Şimdi gelelim ek mi yoksa bağlaç mı nasıl ayırt edeceğimize: Yöntemimiz çok kolay. ki'nin olduğu kelimeyi elimize alırız ve bu ki'nin arkasına bir -ler, -lar ekleriz. Eğer kelimenin anlamı bozulmazsa bu ek olan -ki'dir ve bitişik yazılır. Eğer kelimenin anlamı bozulursa bu bağlaç olan ki'dir ve ayrı yazılır.
De, da ayrımı: Ya bağlaç ya da ek
Öğrencilere bu konuda pratik bir ipucu da veriliyor: “De, da yerine 'dahi' sözcüğünü koyduğunuzda anlam değişmiyorsa, bu bir bağlaçtır ve ayrı ve yazılmalıdır. Anlam değişiyorsa, bu bir ektir ve bitişik yazılır.”
Eğer cümleden çıkarılan -de /-da eki cümlenin anlamını bozmuyorsa bağlaçtır.Bu ek cümleden çıkarıldığında anlam bozuluyorsa ek olan -de/-da' dır. “de” yi çıkardığımızda cümlenin anlamı tamamen bozuluyorsa “ek”tir; anlam tamamen bozulmuyorsa, anlamda değişiklik oluyorsa “bağlaç” tır.
Yalın bağlaçlar, herhangi bir ek almamış ya da bir kelimeyle birleşmemiş basit kelimelerdir. Kök halindeki ve, ama, ile, eğer, de, hem, yani gibi kelimeler bu tür bağlaçlardır.
“de” bağlacı ile “-de” eki hakkında bahsettiğimiz durum “ki” bağlacı ve “-ki” eki için de geçerlidir. İkisi hep karıştırılır. İlgi eki olan “-ki” sözcüğe bitişik yazılır. Ek olduğunu anlamamız için şuna bakmalıyız: İlgi eki olan “-ki” sözcüğe bağlı olma ve ilgili bulunma anlamlarını katar.
İlgili 36 soru bulundu
Ek olan “-de/-da” bitişik yazılır.
Şimdi bu konuda küçük bir ipucu ile konuya açıklık getirelim. Kullandığınız cümlede “de/da”yi çıkardığınızda ortada cümle diye bir şey kalmıyor ise bu “de/da” ek olan “-de/-da” dir ve bitişik yazılır. Eğer anlam bozulmuyor ise bu “de/da” bağlaç olan “de/da” dir. Ayrı yazılır.
Türk Dil Kurumu sözlüğü içinde her gün kelimesinin anlamı "Süreklice, sürekli olarak" belirtilmiştir. Her gün nasıl yazılır? TDK'da belirtildiğine göre her gün kelimesi ayrı olarak yazılır. Kelimenin bitişik yazılması yanlış kullanım olacaktır.
Ek fiil olan “ise” cümleye koşul (şart) anlamı katar ve olumsuzu yapılabilir; bağlaç olan “ise” cümleye şart anlamı değil karşılaştırma anlamı katar ve olumsuzu yapılamaz. » Kitabımı getirmişim, defterim ise evde kalmış. (Kitabımı getirmişim, defterim değil ise evde kalmış.)
Şimdi gelelim ek mi yoksa bağlaç mı nasıl ayırt edeceğimize: Yöntemimiz çok kolay. ki'nin olduğu kelimeyi elimize alırız ve bu ki'nin arkasına bir -ler, -lar ekleriz. Eğer kelimenin anlamı bozulmazsa bu ek olan -ki'dir ve bitişik yazılır. Eğer kelimenin anlamı bozulursa bu bağlaç olan ki'dir ve ayrı yazılır.
Yalın hâldeki ya da iyelik eki almış kelimelerle birlikte kullanılır. İsim olarak kullanıldığında üzerine ek alabilir.
Deha kelimesinden türetilmiş olan dahi, dilimize Arapçadan geçmiştir. Deha, üstün zeka manasına gelirken, dahi kelimesi de üstün bir zekaya ve ferasete sahip olan kişi demektir. Dahi kelimesi dilimizde hem bağlaç hem de sıfat olarak kullanılır.
“Yalnız, ancak” kelimeleri yerine “ama” bağlacı getirilebiliyorsa, bu kelimeler bağlaçtır. “Sadece” kelimesi getirilebilirse bu kelimeler edat olur.
Edatları Bulmanın Kısa Yolu : Edatları cümleden çıkardığımızda cümlenin anlamı bozuluyorsa kelime edattır. Bağlaçları Bulmanın Kısa Yolu : Bağlaçları cümleden çıkardığımızda cümlenin anlamı bozulmuyorsa kelime bağlaçtır.
Yani bir bağlacı, cümleden çıkarttığımızda anlamda bir bozulma meydana gelmez. Bağlaçlar, zaten var olan anlam ilgilerine dayanarak bir bağ kurmaktadır. Edatlar ise yepyeni bir anlam ilgisi kurarlar. Edatlar, cümlenin bir öğesi haline gelirken bağlaçlarda ise bir öğe özelliği yoktur.
☁️Bir kelimenin bağlaç olduğunu anlamak için kelimeyi cümleden çıkarıp cümlenin anlamı bozulmadı mı ona bakarız. Eğer cümlenin anlamı bozulmamışsa o bir bağlaçtır.
Deniz yılanı (doğru kullanım) Denizyılanı (yanlış kullanım)
Zamir olan ki eki cümleden çıkarıldığı zaman ise cümlenin anlamında bir bozulma olur. Bağlaç olan ki ise kelimeden ayrı bir şekilde yazılmaktadır. Cümleden çıkarıldığı zaman ise cümlenin anlamında hiç bir şekilde değişiklik veya bozulma oluşmaz.
İçinde bulunulan günden bir önceki gün dünkü olarak ifade edilir. Yani aynı zamanda dün yapılan herhangi bir durum ya da olay biçiminde öne çıkar. O yüzden bu kelime bitişik biçiminde ele alınır ve 'Dünkü' şeklinde yazılır.
Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre yarınki kelimesinin doğru yazılışı bitişik olmalıdır. Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre kelimenin doğru yazılışı ''yarınki'' şeklinde olmalıdır. Buna örnek şu şekilde verilebilir. - Yarınki sınav tüm sınavlardan daha önemli.
Ek fiiller, isim soylu kelimelerin sonuna eklenerek bu kelimelerin cümle içerisinde yüklem olarak kullanılmasını sağlar. Örneğin ''dı'' eki ''Arkadaş'' kelimesinin sonuna eklendiğinde ''Arkadaşımdı'' olur. Bu cümlede ''Ömer benim eskiden sınıf arkadaşımdı'' cümlesinde ''arkadaş'' kelimesi yüklem olarak kullanılmıştır.
Ek fiilin yalnızca şart birleşik çekimi vardır (TDB, 311; TDbil., 192) ve basit çekimde olduğu gibi, birleşik çekimde de olumsuzluk, değil ile yapılır. değil, yine isim unsuru ile çekimli ek fiil arasındadır.
d) Nöbetleşme bağlaçları (bazen… bazen…, bazı… bazı…, bir…bir…, kimi… kimi…) e) Cümle bağlayıcısı niteliğindeki bağlaçlar.
Hoş görü şeklinde yazıldığı görülen kelimenin doğru yazılışı çelişki oluşturur. Sözcüğün doğru yazılışı ise tdk ve diğer sözlüklerde hoşgörü şeklindedir.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır. Kelimenin ayrı şekilde yazımı yanlış kullanımdır.
Ara Sıra Kelimesinin Doğru yazılışı
Antrenman kelimesinin doğru yazılışı "ara sıra" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Arasıra olarak yazılması yanlış olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri