Antibiyotik Tedavisi: Bakteriyel enfeksiyonlar için “Bademcik iltihabını ne kurutur?” sorusunun yanıtı çoğu zaman antibiyotiklerdir. Doktor önerisiyle antibiyotik kullanmak, enfeksiyonu tedavi eder ve komplikasyon riskini azaltır.
Hafif boğaz iltihabı vakalarında genellikle evde uygulanabilecek doğal yöntemlerle iyileşme sağlanabilir. Bu yöntemler arasında tuzlu su gargarası, bitki çayları, bol sıvı tüketimi, boğaz pastilleri ve dinlenme gibi adımlar bulunur. Ayrıca ağrı kesiciler, boğaz ağrısını hafifletebilir ve rahatlatıcı olabilir.
Bademcik iltihabı hafif vakalarda kendiliğinden geçebilir. Özellikle hafif viral enfeksiyonlarda belirtiler 3-4 gün içerisinde kendiliğinden kaybolur. Daha uzun süren enfeksiyon durumlarında ise doktora başvurmak gerekir. Enfeksiyonun bakteriyel olması durumunda antibiyotik tedavisine başlanması da söz konusu olabilir.
Bademcik iltihabının medikal tedavisinde genellikle istirahat, sıvı alımı, gargara ve ilaç tedavisi önerilmektedir. Bademcik iltihapları kronik hale geldikten sonra ise sürekli antibiyotik kullanımından kaçınmak için bademcik ameliyatı ile hastalığın kalıcı çözümü amaçlanmaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
Bademciklerde iltihaplanma ve şişme olduğunda bol su tüketmek, buz yemek ya da soğuk su içmek, dinlenmek, sert yiyecekleri yemekten kaçınmak, tuzlu su ile gargara yapmak, ballı ılık bitki çayları tüketmek ve meyan kökü pastili emmek doğal tedavi seçenekleri arasında yer alır.
Boğaz İltihaplanması Kaç Günde Geçer? Boğazda yanma, şişlik, ağrı gibi belirtilerle kendini gösteren iltihaplanma, hastaların rahatsız hissetmesine neden olur. Viral boğaz iltihaplanması ortalama 7-10 günde geçer.
Uygun tedavi ile bademcik iltihabının belirtileri genellikle 3-4 gün içinde geriler. Ancak hastalığın tamamen düzelmesi uygun tedaviye rağmen 2 haftayı bulabilir. Tedavi başlanmasına rağmen, birkaç gün içinde belirtilerin şiddetlenmesi veya ek başka sıkıntıların ortaya çıkması halinde yeniden hekime başvurmak gerekir.
Antiseptikli gargaralar, ağrı kesici ve ateş düşürücüler ile pastiller de hastalığa iyi gelir. Ayrıca tedavi sırasında ve sonrasında kişinin bol sıvı tüketmesi, yeterli beslenmesi, kalabalık ve havasız ortamlardan uzak durması önerilir.
Boğaz ağrısının giderilmesine yardımcı olmak için, 1 çorba kaşığı elma sirkesi ve isteğe bağlı olarak bir bardak bal ile karıştırılmış 1 fincan ılık su içirin. Elma sirkesi antibakteriyel özelliklere sahiptir ve ılık suyla az miktarda tüketildiğinde boğaza boğaz rahatlamasına yardımcı olabilir.
Yutkunurken oluşan boğaz ağrısına ne iyi gelir? Limonlu sıcak çay, zencefil çayı, yeşil çay veya kekik çayı, sıcak çorba, boğaz pastilleri, ılık tuzlu su ile gargara ve özellikle uyurken havanın nemlendirilmesini sağlamak yutkunurken meydana gelen boğaz ağrılarını dindirmeye yardım edebilir.
Bademcik enfeksiyonlarının en yaygın nedeni virüslerdir. Vakaların yaklaşık olarak %15 ila 30'unda ise durum bakteri kaynaklıdır. Bu olgularda, etken mikroorganizma çoğu zaman streptokok isimli bakterileridir.
Bademcik iltihabının en yaygın nedenleri arasında streptokok bakterileri, adenovirüsler, influenza virüsleri ve Epstein-Barr virüsü bulunur. Bu enfeksiyonlar özellikle kış aylarında daha sık görülür ve çocukların bağışıklık sistemi henüz tam olarak gelişmediği için çocukların daha sık etkilenmesine neden olabilir.
Sık tekrarlayan bademcik iltihabı atakları varsa. Yani son 1 yılda 7 kez bademcik iltihabı, son 2 yılda her 5 kez bademcik iltihabı, ve son 3 yılda her yıl 3 kez bademcik enfeksiyon atağı geçiriyorsa bademcikler alınmalıdır.
Boğaz ağrısını hafifletmek için sıcak içecekler içmek, tuzlu gargara yapmak, bal ve limonlu çay tüketmek gibi evde uygulanabilir yöntemler kullanılabilir. Ağrı devam ederse, doktora başvurmak ve uygun tedaviyi almak önemlidir. İstirahat, bol su içme ve uygun tedaviyle boğaz ağrısı genellikle kısa sürede geçer.
Çocuklar arasında yetişkinlerden olduğundan çok daha yaygındır. Bademcik iltihabının kendisi bulaşıcı değildir.
Beta olarak da bilinen bu bakteri grubu özellikle bademcik enfeksiyonuna ve dolayısıyla boğaz şişliğine neden olur. Bu durumda, boğaz şişliği için ilaç ve spesifik olarak antibiyotik ya da penisilin tedavisi uygulanması gerekir.
Durumunuzu daha da kötüleştirebilir mi? Lafı döndürmeden cevabı vererek başlayalım: Dondurma boğaz ağrısı için yatıştırıcı bir rahatlama sağlayabilir, ancak fazla şeker içeriyorsa semptomları daha da kötüleştirebilir.
Bademciklerde oluşan virüs enfeksiyonlarının özel bir tedavisi yoktur. Antibiyotik kullanılması gerekmez.
Tonsillit, genellikle virüsler veya bakteriler nedeniyle meydana gelir. Bu durum, boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, ateş, baş ağrısı, boğazda kızarıklık ve şişlik gibi semptomlarla kendini gösterebilir. Ayrıca, hastada genellikle bademciklerin üzerinde beyaz veya sarı lekelerin oluştuğu görülür.
Bademcik taşı olgularının çok büyük bir kısmında taşın boyutu genellikle pirinç tanesi ile üzüm tanesi arasındadır. Beyaz veya sarı renge sahip küçük bademcik taşları çoğu insanda mevcuttur. Küçük olmaları nedeniyle bunlar genellikle bir belirti vermez ve herhangi bir tedavi gerektirmez.
Bademcik iltihabı genellikle viral veya bakteriyel enfeksiyon kaynaklı meydana gelir. Buna neden olan başlıca bakteri A grubu streptokok bakterileridir. Bulaşıcı bir hastalık olan tonsilit, yakın temas sonucu damlacıkların kişiden kişiye geçmesi sonucunda oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri