Anne bağımlılığı, bireyin yaşamının önemli alanlarında bağımsız kararlar alamama ve annesine aşırı bağlılık gösterme durumudur. Anneye bağımlı olmak, kişinin sosyal, duygusal ve kariyer alanlarında zorlanmasına yol açabilir.
Anneye aşırı bağımlı olan çocuklarda ne gibi davranışlar gözlenir? Bağımlı çocuk annesinin eteğinden ayrılmaz, annenin tuvalete gitmesine bile dayanamaz, kısa süreli de olsa yalnız kalamaz, güvensiz ve ürkek davranır, yaşıtlarıyla ilişki kurmakta zorlanır, sürekli ağlayan, mızıldanan bir çocuk haline gelir.
Çocuğun öz bakımına yönelik her şeyi ailenin üstlenmesi, ev ödevlerinin anne baba tarafından yapılması, ilerleyen dönemlerde meslek seçimine doğrudan müdahale edilmesi, çocuğun eş seçimine karışılması gibi ebeveyn yaklaşımları bağımlı anne-baba özellikleridir.
Anne bağımlılığı, bir çocuğun normalden fazla bağlanmış olduğu ve anneyi sürekli olarak yanında istediği bir durumdur. Bu, çocuğun özgüven eksikliği, ayrılık anksiyetesi ya da belirli yaş evrelerinin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir.
Bağımlı Çocukların Özellikleri
Girişken değildir ve kendine güveni yoktur. Kolay işlerde bile kendi başına davranmaktan, sorumluluk almaktan korkar. Yanında onu kollayacak biri olmadan edemez, evde anneye sokulur. Sürekli sevilmek ve okşanmak ister.
İlgili 21 soru bulundu
Çocuğun kişiliği rol model olarak aldığı kişiye göre gelişir ve kaygılı annenin çocuğunun zihninde de bir süre sonra “Dış ortam benim için tehlikeli, hep çok dikkat etmeliyim” düşüncesi oluşur. Çocuk bu kaygı ile büyür. Evhamlı annelerin kendi annesine bakıldığında onun da kaygılı olduğu görülebilir.
Yani annelerde artış gösteren kaygı düzeyi, çocuğun da kaygısının artış göstermesinin nedenlerinden biridir. Anne yaşının çocuğun kaygı düzeyine de etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Bağımlılık aynı zamanda bir aile hastalığıdır. Aile üyelerinin madde sorunu olan üyeye tutum ve davranışları tedavinin seyrini etkilediği gibi, madde bağımlısı olan üyenin de madde ile olan ilişkisi ailenin diğer üyelerini etkiler. Bu karşılıklı etkileşim sonucunda ailede bir sistem oluşur.
Aşırı Baskıcı Anne Baba Tutumu
Aşırı baskıcı tutumu benimseyen ebeveyn çocuğuna sürekli baskı uygular. Çocuğun kişiliğini hiçe sayarlar. Çocuk kendilerine itaat etmediğinde çocuğa fiziksel şiddet uygular, baskı gösterir, suçlar veya cezalandırırlar.
Kayıtsız ve kayıtsız bir ebeveynin tutumu, çocuğunun isteklerini kontrol veya kısıtlama olmaksızın kabul eden bir ebeveynin tutumudur. Kayıtsız bir ebeveynlik tutumunda, ebeveynler çocuklarını ihmal perspektifinden ve hatta psikolojik olarak reddederler.
Kişinin ruhsal özellikleri, genetik yatkınlık, çevresel faktörler, maddeye ulaşılabilirlik, aile yapısı, toplumsal çevre ve kültürel özellikler kişinin madde kullanmaya başlaması ve bağımlılığa dönüşmesinde en önemli etkenlerdir.
Duygusal bağımlılık genellikle anne ve babadan gelen yanlış bağlanma sebepleri dolayısıyla görülüyor. Dolayısıyla aile ile yaşanan duygusal bağımlılık çeşitler arasında bulunan ve en üst sıralarda gelen çeşitlerden biri. Bu durum yaşayan kişiler aile üyelerine karşı aşırı derecede takıntı gösteriyor.
Yalancı bağımlılık: Bir insanın kontrolsüz şekilde doğru olmayan konuşmalar yapmasını sağlayan bu problem yalancı bağımlılık nedir sorusuna yanıt olarak verilmektedir.
Bağımlılık insanın dürtülerini kontrol edememesi sonrasında bir nesneye veya olguya aşırı muhtaç hale gelmesidir. Kişi bu nesneler olmaksızın hayatını sürdüremeyeceğini, verimli olamayacağını ve işe yaramayacağını düşünür.
Bebek, hareket becerisi arttıkça ve dünyayı kendi başına keşfetmeye başladıkça, kendisini en güvenli hissettiği kişiden –yani annesinden- ayrılmanın da ne kadar kolay olabildiğini anlar. Bu sebeple bebek annesinden ayrılmaya hiç tahammülü yokmuşçasına tepkiler gösterir.
Ayrılık kaygısı, gelişimsel sürecin normal bir parçası olarak çocuk 6 ila 8 ay olduğunda başlamaktadır. Çocuk sosyalleştikçe bakım veren kişiler dışındaki insanlarla iletişim kurmayı öğrendikçe azalarak bitmesi gerekir. Bu durum genellikle çocuğun 3 yaş civarına denk gelmektedir.
Toksik anne, çocuğunun kanatlarının gelişmesine ve uçmasına izin vermez. Çocuk, annenin mutluluğundan sorumlu hale gelir. Kendi istek ve ihtiyaçlarına uygun seçimler yapsa bile, bundan suçluluk ve huzursuzluk duyar. Zaten toksik anne de böyle bir durumda, onu bencil olmakla suçlamaya hazırdır.
30 yaş üstü, çocuk sahibi olup da kariyerini erkek meslektaşları kadar yoğun yaşayan kadınlarda yeni yeni tanımlanmaya başlanan bir grup belirti kümesi mevcut. “Süper anne sendromu” olarak adlandırsa da aslında “zorlanmış anne sendromu” da denebilir.
Aslında bazı evlerde babalar evde daha fazlasını yapmak istese de çoğu anne -çoğu zaman kasıtsız, bazen de bilinçsiz olarak- babaların katılımının önünde duruyor olabilir. Aile çalışmaları alanında bu durum “anne bekçiliği” olarak isimlendirilmektedir.
Bir kişi ne zaman bağımlı sayılır? Aşağıdaki durumlardan sadece üçü 12 aylık bir süreç içerisinde görülen kişi bağımlıdır: Kullanılan madde miktarının, aynı etkiyi sağlamak amacıyla giderek arttırılması Madde kesildiğinde ya da azaltıldığında fiziksel ve ruhsal yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkması
Diğerlerine karşı güven sorunu, Dikkatsiz araba sürme, aşırı ve mantıksız para harcama, madde kullanımı, çok fazla yemek yeme, aşırı cinsel davranışlarda bulunma, kumar oynama gibi tehlikeli ve dürtüsel hareketler, Birkaç saat ile birkaç gün arasında süren ani ve yoğun duygudurum değişimleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri