Tükürük Bezi Taşında Tedavi Bu tür taşlarda çene altı tükürük bezine ağız içinden yapılan kesiler ile ulaşılabilirken, kulak önü tükürük bezi (
Sert olmayan taşlar gargaralarla, kişinin kendi bademciğine parmakla masaj yapmasıyla çıkartılabilir. Sürekli oluşan, sert, büyük bademcik taşlarının kesin tedavisi için de bademcikler ya ameliyatla alınır ya da taşın oluştuğu kısımlar koblatör veya laser gibi yöntemlerle tedavi edilir (kriptopliz-tonsillotomi).
Bademcik taşlarının kendiliğinden düşmediği ve gerekli görülen durumlarda ise cerrahi yöntem ile temizlik sağlanmaktadır. Taşların oluşum gösterdiği yerler koblatör ya da lazer gibi yöntemlerle tedavi edilebilmektedir.
Hastalar genelde tuzlu su gargarası ile evde bademcik taşlarından kurtulabilirler. Bademcik taşları evde çıkmazsa veya çok büyükse doktora başvurulmalıdır.
İlgili 25 soru bulundu
Bademcik taşı temizlemenin en etkili yollardan biri, tuzlu su ile sert şekilde gargara yapmaktır. Büyük bademcik taşları ise rahatsızlık vermeleri halinde cerrahi girişimle çıkarılabilir. Taşların büyük olmaları, ağrı yapmaları, tekrar eden bademcik enfeksiyonlarına neden olmaları cerrahi girişim ihtimalini artırır.
Gargara: Tuzlu su ile kuvvetlice yapılan gargara; bademcik taşının neden olduğu rahatsızlığın hafifletilmesini ve taşın atılmasını sağlar. Bunların yanı sıra tuzlu su, ağız kimyasının değişmesine neden olduğundan kötü kokunun ortadan kalkmasını sağlayabilir.
Bademcik taşı olgularının çok büyük bir kısmında taşın boyutu genellikle pirinç tanesi ile üzüm tanesi arasındadır. Beyaz veya sarı renge sahip küçük bademcik taşları çoğu insanda mevcuttur. Küçük olmaları nedeniyle bunlar genellikle bir belirti vermez ve herhangi bir tedavi gerektirmez.
Bademcik taşı yutulursa ne olur? Bademcik taşlarının yutulması genellikle zararsızdır ve genellikle sindirim sistemi tarafından güvenli bir şekilde işlenir. Küçük bademcik taşları yutulduğunda genellikle rahatsızlık veya ciddi sağlık sorunlarına yol açmazlar.
Pek çok kulak burun boğaz sorunu ağız kokusu yapıyor
Özellikle kronik sinüzitte ağız kokusu hastaların pek çok çoğunda başlıca şikayetler arasındadır. Bademcik taşları da ağız kokusunun önemli nedenlerinden biridir.
Bademcik iltihabı, vücudun bademcik enfeksiyonuna karşı verdiği tepkidir. Bu nedenle, bademcik iltihabı bulaşıcı değildir.
Tonsillit, genellikle virüsler veya bakteriler nedeniyle meydana gelir. Bu durum, boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, ateş, baş ağrısı, boğazda kızarıklık ve şişlik gibi semptomlarla kendini gösterebilir. Ayrıca, hastada genellikle bademciklerin üzerinde beyaz veya sarı lekelerin oluştuğu görülür.
Çoğu viral tonsilit (bademcik iltihabı) vakası sıvı ve bol dinlenme ile birkaç gün içinde iyileşir. Antibiyotikler genellikle bakteriyel bademcik iltihabını (strep boğaz) yaklaşık 10 gün içinde ortadan kaldırır.
Apsenin mutlaka açılarak içinde birikmiş olan iltihabın boşaltılması gerekir. Bu işlem çocuklarda genel anestezi altında yapılır. Bazen apsenin iğne ile boşaltılması da söz konusu olabilir. Tedavide yüksek doz antibiyotik damar yolundan verilir.
Ilık tuzlu su ile gargara yapmak ve durulamak, bademcik iltihabının neden olduğu boğaz ağrısını ve acısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayrıca iltihabı azaltabilir, hatta enfeksiyonların tedavisinde yardımcı olabilir. Tuzlu su hazırlarken içerisine koyduğunu tuz miktarı da önemlidir.
Bademcik ameliyatları genel anestezi altında yapılır. Böylece hasta işlem esnasında herhangi bir ağrı duymaz ve işlem cerrah tarafından da daha konforlu bir şekilde gerçekleştirilir. Ameliyat esnasında ağız içerisine yerleştirilen bazı enstrümanlar ile bademcikler tamamen görünür hale getirilir.
Ağız ve Diş Sağlığı Bakımı Önüne Geçer
Songu, “Tuzlu suyla yapılacak gargara aynı zamanda yeni oluşacak bademcik taşlarının oluşmasını engeller. Hastalarda sık sık bademcik iltihabı ve bademcik taşı oluşuyor, boğaz ağrısı, öksürük, yutkunma zorluğu yaşayan hastanın bademciklerinin alınması gerekebilir.
Bademcik iltihabının medikal tedavisinde genellikle istirahat, sıvı alımı, gargara ve ilaç tedavisi önerilmektedir. Bademcik iltihapları kronik hale geldikten sonra ise sürekli antibiyotik kullanımından kaçınmak için bademcik ameliyatı ile hastalığın kalıcı çözümü amaçlanmaktadır.
Yemeklerden sonra limon ile tuzu karıştırarak gargara yapabilirsiniz. Dişlerin temizlenmesine de yardımcı olabilmektedir. Boğazdaki bakterileri temizleyen limonlu tuz, boğaz ağrılarına iyi gelebilir.
Bademcik ve geniz etinde oluşabilir ve enfeksiyon olmadan da olabilir.
Bademcik taşının çıkarılması için tıbbi prosedürler şunları içerir: Antibiyotikler: Oral bakteriler bademcik taşlarının büyümesine katkıda bulunur ve hatta enfeksiyona yol açabilir. Tıp uzmanınız, bakteri gelişimini sınırlamaya yardımcı olmak için antibiyotik reçete edebilir.
Tonsilit ( bademcik iltihabı) belirtileri genellikle 3-4 gün sürer ama 10 güne kadar da uzayabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri