Otoparka gitmeden kullanıcıların kimlik belgeleri ile Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü Ceza İşlemleri Büro Amirliği'ne gitmeleri gerekiyor. Oradan alınan çıkış belgesi ile otoparktan araçlar teslim alınabiliyor. Çekme esnasında oluşabilen hasarlar kasko poliçesi kapsamında teminatlandırılıyor.
6 aydan içerisinde otoparktan alınmayan araçlar için araç sahibine tebligat gönderilir fakat yine de araç halen daha alınmamışsa devlet hazinesine aktarılır. Devlet hazinesine aktarıldıktan sonraki 5 yıl içerisinde araç sahibi müracaat ederse emanet sahibine yapılan ödeme aracın sahibine aktarılır.
Çekilen Araç Nasıl Alınır? Çekilen aracın yalnızca sahibi veya muvafakatnamesi bulunan kişilerce alınır. Eğer araç şirket üzerine kayıtlı ise şirket imza sirküleri ile araç teslim alınır.
Konu üzerinden kesilmiş bir ceza yoksa şayet aracın çekildiği otoparka evraklarınız ile giderek motosikletinizi geri alabilirsiniz tabi otoparka da bir miktar ödeme yapmanız gerekmekte.
KİLOMETRE BAŞINA 12 TL
Teklif oy birliği ile kabul edildi. Alınan kararla, park yasağı halinde çekme ücreti ve park yasağı dışında 5 kilometreye kadar özel taşıma ücreti 250 liradan, yüzde 60 zamla 400 liraya çıktı. Kilometre başına 12 lira olan ücret de yüzde 25 zamla 15 liraya yükseldi.
İlgili 27 soru bulundu
250 TL'DEN 400 TL'YE ÇIKTI
Alınan kararla, park yasağı halinde çekme ücreti ve park yasağı dışında 5 kilometreye kadar özel taşıma ücreti 250 liradan, yüzde 60 zamla 400 liraya çıkmış oldu.
Park cezası genel anlamda taşıma yapılan mesafeye göre belirlenir. Parka alınan araçlar için günlük 12 TL ücret vardır. Bununla birlikte 3 aşamanın da kullanımı sonucunda aracın çekilmesiyle 236 TL ceza oluşur. Ödeme durumlarına bağlı olarak cezalarda artış ya da azalış olabilir.
Arabaların ipoteği kaldırılmadan ya da devredilmeden satışı yapılamaz. Bu nedenle rehinli aracın satılabilmesi için öncelikle ipoteğe sebep olan borcu ödemeniz gerekir.
Çekme belgesinin kaldırılabilmesi için araca geçici trafik sigortası yaptırılarak TÜVTÜRK üzerinden muayene alınması gerekmektedir. Muayene sonrasında TÜVTÜRK'ten alınan “Araç Tespit Raporu”, ruhsat yerine geçmektedir. Zorunlu trafik sigortasının yaptırılmasının ardından noterden ruhsat çıkarılmaktadır.
Alınan izin veyahut ruhsatta belirtilen faaliyet konusu dışında faaliyet gösteriilmesi durumunda ise araç 30 gün ; alınan izinde belirtilen çalışma bölgesi dışında faaliyet gösterilmesi halinde ise 15 gün süreyle araç trafikten men edilebilecektir.
Çekilen araçlar yalnızca araç sahiplerine, muvafakatnamesi bulunan kişilere, araç sahibi vekillerine verilebiliyor. Araç şirket üzerine kayıtlıysa şirket imza sirküleri bulunan kişiler araçları teslim alabiliyor.
Çekme kararı trafik görevlilerinin kanaatinde olacak ve aracın plakası ile ihlal durumu görüntülenecek. Bu kayıtlar uygun ortamlarda muhafaza edilecek. Aracın çekimi esnasında sahibinin gelmesi halinde ödenecek ceza karşılığında araç teslim edilecek. Araç sürücüsünün çekici üzerinde seyahat etmesine izin verilmeyecek.
Çekilen aracın bulunduğu otoparka gittiğinizde çekici ücreti ve otopark ücretini ödedikten sonra araç çekim belgesi alarak aracınızı götürebilirsiniz. Şirket araçları için, şirketin imza sirküsü ve kimliğiniz ile birlikte giderek aracı otoparktan alabilirsiniz.
Trafikten Men Cezasının Nedenleri
Aracın teknik aksamının sağlıklı olmaması, bakım takvimine uyulmaması sonucu oluşan teknik eksiklikler ceza sebebidir. Trafiğe çıkmaya uygun olmayan araçlar men cezası alır. Servis frenleri, lastikler, ışıklar, fren sistemi tüm teknik yeterlilikleri sağlamalıdır.
İlk olarak aracın çekildiği bölge karakoluna arkadaşınla birlikte gideceksin. Daha sonra ehliyetini göstererek araç teslim formu tarzında bir form imzalayacaksın. Formun bir örneği ile birlikte otopark'a gidip motoru teslim alacaksınız.
Çekme belgeli aracın tekrar trafiğe çıkması için tüm işlemleri tamamladıktan sonra artık aracınızla yollara çıkabilirsiniz. Ancak trafikte oluşabilecek muhtemel zararlara karşı hem kendinizi hem de aracınızı güvence altına almak için aracınızın kasko sigortası olması çok önemli.
Ve trafiğe çıkması yasak. Trafiğe çıkması yasak olan çekme belgeli aracınızı muayeneye götürmek için muayene randevusundan sonra Trafik Tescil Şubeye başvurarak Ek 33/A belgesini almanız gerekiyor. Bu belge ile aracınız 7 gün süre ile trafiğe çıkabilir ve aracınızı bu süre içerisinde muayeneye götürebilirsiniz.
Hurda Yasası Nedir? 2018 yılı itibariyle, trafikte yer alan 16 yaş ve üstü araçların, trafikten çekilmesi ve hurdaya ayrılması esası üzerine kurulu bir yasadır Hurda Yasası.
Çekme Belgeli Aracın Noter Ücreti 2023
Çekme belgeli aracın noter ücreti genellikle 500-600 TL arasındadır. Bu tutarlar ödendikten ve işlemler yapıldıktan sonra çekme belgesi kaldırılır.
Vergi borcu olan aracın satışı yapılamaz. Ancak araca ait olan vergi borcuna yapılandırma işlemi yapılabilir. Yapılandırma işlemi, ödenmeyen borcun taksitlendirilerek ödenmesi demektir. Yapılandırılmış olan borç, tamamen ödendikten sonra aracın satışına engel kalkar.
Araç hak mahrumiyeti, araç sahiplerinin araçları üzerindeki haklarına bir takım şartlar yerine getirilene kadar el konulması olarak ifade edilebilir. Araç hak mahrumiyeti, kişilerin araçlarını satabilmeleri için de engel oluşturmaktadır.
6.6 Ek 2/3-a Korsan taksiden bağlanan araç nasıl alınır? Korsandan bağlanan aracı çıkarmak 2023. Korsandan bağlanan aracı çıkarmak için 60 günlük süre içerisinde İdare mahkemesine yürütmeyi durdurma talepli olarak iptal davası açılması gerekmektedir.
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na göre trafikte araç çektirme yetkisi sadece poliste.
Park yasağını ihlal eden araçların otoparka çekilmesi uygulamasına son verildi. Park yasağını uymayan araçlara trafik cezası kesilecek ancak trafik düzenini ve güvenliğini etkilemiyorsa, araç çekiciye yüklenip otoparka götürülmeyecek.
Karayolu Trafik Yönetmeliği 119. Maddesinde de açıkça görüldüğü üzere; başka araçların giriş çıkışının engellenmiyorsa, toplu taşıma araçlarının duraklarına 15 metre mesafede, dönüşlerde, ikinci sıra park ederek trafiğin akışı engellenmiyorsa o araç çekilemeyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri