Lazerle varis ameliyatı, genellikle yaklaşık 1 ila 2 saat arasında sürer. Bu süre, ameliyatın yapılacağı bölgeye, varislerin sayısına ve büyüklüğüne, hastanın genel sağlık durumuna ve ameliyatın uygulanacağı yönteme bağlı olarak değişebilir. Ameliyat sırasında, hasta uyutulur ve lokal anestezi uygulanır.
Lazerle varis ameliyatı, aslında ameliyat sınıfına girmeyen bir tedavi yöntemidir. Ağrısız, kolay ve etkili bir tedavi yöntemi olan lazer, narkoz gerektirmeyen, iz bırakmayan ve birçok durumda yatış gerektirmeyen bir işlemdir.
Ameliyat genellikle genel anestezi altında yapılır ve hastanede birkaç gün yatmanız gerekebilir. Bacakta varis ameliyatı sonrası iyileşme süreci, genellikle birkaç hafta sürer.
Ameliyattan sonra, hastanın bacakları bandaj veya sıkıştırma çorapları ile sarılır ve birkaç gün boyunca istirahat etmesi önerilir. İyileşme süreci genellikle 1-2 hafta sürer ve bu süre içinde fiziksel aktiviteler sınırlı olabilir.
· Ameliyat sonrası hastada genellikle anestezinin etkisi geçeceğinden dolayı aynı gün yürüyebilir. · Hasta en fazla bir hafta içinde işine dönebilir. · Varis ameliyatından sonra hasta en az 3 hafta süreyle varis çorabı kullanmalıdır. Bu şekilde açık teknik kullanılarak varis ameliyatı gerçekleştirilir.
İlgili 28 soru bulundu
Ancak, varislerin boyutu ve yerleşimi gibi faktörlere bağlı olarak ameliyat, daha etkili bir seçenek olabilir. Varis ameliyatının riskleri arasında kanama, enfeksiyon, anestezi komplikasyonları ve damar hasarı yer alır. Ancak, çoğu zaman bu riskler düşüktür ve ameliyatın yararları risklerden daha ağır basar.
Ameliyatlı yöntemler; Klasik ameliyat ve Mikro Cerrahi
Mikro cerrahi; varislerin tekrar etmesi gibi bir risk söz konusu değildir. Her operasyonda olduğu gibi burada da enfeksiyon riski olup ameliyatsız teknikler kadar düşük bir orandadır. Çok nadiren geçici bölgesel uyuşukluklar olabilir.
Diyarbakır'da özel bir hastanede 15 Nisan'da varis ameliyatı olup aynı gün taburcu edilen öğretmen Tuğba Parlak, ertesi gün evinde fenalaştı. Kaldırıldığı hastanede yoğun bakıma alınan Parlak, 24 Nisan'da yaşamını yitirdi.
Hasta 3. gün sonrasında banyo yapabilir. 7-10 günlük istirahat sonrası normal yaşantısına dönebilir. En az 3 ay varis çorabı giyilmesi tedavinin başarısını artıracaktır.
Kişi günlük hayatında birçok ağrı yaşıyorsa, varis ameliyatı için başvurmalıdır. Ayaklarda aşırı şişlik oluşabilir ve ağırlık meydana gelebilir, bu durumlarda ameliyat kişi için gereklidir. Ayrıca bunlara ek olarak geceleri dayanamayacak derecede bacaklarınıza kramp giriyorsa, ameliyat olmanız şarttır.
Kılcal varis tedavilerinde, çok ince iğnelerle yüzeyel bir tedavi yapıldığından ağrı minimaldir ve herhangi bir anestezi gerekmez. Venöz yetmezlikle birlikte olan büyük varislerin tedavilerinde ise anestezi uygulanmalıdır.
Fiyatlar uygulanacak yönteme (cerrahi müdahale, radyofrekans, skleroterapi, lazer tedavisi gibi) göre de değişiklik gösterebilir. Tedavi edilmesi gereken alanın büyüklüğü ve varislerin yaygınlığı da fiyatı etkilemektedir. Genellikle varis tedavisi fiyatları 3.000 TL – 3.500 TL'den başlamaktadır.
Klasik varis ameliyatlarında, hastaların yaklaşık %5 inde derin ven trombozu (toplardamar pıhtılaşması) gelişmektedir.
Nasıl olsa geçer diye düşündüğünüz varis tedavi edilmediği taktirde ölümcül sonuçlar doğurabilir. Varis sinsice ve yavaşça ilerler ancak daimidir. Varis tedavi edilmediğinde bacaklarda ağrıya, toplardamarda enfeksiyona ve hatta akciğerlere pıhtı atma sonucu hayati risk taşıyan durumlar ortaya çıkmasına neden olabilir.
Ameliyatsız varis tedavisi ücretleri SGK tarafından karşılanmamaktadır. Ancak özel sağlık sigortasına sahip hastaların tedavi ücretini sağlık sigortalarından almaları mümkün olabilmektedir.
Varis ameliyatı; yetmezlikli toplardamarın çıkarılması ya da bu damardaki kapakçıkların onarımı disiplinine dayanmaktadır. Yaklaşık 2 saat süren ameliyat sürecinde hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak lokal, epidural ya da genel anestezi uygulaması gerçekleştirilmektedir.
Varis Çorabı
Hekiminizin önerisi ile ameliyat sonrası varis çorabınızı ortalama 1-1,5 ay boyunca giymeniz gerekmektedir. Çorabın giyilmesi için en doğru ve en uygun zaman yataktan kalkmadan öncedir.
Hasta kontrole gelinceye kadar ayakları yukarıda istirahat etmeli ve bol bol yürüyüş yapmalı. Varis çorabı sürekli bacakta tutulmalı, sadece pansuman yapılacağı zaman çıkarılmalı. 5 gün geçtikten sonra geceleri uyurken varis çorabı çıkarılabilir bunun dışında uyanık olduğu saatlerde varis çorabı bacakta olmalı.
Her ameliyatta olduğu gibi anesteziye bağlı bazı yan etkiler olabilir. Bunun dışında her cerrahi girişimde görülebilen bazı istenmeyen sonuçlar varis ameliyatları sonrasında da ortaya çıkabilir. Bunlar: Alerjik reaksiyonlar, solunum sorunları, kanama ve enfeksiyondur.
İç toplardamar ve dış toplardamar olmak üzere iki çeşit varis bulunmaktadır. Buna göre hangi varis çeşidinin daha tehlikeli olduğu da merak edilen önemli konuların arasında yer alır. iç toplardamarda oluşan varisler insan sağlığı açısından daha riskli olduğunu söyleyebiliriz.
6. en kaliteli varis çorabının ömrü 6 aydır, gerekirse değiştiriniz. 7. Ameliyat sonrası gün içinde başlamak üzere günde 45 dakika yürür iseniz ve bacak kasları güçlenirse varis çorabını 1 ay içinde bırakacak hale geleceksiniz.
İşlem başarılı olduğunda kapatılan damar sertleşecek ve bir ay içerisinde vücut tarafından rezorbe edilip yok olacaktır. Bu süre zarfında kapatılan damarda sertlik ve gerginlik hissetmeniz normaldir ve geçicidir.
Varis Tedavisinden Sonra Ağrı
Büyük varisler için yapılan lazer, RF ve buhar tedavilerinden sonra tedavi edilen damar boyunca 2-3 hafta süren ağrı olabilir. Ağrı bazen daha kısa, bazen daha uzun sürebilir. Orta boy varisler için yapılan köpük tedavisinden sonra çok hafif ağrı olabilr ve çok daha kısa sürer.
Varisli damarlar içinde kan akımı yavaşladığı için diğer bazı faktörlerinde etkisi ile pıhtı oluşabilir.
Beklentiniz öncelikle sağlığınız ve damarlarınızın korunması ise ; mikro cerrahi önünüzde ki tek seçenektir. Konforlu ve risksiz bir yöntem istiyorsanız ; endovenöz lazer, radyofrekans ablasyon yine mikro cerrahi bir seçenektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri