Sabah yüz yıkamak, yüzün tazelenmesine ve canlanmasına yardımcı olurken, gece yıkamak ise ciltteki kirin ve makyajın giderilmesine katkı sağlayacaktır. Yüzü günde iki kereden fazla yıkamak, cildin kuruluk yaşamasına ve hassasiyet yaşamasına neden olabilmektedir.
Eğer normal ya da kuru cilde sahipseniz günde sadece 1 kere cildinizi yıkamak yeterli olacaktır. Eğer yağlı cildiniz varsa 2 kere yıkamak ideal olanı. Ama bu konuda da aşırıya kaçmayın. Ciltteki sebumu dengeleyen bir tonik kullanabilirsiniz.
Yüzünü nasıl temizlemelisin? Yüzünü sadece suyla temizlemek yeterli olmaz. Cildindeki kirleri ve gözeneklerinde biriken yağları arındıracak bir yüz temizleme ürünü kullanmanı öneririz.
Yüzünüzü Yıkayın
Pürüzsüz bir cilde sahip olmanın ilk kuralı yüz temizliğidir. Her gece yatmadan önce ve sabah kalktığınızda yüzünüzü cilt tipinize uygun bir ürün ile iyice yıkayın ve yumuşak bir havlu ile cildinizi kurulayın. Kullandığınız suyun sıcak olmamasına dikkat etmelisiniz.
Bunu kendi başınıza küçük bir testle öğrenmek de mümkün: Temizlenmiş yüzünüzü 10 avuç dolusu ılık suyla durulayıp kurulayın ve 45 dakika bekleyin. 45 dakika sonra yüzünüz gerilmeye başlıyorsa ya da solgun görünüyorsa; kuru bir cilde sahipsiniz demektir.
İlgili 23 soru bulundu
Uzmanlar, ikinin sihirli sayı olduğu konusunda hemfikirler; sabah bir kez ve gece bir kez yıkamalısınız. Gece uyuduğunuzda cildinizde bakteri birikir, bu yüzden sabahları cildinizi yıkamanız gerekir.
Yüzü sert hareketlerle yıkamak, doğru bir davranış biçimi değildir. Bu şekilde yüz yıkamak, hassas ve narin olan yüz yapısına zarar verebilir. Ilık su ile yüzü yıkarken parmak uçlarıyla cilde dairesel hareketler eşliğinde masaj yapabilirsiniz.
Dermatologlar, cildi kuruttuğu için yüzün duşta yıkanmasını doğru bulmuyor. Duştan gelen çok fazla su yüzdeki hassas cilde zarar verebilecek önemli nem kaybına neden olabilir. Duşta kullanılan şampuan ve duş jelleri de yüze zarar veriyor. Bunun için duşta yüzünüzü korumanız şart.
Cilt tipiniz ne olursa olsun, sabahları güne egzersizle başlıyorsanız hemen ardından yüzünüzü yıkamalısınız. Önceki gece bunu yapmış olsanız da teriniz cildinizdeki kir ve bakteri ile birleşerek gözeneklerinizi tıkar ve cildinize zarar verir. Yüz temizleyici konusunda Dove'dan destek alın.
Uzmanlar; yüzün duş sırasında yıkanmasını tavsiye etmiyor. Yüzün duş öncesinde ya da sonrasında ılık su ile yıkaması öneriliyor.
Cildi Güzelleştirir
Böbreklerin daha verimli çalışması toksinlerin atılmasını sağlayarak genel sağlığa olduğu kadar cilt güzelliğine da pozitif bir yansıma sunuyor. Gün içerisinde yeterli oranda su içen kişilerin vücutlarından daha fazla toksin atılıyor ve bu durum cilt tonunun dengelenmesine yardımcı oluyor.
Öncelikle yüzünüzü ılık suyla yıkamalısınız.Çünkü sıcak su yüzünüzün kurumasına sebep olurken, soğuk su ise kirlerden tamamen arınmasını engeller.Bu nedenle ılık su en doğru seçimdir. Yüzünüzü yıkamadan önce ellerinizi cildinize uygun bir sabunla iyice yıkamalısınız.
Suyun, kiri ve yağı tek başına çıkaramayacağı konusunda uzmanlar hemfikir. Yıkamazsak ne olur? New Yorklu dermotolog Meghan Feely, yüz yıkamanın tamamen bırakılması durumunda aknelerin baş göstereceği konusunda uyarıyor. Özellikle denize girilen, spor yapılan bir günün ardından yüzü yıkamak şart haline geliyor.
Cildin deriye en yakın olduğu bölge has sebum ile kaplıdır ve bu tabaka yüzünüzdeki yağ oranını belirler. Soğuk su bu esnada cildin bu tabakasının kalkmasını ve hem dış faktörlerden korumaya hem de beslemeye başlar. Soğuk su cildin kendini yenilemesini hızlandırıp gözenekleri küçülterek siyah nokta oluşumunu azaltır.
Dermatologlar, yüzünüzü yıkamak için soğuk veya ılık suyun sıcak sudan daha iyi seçim olduğunu söylüyorlar. Aşırı sıcak sudan uzak durmanın bir başka nedeni, sıcaklığın doğal nemlendirici özelliğini ciltten uzaklaştırarak, cildi zamanla kuru ve iltihaplı hale getirmesi.
Şampuanlar saç deriniz için geliştirilmiş olup yüz derinizin kullanımına uygun değildir.
Yağlı bir cilde sahipseniz yağsız sabunları tercih etmeli, yağsız bir cilde sahipseniz ise yüzünüzü kurutmayacak nemlendirici özelliğe sahip sabunları tercih etmelisiniz. pH değeri burada çok önemlidir çünkü pH değeri düşük sabunlar cildinizi kurutarak çatlamasına yol açar.
Yüz temizleme jeli ürünlerinin kullanım sıklığı, özen gösterilmesi gereken konulardan birisidir. Temizleme jeli kullanımı sonucu sivilce sorunun görülme nedenlerinden birisi, önerilen miktardan daha fazla ve daha sık ürün kullanımıdır.
Peki dalin sivilcelere iyi gelir mi? Cevabımız evet. Çünkü Dalin hem yüzdeki yağı azaltır hemde cildi derinlemesine temizler. Cildi kuru olan kişilerin sonrasında nemlendirici ya da papatya özlü olan ürünü kullanması önerilir.
Yüzünü yıkadıktan sonra havlu ile kurutmak cildin ürünleri emmesini engeller. Nemlendiriciniz yüzünüzdeki su tam kurumadan sürdüğünüzde daha etkili olur. Cildinizi havlu yerine, havlu kağıt ile kurutmak nemli kalmasına yardımcı olur. Nemlendirici yüzünüze daha iyi nüfus edecektir.
Yetişkinlerin cilt ve saç temizliğinde daha sağlıklı olduklarını düşünerek bebek şampuanlarını tercih edebildiklerini söyleyen Öğr. Üyesi Dr. Genada Sinani, "Bebek şampuanı yetişkin cildinde güvenle kullanılabilir mi? Kısacası evet.
İşte bu nedenle önce yağ bazlı bir temizleyici kullanarak ciltteki fazla sebum, ölü deri hücreleri, silikonlar, güneş koruyucular ve makyajın temizlenmesi sağlanıyor. Ardından kullanılacak su bazlı bir temizleyici, yani jel ya da köpük ise cildi derinlemesine temizliyor ve pH dengesinin korunmasını sağlıyor.
Hata 1 – Yüzü Çok Sık Yıkamak
Sık sık yüz yıkamak, cildi kurutur ve cildin koruyucu bariyerinin zarar görmesine sebep olur. Bu durum da, cildin tahriş olmasına neden olur. Karma, yağlı ve akne eğilimli bir cilde sahipseniz yüzünüzü günde 2 kez sabah-akşam şeklinde yıkamanız yeterlidir.
Yüzünüzü Düzenli Olarak Yıkayın
Yağlı cilt bakımı için atılacak ilk adım yüzü düzenli olarak günde 2 kez yıkamaktır. Cilt, hem gündüz hem de gece cilt bakımı rutininde, cilt için uygun bir temizleyici ve ılık su ile yüz yıkanmalıdır. Ancak bu aşamada sabunun cildi kurutmayacak özellikte olduğundan emin olunmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri