kardiyovasküler cerrahı olarak da bilinir. Bu uzmanlar, damar hastalıkları konusunda eğitim almış olup, damar tıkanıklığı tedavisinde deneyimlidir. Kalp ve damarı ilgilendiren tüm hastalıklar kalp ve damar cerrahisinin alanına girmektedir.
B12 vitamini eksikliği ellerde veya ayaklarda karıncalanmaya neden olabilir. B12 eksikliğinde oluşan 'Karıncalanma' vitaminin sinir sisteminde çok önemli bir rol oynaması ve yokluğunun insanların sinir iletim problemleri veya sinir hasarı geliştirmesine neden olmasından kaynaklanır.
Ayaklarda ve ellerde, en uçlardan, yani parmaklardan başlayıp yukarı doğru uzayan, çorap veya eldiven biçimini çağrıştıran his kaybı ile ayak ve el kaslarında hareket azalması genellikle birlikte olur. Bu durum ağrı, ısı ve dokunmayı az ya da çok hissetme, karıncalanma, yanma, batma şeklinde tanımlanabilir.
Bu belirtilerin en sık görülenleri aşağıda özetlenmektedir :
MS'de yorgunluk, halsizlik, uyuşmalar gibi şikayetler gün içerisinde aralıklarla olabileceği gibi günlerce, haftalarca da sürebilmektedir. Atak döneminde olan şikayetlerin en az 24 saat sürdüğü bilinmektedir.
Şayet uyuşma, karıncalanma hissi geçmiyor ve sinir sıkışması kişinin gündelik yaşamını ciddi oranda etkiliyorsa cerrahi operasyona başvurulabilir. Konuyla ilgili daha detaylı ve doğru bilgi almak için ortopedi ve nöroloji alanındaki uzman bir doktora danışılması tavsiye edilir.
Eğer yürürken diz ya da kalça boşalıyorsa, ayak bileği sık sık dönüp burkuluyorsa, ayakkabı ağır geliyorsa , ayak yere takılıyorsa ve hasta sık sık düşüyorsa bacakta güç kaybı var demektir. Hemen beyin omurilik ve sinir cerrahına başvurmak gerekir.
Sol Ayak Uyuşması Neden Olur? Kişinin sol ayağında yaşanan uyuşma; kan akışının olmaması, sinirlerde meydana gelen hasar, tıkanma veya enfeksiyon sonucu oluşur. Bunlarla birlikte uzun süre ayağın üstüne oturmak ve bacak bacak üstüne atmak da sol ayak uyuşması nedenleri arasındadır.
Beslenme bozuklukları, kan akışının zayıf olması, sigara kullanımı gibi nedenler bacak uyuşmasının kaynağıdır. Kan akışını zayıflatan aşırı soğuğa maruz kalma, periferik arter hastalığı, arter ve damar düğümlenmesi ve derin damar trombozu bacak uyuşmasına neden olan diğer etmenlerdir.
Sol bacak ağrısının birçok nedeni olabilir, bu nedenle ağrının kaynağını belirlemek için bir doktora görünmek önemlidir. Sol bacak ağrısına neden olabilecek bazı durumlar şunlardır; kas veya tendon yaralanmaları, sinir sıkışması, artrit, damar hastalığı, kanser sol bacak ağrısına neden olabilir.
El uyuşması, karıncalanma ve his kaybı, kola yayılabilir. Kişinin yaşam kalitesinin bir hayli düşmesine yol açan bu yakınmaların kendiliğinden geçmesi beklenmeden uzman bir hekime muayene olunmalıdır. Böylece var olan rahatsızlık ilerlemeden ve şikayetler artmadan hastalık tedavi edilebilir.
Bazı durumlarda beyin omurilik sorunlarının da habercisi olabilir. Sağ el kemiklerinin çatlaması ya da kırılması da uyuşukluk hissine sebep olabileceği gibi yaşanan ani travmalar da uyuşmalara neden olabilir. Diyabete bağlı dolaşım bozuklukları ve vitamin eksiklikleri de uyuşmaların diğer nedenleri arasında yer alır.
Ellerde Karıncalanma ve Ayaklarda Karıncalanma Ne Zaman Tehlikelidir? Ellerde karıncalanma ve ayaklarda karıncalanma ile birlikte ağrı, uyuşma veya başka his kayıpları oluyorsa, karıncalanmaya kuvvet kaybı da eşlik ediyorsa hemen bir nöroloji uzmanına başvurmak gerekiyor.
Aşağıda vücutta uyuşmayı tedavi etmenin bazı yöntemleri bulunmaktadır: Uyuşmaya neden olan durumlar arasında sinir sıkışması, diyabetik nöropati ve B12 vitamini eksikliği bulunmaktadır.
Bu hastalıkta sıklıkla uykuda periodik hareket bozukluğu da sık olarak ortaya çıkmaktadır. Tedavide dopamin, dopamin reseptör agonistleri, gabapentin,benzodiazepinler kullanılabilmektedir. Bunun dışında demir,magnezyum ve folik asit tedaviye destek olarak kullanılmaktadır.
Aynı zamanda Willis-Ekbom Hastalığı olarak da adlandırılan Huzursuz Bacak Sendromu, kronik bir hareket bozukluğudur. Kısaca HBS olarak bilinen bu rahatsızlık, kişinin rahatsız edici bir his nedeniyle bacaklarını hareket ettirmek suretiyle, kontrol edilemeyen bir dürtü veya gereksinim duymasıyla ortaya çıkar.
Huzursuz bacak sendromu kişinin kaliteli bir uyku almasını engellediği için kişi genellikle sabahları yorgun olarak kalkar, dikkat ve hafıza bozukluğu gibi durumlar yaşamasına ve fonksiyon kayıplarına neden olabilir. Yine uykusuzluğa bağlı olarak gün içinde uyuma hali ve uzun vadede depresyona yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri