Biraz daha açacak olursak iki grubun (kadın- erkek, evli-bekar, deney-kontrol grubu, vb), ortalamaları karşılaştırılarak, aradaki farkın rastlantısal mı, yoksa istatistiksel olarak anlamlı mı olduğuna karar vermek istendiğinde “Bağımsız Gruplar t-testi” kullanılır.
Bağımsız grup t testi (Independent Samples t Test) her bir alt gözenek (örneğin kız ve erkek grupları) normal dağılım özelliği gösterdiğinde (N1>30; N2>30) iki aritmetik ortalama arasındaki farkın manidarlığını test etmede kullanılan parametrik bir tekniktir.
Bağımsız örneklem t testi, iki bağımsız grup arasında ortalamalara bakarak istatistiksel olarak anlamlı bir fark olup olmadığını test etmek için kullanılır. Bu test parametrik bir testtir ve testin sonuçlarının raporlanabilmesi için bazı varsayımların (ön-şartların) yerine getirilmesi gerekir.
şartların tamamının sağlandığı durumlarda kullanılır. İki ilişkili grup veya ölçümden elde edilen ortalamaların birbirlerinden anlamlı bir şekilde farklılık gösterip göstermediğini test eder.
T testi İki örneklem grubu arasında ortalamalar açısından fark olup olmadığını araştırmak için kullanılır. T testi, bir gruptaki ortalamanın diğer gruptaki ortalamadan önemli derecede farklı olup olmadığını belirler. T testinde kritik nokta “2”dir. T testi her zaman iki farklı ortalamayı yada değeri karşılaştırır.
İlgili 42 soru bulundu
t testi, iki ortalama arasındaki farkın istatistiksel manidarlığını test etmek için kullanılan parametrik bir tekniktir. t testinde sadece iki ortalama karşılaştırılabilir.
İki normal dağılımdan alınan örneklemlerin ortalamalarının farkı da normal dağılım gösterdiği için, anakütle ortalamalarının arasındaki farkın sıfıra eşit olduğuna dair bir sonuç çıkarmanın makul olup olmadığını incelemede kullanılabilir.
Biraz daha açacak olursak iki grubun (kadın- erkek, evli-bekar, deney-kontrol grubu, vb), ortalamaları karşılaştırılarak, aradaki farkın rastlantısal mı, yoksa istatistiksel olarak anlamlı mı olduğuna karar vermek istendiğinde “Bağımsız Gruplar t-testi” kullanılır.
Özetle, Bağımsız Örneklem T-Testi, eğitim araştırmalarında iki farklı öğretim yöntemi veya stratejisi arasında anlamlı bir fark olup olmadığını belirlememizi sağlar. Bu, eğitim uygulamalarını geliştirmek için önemli bir araçtır.
İki ayrı okulda, aynı okulda ayrı sınıflarda ya da özellik yönünden farklı gruplarda bulunan öğrenciler bağımsız gruplar oluşturur. Bir denek üzerinde birden çok gözlem yapıldığında ya da gözlem sayısı denek sayısını aştığında gruplar bağımlı olur.
İlişkili (bağımlı) t testi ilişkili iki örneklemden elde edilen 2 ortalama arasındaki farkın anlamlılığını test etmek üzere kullanılan parametrik bir tekniktir.
Bağımlı örneklemler için t-testi: İlişkili örneklemden elde edilen iki puan ortalaması arasındaki farkın anlamlılığını karşılaştırmak için kullanılan parametrik bir tekniktir.
iki veri dizisi en az iki ayrı örnek birimlerden elde edildiğinde bu veri dizisine bağımsız grup (bağımsız örneklem) adı verilir. .
Örneğin; kadınlarda açlık kan şekeri ve tokluk kan şekeri düzeyleri karşılaştırılırken gruplar bağımlıdır.Bağımlılık için bir başka örnek şöyledir. İki doktorun teşhis tutarlılığını ölçmek için aynı hastaların her iki doktor tarafından muayene edilmesi durumunda gruplar bağımlı olur.
SPSS programı başta anket analizleri olmak üzere sağlık bilimleri ve fen bilimleri alanlarında da elde edilen bazı ölçümlerin analiz edilmesi için kullanılır. Verilerin sayısal olarak dağılımlarının (adet bazında )belirlenmesinde frekans analizi kullanılır.
Non-parametrik testler, verilerin dağılımına daha az duyarlıdır. Çeşitli non-parametrik test örnekleri vardır. Çeşitli non-parametrik test seçenekleri vardır. Örneğin, normal dağılmayan veriler için, Mann-Whitney U testi, Kruskal-Wallis testi ve benzeri non-parametrik testler kullanılabilir.
Tek Örneklem t-testi, çok temel bir test olup güçlüdür ve birçok çalışmalarda tercih edilmektedir. Neden Uygulanır? Bir grup verinin aritmetik ortalamasının belli bir sabit değerde istatistiksel olarak anlamlı bir fark gösterip göstermediğini belirlemek için yapılan parametrik bir testtir.
Örneklem büyüklüğü 30'un altındaysa non-parametrik testler tercih edilmelidir. Değişken kategorik ise non-parametrik testler kullanılır.
T testi iki örneklem arasındaki karşılaştırmada kullanılırken ANOVA testleri ikiden fazla örneklemin karşılaştırılmasında kullanılır. t testi ve ANOVA testleri parametrik testlerdendir.
T-testi iki farklı türde gerçekleştirilebilir: 1. Bağımsız İki Örneklem T-Testi: Bağımsız iki örneklem t-testi, iki farklı grup arasındaki ortalamalar arasındaki istatistiksel anlamlılığı değerlendirmek için kullanılır. Bu gruplar, birbirinden bağımsızdır, yani bir gruptaki gözlemler diğer grupla ilişkili değildir.
Teorik bilgi olarak yazmak gerekirse, ilişkisiz örneklemler t testi bir kategorik değişkenin iki grubu arasında sürekli değişken puanları açısından istatistiksel (anlamlı) bir fark olup olmadığını irdeler.
120'nin üzerinde gözlem birimi bulunan örneklemler 'büyük örneklem (large sample)' olarak isimlendirilmektedir. O halde T dağılımı, küçük örneklemlerde yani 120'nin altında veri elde edildiği durumlarda Z dağılımına göre daha titiz ve 'sağlam' kestirimler veren Z dağılımından geliştirilmiş özel bir dağılımdır.
T değerleri bir tür test istatistiğidir. Hipotez testleri, numunenizi sıfır hipoteziyle karşılaştırmak için numunenizden hesaplanan test istatistiğini kullanır. Test istatistiği yeterince uçsa, bu, verilerinizin boş hipotezle o kadar uyumsuz olduğunu gösterir.
Böylece F-testi eldeki verileri kullanarak elde edilen doğrusal regresyon katasayılar kestiriminin anakütle doğrusal modeline genel olarak uyup uymadığını sınamak için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri