Partnerine değer verdiğini gösterecek davranışlardan kaçınır, ona ait olduğunu hissettirmek istemez. Zayıflıklarını ve zaaflarını kapamaya çalışır, ona hiçbir şekilde ihtiyacı yokmuş izlenimi vermeye çabalar. Tüm amacı, ilişkiye göründüğü kadar bağlı olmadığını hissettirmektir.
Bağlanma korkusu belirtileri; tek olarak yaşam sürme isteği, ilişkinin sonlanma korkusunun olması, mevcut halinden memnun olunması, geçmişte yaşanılan ilişkilere dair kötü hatıraların olması ve ilişkide olunan kişinin doğru kişi olduğuna dair şüphelerin olmasıdır.
Bağlanma korkusu, kişinin bireysel alanına müdahale olacağı korkusuyla ilişkide bağlanmaktan korkması olarak tanımlanır. İnsanın yapısında ait olma ve bağlanma gibi temel duygular bulunur. Bağlanma korkusu bireyin özgürlüğünün kısıtlanması ve kontrolünü kaybetme endişesi ile gelişen bir olgudur.
İlişkilerde bağlanma korkusu yaşayan erkeklerin en belirgin özellikleri, yakınlık ve duygusal temas kurabilme noktasında yetersiz bir tutum sergilemeleridir. Bu adamlar sekse ve fiziksel yakınlığa çok meyilli olabilirler ya da tam tersi yanınızda olup bir köşede size günlerce dokunmadan durabilirler.
İlgili 40 soru bulundu
Kayıtsız / Kaçıngan bağlanan birey devamlı gider ve döner. İlişki süreci bu gel gitler ile oldukça yıpranır. Kayıtsız / Kaçıngan bağlanan bireyin de bağlanma ihtiyacı vardır ancak bu ihtiyaç istikrarsızdır. Uzun dönemler ortadan kaybolmak ama döndüğünde herşeyi bıraktığı gibi bulma isteği vardır.
Bağlanma korkusu bazen özgürlüğünü yitirme ve bir daha ayrılamama korkularından da kaynaklanır. Sorumluluktan kaçınan bu kişiler bağımlı karakterdedirler. Bağımlı bireyler reddedilme, terk edilme korkuları yüzünden ilişkiyle ilgili risk almak istemezler.
Kaygılı Bağlanma
Kaygılı bağlanan kişiler, partnerlerinden yüksek düzeyde yakınlık, onay ve ilgi bekleme eğilimindedir. Onaylanmama ve reddedilmeye karşı önemli ölçüde duygusallık, endişe ve dürtüsellik sergileyebilirler.
Kaygılı Bağlanma Stili Nedir? Bu, ebeveynlerin çocukluk döneminde bir an varken, daha sonrasında duygusal veya fiziksel manada yanlarında olmamasından kaynaklanabilen bir bağlanma stilidir. Bir kişi çocukluk döneminde yeterince dönüş alamazsa, bu yetişkinlikte güvene şüphe ile yaklaşmasına neden olabilir.
Kaygılı – kararsız bağlanma stiline sahip olanlar, bağlanma figüründen ayrıldıklarında, yoğun bir şekilde kaygı, öfke ve stres yaşarlar. Tekrar bir araya gelindiğinde rahatlama yaşayamazlar ve bağlanma figürüne yapışma eğilimi gösterirler.
Erotofobi (cinsel konulardan korkma):
Erotofobi, cinsellik ve cinselliğe dair konulardan konuşmaktan korkmak olarak değerlendirilebilir. Her zaman altında yatan neden bulunamayabilir.
Kaybetme korkusu da diğer bütün duygularımız gibi hissedilmesi normal bir duygudur. Kontrolü sağlanan kaybetme korkusu ilişkiler için sağlıklı olabilirken, kontrolsüz hissedilen bu duygu ilişkilerin bitişi için zemin de hazırlayabilir.
İşte bunlardan biri de güzel kadın korkusu ya da diğer adıyla Venüstrafobi. Uzmanlar, erkeklerin çoğunda görülen Venüstrafobi'nin, güzel bir kadın görüldüğünde; terlemeye, kalp artış hızının artmasına ve nefesin kesilecekmiş gibi hissedilmesine yol açtığını söylüyor.
Duygusal İhtiyaçlar; Sevgi, ilgi, duygusal yakınlık ve kabul gibi duygusal ihtiyaçların karşılanması, bir erkeğin bir kadına bağlanmasını artırabilir. Ortak hedef ve gelecek planları; Bir erkek, bir kadınla aynı değerlere sahipse ve gelecekte birlikte bir hayat planı yapmak istiyorsa, duygusal bağ güçlenebilir.
Güvenli bağlanma gösteren çocuk anne-babanın yokluğunda tepki gösterir fakat geri döndüğünde rahatlıkla sakinleşir. Güvenli bağlanma gösteren çocukların aksine güvensiz bağlanmada çocuk ayrılığa ya çok fazla tepki gösterir ya da ilgisiz durur, anne-babanın dönüşünde sakinleşmez ya da yine ilgisizliğini sürdürür.
Yapılan araştırmalar, yaşamın ilk aylarında şekillenmeye başlayan ve bebeklikten itibaren kurulan bağlanma kalitesinin sadece bebeklik dönemini değil, çocukluk, ergenlik ve yetişkinlik döneminde kurulan yakın ilişkiler üzerinde de etkisi olduğunu vurgulamıştır.
Dağınık-Korkulu Bağlanma
Dağınık-korkulu bağlanan kişilerde kendine zarar vermek ya da kişilik bozuklukları gözlemlenebilir. Dağınık-korkulu bağlanma stiline sahip kişiler reddedilmekten korkar ancak duygusal olarak mesafeli kişiler olmaz, yakınlık arar.
Karmaşık bağlanma örüntüsüne sahip yetişkinler adına, güvenlik için yanında olmak istedikleri kişi ile yakın olmaktan korktuğu kişi aynı insandır. Tüm bu nedenler neticesinde, bu bireyler karmaşık ya da öngörülemez davranışlar gerçekleştirme eğilimindedir. Bu durum partneri için zorlayıcı ve korkutucu olabilmektedir.
Güvenli Bağlanma
Güvenli bağlanan kişiler sağlıklı, uzun süreli ilişkiler kurma becerisiyle tanımlanır. Güvenli bağlanan kişiler, çocukluktan itibaren birincil bakım vereniyle kendini güvende, anlaşılmış, rahatlamış ve değerli hissetmiştir.
Saplantılı bağlanma stiline sahip bireyler insanlarla yakınlaşmak isterler ancak reddedilen ve terk edilen olabilecekleri konusunda yüksek kaygıya sahiptirler. Olumsuz duygularını abartarak anlatırlar ve romantik ilişki içerisinde oldukları partnerlerinden onay alma arayışı içinde olurlar.
Kişiyi bağlanmaya iten en önemli sebep ruhen tatminsizliktir. Hayata ilk bağlılık anneyle başlar. Eğer anneyle yeterli fizyolojik ya da psikolojik bağlılık sağlanmazsa yaşanılamayan bu duygu boşluk halini alır ve bağımlılıkla doldurulmaya çalışılır.
Bir eşyamıza aşırı bağlandığımızı onu kaybettiğimizde veya başına kötü bir şey geldiğinde verdiğimiz tepkiyle anlayabiliriz. Eğer arkasından göz yaşı döküyorsak ve aşırı derecede üzüntü yaşıyorsak o zaman bu durum o eşyaya olması gerekenden daha çok değer verdiğimizi ve hatta aşırı bağlandığımızı bize kanıtlar.
Bağlanma kaygısı ya da bağlanma korkusu, ebeveynler , arkadaşlar ya da sosyal ilişki içinde olduğumuz insanlara karşı duyduğumuz kaygıyı ifade eder. Bu tür durumlar çocukluk çağı yaşantılarıyla ilgilidir. Bu nedenle bağlanma kaygısı Bowlby'nin araştırmalarına göre olumsuz ve tutarsız ebeveyn tepkileriyle ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri