eau de toilette ve eau de parfum. adında anlaşılacağı gibi eau de toilette kıyafet üzerine sıkılırken eau de parfum tene sıkılır.
Parfümün gerçek rayihasını denemenin en iyi yolu direkt cildinize sıkmaktır, tercihan da bileğinize veya parmak uçlarınıza. Bu iki nokta güçlü nabız noktalarıdır, kan akışı yoğun olduğu için de teninizin ısısı yüksektir. Bu da kokunun yayılmasının başlıca sebeplerindendir.
Cilt tipine göre parfüm seçimi
Sümbül, nergis, kayısı, karpuz kabuğu gibi meyveli ve çiçekli kokular kuru ve beyaz tenli kadınlara daha iyi durur. Beyaz ve buğday tenli karışıma sahip kadınlar, ciltleri de nemli ise, baharatlı, fresh, çiçekli, vanilyalı kokuları rahatlıkla tercih edebilir.
Sabuncu, parfümün doğrudan tene sıkılmaması gerektiğini ve içeriğindeki maddelerin iyi bilinmesi gerektiğini söyledi. Parfüm sıkılan cildin, güneşe maruz kalmaması gerektiğine dikkati çeken Prof.
Krem veya yağ bazlı parfümler, kuru ciltler için idealdir çünkü cildi nemlendirir ve parfümün kokusunun daha uzun süre kalmasına yardımcı olur. Ayrıca, oryantal veya odunsu notalar içeren parfümler kuru ciltlerle iyi uyum sağlar. Yağlı cilde sahip olanlar ise hafif ve taze kokulu parfümleri tercih etmelidir.
İlgili 15 soru bulundu
Parfümün Nasıl Sıkılmalı? Odanıza parfüm sıkar ve ardından içinden geçerseniz, bu parfümünüzün boşa gitmesine neden olur. Kokunun daha uzun süre kalıcı olmasını sağlamak için doğrudan vücudunuza püskürtmek daha iyidir. Bileklerimizi birbirine sürtmeden önce parfüm sıkmak, kokunun hızla etkisini kaybetmesine yol açar.
Tazeliğiyle içimize baharlar getiren vanilya kokusunun en çok yakıştığı ten ise genelde beyaz ve buğday tendir. Sıcacık vanilya aromasının ten ile birleştiği anda ortaya çıkan ve tatlı bir çekim uyandıran bu koku bilek içleriyle boyun arkalarına sürüldüğünde de kalıcı bir yer oluşturmaktadır.
Parfümlerin giysilerinizde uzun süre kalmasını istiyorsanız, kumaş pamuk gibi malzemelerden yapılmış olmalıdır. Parfüm kokusu diğer triko ve giysilerde kalıcı olmayabilir. Keten ve deriden yapılmış giysilerde kokular en uzun süre kalıcıdır. Parfümü paltolara, ceketlere ve giysilerinizin iç kısmına sıkabilirsiniz.
EDC ürünler genellikle 1 – 2 saate kadar, EDT'ler 3 – 5 saat aralığında, EDP'ler 6 – 8 saat süre ile tende kalır. Extrait de Parfum ürünlerinin kalıcılığı ise 12 saate kadar uzayabilir. Her parfüm herkeste aynı kokmayacağı gibi, her tende de aynı sürede kalmaz.
Parfümün kaç fıs sıkılacağı tamamen tercihe göre değişir ama çok boğucu olmayan, eşit ve abartılı olmayan bir koku için ortalama 3-4 fıs sıkılabilir.
Yalnızca tenin rengiyle de sınırlı kalmayıp, cildin yağlı ya da kuru olmasının da parfüm seçiminde etkili olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Örneğin kuru ciltlerde hafif, ferah ve çiçeksi kokular daha hoş ve kalıcı olacakken, yağlı ciltlerde odunsu, baharatlı kokular daha güzel duracaktır.
Esmer tenliler oryantal veya egzotik kokuları tercih etmelidirler. Bu kokuların temel notaları misk, amber, vanilya ve değerli ağaçlardır. Yağlı cilt yapısına sahip kişilerde ağaçsı ve baharatlı kokular daha kalıcıdır. parfüm seçilirken en fazla üç koku denenmelidir.
Buğday tenli kadınlar; çiçeksi ve baharatlı kokuları rahatlıkla tercih edebilir. Ancak ter bezleri fazla çalışan buğday tenli kadınların, içeriğinde gül olan parfümlerden uzak durması önerilir. Çünkü gül, gül ağacı özü, gül suyu vb. içeren parfümler, ter ile birleşince tende ekşimeyi andıran kokulara dönüşür.
Erkeklerde Boyun, Kadınlarda Kulak Arkası!
Örneğin erkeklerde boyun bölgesi ve omuzlar öncelikli olmakla beraber bilekler ve göğüs kısmı da önerilir. Kadınlarda ise kulağın arka kısmı, boyun ve göğüs bölgesi kalıcı bir koku için en uygun bölgelerdir.
4) Yenile! Parfümün ne kadar iddialı olursa olsun, kokunu 3-4 saatte bir tazelemende fayda var. Ekonomik olması açısından parfümünle aynı kokudaki vücut spreyleri, yenileme işi için ideal ürünler!
Parfümü kullanırken veya sıkarken cildinize 15 veya 20 santimetre uzaktan sıkılması gerekmektedir. Bu sayede parfüm cildinize eşit dağılarak kısa sürede üzerinizde kuruması sağlanır.
Parfüm ne kadar zamanda bozulur? Parfümlerin raf ömrü 3-5 sene arasında değişiyor. Parfümü satın almadan önce üzerinde yazan son kullanma tarihini kontrol etmelisin.
Çoğu parfüm çabuk bozulan bir yapıya ve kısa süreli bir son kullanma tarihine sahip değildir. Bazılarının süresi bir yıldan kısa bir süre içinde dolmaya başlarken ve diğerlerini 10 yıldan fazla süre kullanabilirsiniz. Genel bir yorum yapacak olursak ise, bir kokunun ortalama raf ömrü üç ila beş yıldır.
Hangi parfümler kalıcıdır sorusunun cevabı EDP'dir. Parfüm hammaddesini oluşturan malzeme seçimleri ve yoğunlukları da kalıcılığı etkileyen önemli faktörlerdir. Odunsu ve baharatlı içerikler kalıcılık oranlarının artmasını sağlar. Alkol oranı yüksekliği de kalıcılığı artıran nedenlerdendir.
Eau De Parfum (EDP) ile Eau De Toilette (EDT) parfüm arasındaki en önemli fark kokuların konsantrasyonlardır. EDT parfüm yaklaşık 4-6 saat süren %8-15 oranında koku esansına sahip olur. Buna karşın EDP parfüm ise koku esansı %30'a kadar çıkabiliyor. EDP parfümler 8-10 saat arasında kalıcılık gösteriyorlar.
Parfüm içeriğindeki alkol ısıya maruz kaldığında buharlaştığı için parfümü asla sıcak bir ortamda saklamamalısınız. Bu yüzden parfümlerinizi kendi kutularında, kapağı kapalı bir şekilde buzdolabında saklamak, herhangi bir ısıya maruz bırakmadığından dolayı daha uzun süreli kullanım deneyimi sunacaktır.
Hassas, yumuşak ruhlu, nazik, titiz kişiler için uygun seçim olabilir. Odunsu kokular Genellikle çam ve sedir ağacından elde edilen ağır kokulu parfümlerdir. Bu tarz parfümleri tercih eden kişiler maço, dik kafalı, agresif, kararlı ve kendinden emin insanlardır.
Esmer tenliler
Bu kokuların temel noktaları misk, amber, vanilya ve değerli ağaçlardır. İşin özeti esmer bir tene sahipseniz ağaçsı ve baharatlı kokular size daha uygun olacaktır.
Parfüm söz konusu olduğunda esmer ve yağlı cilde sahip olan kadınlar oldukça şanslıdır. Sıktığınız koku, vücudunuzda bulunan doğal yağlara tutunarak uzun süre teninizde kalır. Esmer tenli ve yağlı bir cilde sahipseniz, oryantal ve baharatlı kokuları tercih edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri