Eşlerden birinin bankalara olan bireysel borçları diğer eşe ödeme yükümlülüğü getirmez. Ortak kullanılan konuta eşlerden birinin borcu nedeniyle haciz gelebilir. Haciz işlemine karşı fatura ibraz ederek istihkak davası açılabilir. Kredi eş için çekilse bile kredi borcu kredinin yasal sahibine aittir.
Evlilik birliği içinde yapılan borçlar, edinilmiş mallara katılma rejimine tabi olma gereğince eşlerin eşit sorumluluğuna tabidir. Bu nedenle borçlar da ortaktır. Bu konuda borcun ne için yapıldığı ve borç karşılığında edinilen mallar önemli olup, evlilik birliği içinde gerçekleşen borçlar bu kapsamdadır.
Banka, borcu bu kişiden tahsil eder. Dolayısıyla kredi kullanan kişinin borcundan eş sorumlu tutulamaz. Eşin mal varlığına veya gelirlerine haciz getirilemez. Boşanma durumunda kredi borcu kişinin kendi sorumluluğundadır.
Bu nedenle kredi borcu genellikle sadece borçlu kişinin üzerinde bir yükümlülük olarak kabul edilir ve aile üyeleri üzerinde doğrudan bir etkisi olmaz. Kişisel kredi borcu borçlu kişinin kendi sorumluluğundadır ve aile üyeleri üzerinde doğrudan haciz işlemi uygulanmaz.
Eşin veya hanehalkının kredi notlarının kişinin çekeceği kredi türüne, miktarına, başvuru yapılan finans kuruma ve kredi notuna göre değişiklik gösterir. Ancak, her durumda eşin veya hanehalkının düşük olan kredi notu az ya da çok kredi talebini etkiler.
İlgili 20 soru bulundu
Yürürlükteki Kanuna göre, mal ortaklığı rejiminde, evlilik birliği için yapılan borçlardan ilke olarak koca, şahsen ve ortaklık mallarıyla sorumludur. Eşlerin eşitliği ilkesinden hareketle sevkedilen bu hükümle, evlilik birliğinin borçlarından dolayı eşler eşit bir şekilde sorumlu tutulmuştur.
Kocanın borcundan dolayı haciz gelmesi eşi etkilemeyen bir durumdur. Gelen haciz kocanın maaşına olurken evin borçlu olmayan eş üzerine olması durumunda eve haciz gelmesi söz konusu olmaz. Haciz işlemi borçlu olan kişinin üzerine olan mallarda uygulanır.
Evlilik birliği devam ederken eşlerden birinin almış olduğu borç için diğer eşin bir sorumluluğu yok. Eşin kredi borcundan dolayı mal haczi kararı çıkması durumunda da diğer eşin üzerine olan mal varlığının haczedilmesi söz konusu olmuyor. Bu durum kredi kartı borçları ve kamu borçları için de geçerli.
Eşin borcundan dolayı diğer eşin tapulu evi haczedilemiyor. Diğer eşin borcu nedeniyle bir eş sorumlu tutulamaz. Ancak birlikte kullanılan eşyaların borçlu eşe de ait olduğu kabul ediliyor, eğer borçlu eşe ait değilse istihkak iddiası ileri sürülebiliyor.
Kredi borcu ödenmezse üzerinize kayıtlı mal varlığınıza haciz gelebilir. Maaşınıza alacaklı tarafından haciz konulabilir. Ev haczi uygulanabilir. Ayrıca Merkez bankasının Türkiye Cumhuriyeti'ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes için oluşturduğu bir kredi notu vardır.
Anayasa'ya göre, eşler birbirleri ile ve 3. kişilerle hukuki işlem yapabilirler, hak ve borç altına girebilirler, dava açabilirler, icra ve iflas takipleri yapabilirler.
Mal varlığı olmayan bir kişiye de haciz gelebilir. Ancak, mal varlığı olmayan kişinin haciz işlemi tabi olacak bir varlığı olmadığı için gelirlerine yönelik haciz uygulanır. Ev, araba ya da arsa gibi hiçbir mal varlığı olmayan borçlunun haciz kararı ile aylık maaşına haciz işlemi uygulanabilir.
Yani evlilik devam ederken, mal kimin adınaysa onun sayılır. Malın sahibi olan eş, malından istediği gibi yararlanabilir, kiraya verebilir, satabilir, isterse bağışlayabilir. Bunun gibi, evlilik devam ederken eşin borçları da, eşe aittir. Yani eşin borçlarından diğer eş sorumlu değildir.
Herkes borçlarından dolayı şahsi olarak sorumludur. Kendi borçlarınız için anne veya babanızın mallarına haciz gelemez. Ancak bu malların size miras kalması halinde mirastan üzerinize düşen hakkınıza haciz gelebileceği unutulmamalıdır.
Borçlu olarak hayatını kaybeden bir kişinin borçları, mirasçılarına intikal eder. Mirasçılar, miras bırakanın borçlarından müteselsilen ve şahsen sorumludurlar. Ancak, mirasçılardan her biri ölünün borçlarından sadece miras hisseleri oranında sorumlu olurlar.
Ancak bu paylaşım mal rejiminin sona ermesinden yani evliliğin sona ermesinden itibaren söz konusu olabilir. Bu nedenle bir eşin şahsi borcundan diğer eş sorumlu değildir, alacaklılar banka hesabınıza, gayrimenkul ve diğer malvarlığınıza haciz koyamaz.
Eve haciz gelme durumu genel olarak bankalar tarafından oluşur. Bankaya olan borcunuz 500.000 ve daha üzerinde ise burada haciz gelmesi mümkündür. Ancak küçük borçlar var ise burada yasal işlem başlatılması bankanın ya da herhangi bir kurumun insaflı olma durumuna göre de değişir.
Genel kuralı olarak mükelleflerin vergi borcundan dolayı kendilerine bizzat sorumluluğu esas olup, ilgili vergi yasalarına göre belirtilen sorumluluk hali bulunmayan eşlerin diğer eşin borcundan dolayı sorumlu olmaları mümkün değildir.
Mal Varlığı Olmayana Haciz Gelir Mi? Evet mal varlığı olmayana da haciz gelebilir ancak mal varlığı olmayan kişinin haciz gelebilecek varlığı olmadığından gelirlerine yönelik haciz uygulaması yapılır. Ev, araba gibi hiçbir mal varlığı olmayan bir borçlunun haciz kararı sonrasında aylık maaşına haciz gelebilir.
Eşler arasında mal ayrılığı sözleşmesi bulunması durumunda borçlunun eşine haciz gelemez. Taraflar arasında mal ayrılığı sözleşmesinin bulunmaması durumunda ise evde bulunan ya da eşin evlilik birliği içerisinde sahip olduğu eşyalar kişisel malı sayılmamaktadır.
Bazen de eşler davalar devam ederken kredi borcu bulunan dava konusu malvarlığını devir edebilmektedirler. Öncelikle belirtmek gerekmektedir ki devir yapılmış olması mal paylaşımına engel değildir. Çünkü paylaşıma tabi malvarlıkları bakımından esas olan boşanma dava tarihinde o malvarlığının mevcudiyetidir.
Evlenen ve kredi borcu bulunan öğrencilerin de geçmişe dönük borçları silinecek. Öğrenciler böylece kişi başına 13 bin TL borçtan kurtulmuş olacak. Uygulamadan yararlanmak isteyen öğrencilerin evlilik cüzdan ile bakanlığa başvurması yeterli olacak.
Hiçbir şekilde kişinin boşanmış olduğu eşi, kişinin kendi icra dosyalarından doğan borçlarından sorumlu tutulamamaktadır. Ancak, eşler arasında ortak bir borçlanma var ise bu durumdan her iki eş birlikte sorumlu olur. Ancak kişinin evlilik birliği içerisinde tek başına yapmış olduğu borçlanmalardan eş sorumlu değildir.
Vefat eden kişinin kredi borcu silinir mi? Vefat eden kişinin hayat sigortası varsa kredi borcu sigorta tarafından ödenir. Ancak ödenecek tutar sigorta poliçesi kapsamındaki teminat ve limitlerle sınırlıdır. Kişinin hayat sigortası yoksa borç, vefat eden kişinin yasal varisine kalır.
Edinilmiş mallara katılma rejiminde herkes kendi borcun kendisi sorumludur. Madde 224 - Eşlerden her biri kendi borçlarından bütün malvarlığıyla sorumludur. Sizin adınıza kayıtlı olan araba ve almakta olduğunuz maaşınıza, eşinize ait borçlar nedeni ile haciz işlemi uygulanamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri