Probiyotik bakteriler içeren yoğurt, ayran, kefir gibi besinler enfeksiyonun giderilmesine ve ishalin önlenebilmesine yardımcı olur. Buna ek olarak haşlanmış patates ve pirinç tüketimi de bağırsaklarda su emilimini arttırdığından ishali hafifletir.
İshalle birlikte karın ağrısı da bağırsak enfeksiyonu belirtileri arasındadır. Viral gastroenteritlerde dışkıda kan görülmez. Bazı bakteriyel gastroenteritlerde dışkı kanlı ve mukuslu bir şekilde olurken bazılarında ise gaita (dışkı) su gibidir ve kan içermez.
Enfeksiyon durumunda antibiyotik kullanımına başlanır. Sarımsak da tıpkı antibiyotik ilaçlar kadar etkili bir öneri olmaktadır. Bağırsak enfeksiyonu evde tedavisi yapılacağı zaman günde 2 diş çiğ sarımsak tüketilmesi önerilir. Sarımsak iltihabı temizleyen, vücut direncini artıran bir besin olarak size yardımcı olur.
Bozulmuş ve kontamine olmuş yiyecek veya su tüketildiğinde veya enfekte bir kişiyle mutfak eşyaları, havlu veya yiyecek paylaşıldığında, bağırsak enfeksiyonuna yakalanma riski ortaya çıkar. Özellikle çiğ veya az pişmiş istiridye gibi bir takım kabuklu deniz ürünleri hastalığa neden olabilir.
Bakteriyel hastalıklarla mücadele etmek için genellikle antibiyotik tedavisi uygulanır. Ancak aşırı antibiyotik kullanımı antibiyotik direncine neden olur ve bu durum önemli bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilir. Antibiyotik tedavisi bağırsaklardaki zararlı bakterilerin yanında faydalı bakterileri de öldürür.
İlgili 39 soru bulundu
BAĞIRSAKLARI TEMIZLEMEYE YARDIMCI OLAN BESİNLER
Kuru kayısı, kuru erik, kuru incir ve hurma gibi kuru meyveler içerdiği lif sayesinde bağırsak yüzeyinde kayganlık yaratır ve temizlik aşamasına katkıda bulunur. Kurubaklagil içeren çorbalar da yüksek miktarda lif içerdiği için bağırsak temizliğinde ilk sırada yer alır.
SIBO, ince bağırsakta aşırı bakteri üremesi ile karakterize, malabsorbsiyon ve bağırsak geçirgenliği gibi birden fazla semptom ve komplikasyona yol açan bir durumdur. Şişkinlik, karın ağrısı, gaz, mide bulantısı, hazımsızlık, kabızlık ve ishal dahil olmak üzere spesifik olmayan belirtilerdir.
Probiyotik bakteriler içeren yoğurt, ayran, kefir gibi besinler enfeksiyonun giderilmesine ve ishalin önlenebilmesine yardımcı olur. Buna ek olarak haşlanmış patates ve pirinç tüketimi de bağırsaklarda su emilimini arttırdığından ishali hafifletir.
Bağırsak enfeksiyonunu geçirmek için bolca dinlenmeli, sıvı alımını artırmalı ve doğru beslenme şekline geçmeniz gerekir. Bu 3 önemli faktöre dikkat ettiğinizde mide ve bağırsak enfeksiyonunu geçirmeye yardımcı olur. Geçmeyen ya da müdahale edilmeyen bağırsak enfeksiyonlarında ise ilaç tedavisi gerekebilir.
Bağırsak enfeksiyonu; virüs, bakteri ve parazit kaynaklı olarak mide ve ince bağırsakta meydana gelen iltihaplanmadır. Karın ağrısı ve kusma başta olmak üzere bazı belirtilerle ortaya çıkar. Ancak birkaç gün içerisinde kendi kendine iyileşme eğilimi göstermektedir.
Probiyotik bakımından zengin, işlenmemiş, bol miktarda sebze ve meyve tüketilmeli, fruktozdan zengin mısır şurubundan uzak durulmalıdır. D vitamini bağırsak sağlığı için son derece önemlidir. Kaliteli fermente gıdalardan zeytin, ev turşusu, ev yoğurdu, kefir ve sirke düzenli tüketilmelidir.
Enfeksiyon süresince vücudunuzun su, tuz ve mineral desteğini sağlayın. İshal düzelene kadar yağsız ve az posalı diyet yapın. İshal süresince yağsız çorbalar, yağsız peynir, yoğurt, patates haşlaması, elma, şeftali, muz ve havuç gibi besinler tüketin.
Prof. Dr. Göral, bağırsak dostu besinleri şöyle sıraladı: Yoğurt, kefir, lahana turşusu, kepekli ekmek, badem, Hindistan cevizi, tarçın, kaliteli zeytinyağı, bezelye, Brüksel lahanası, rokfor peyniri, zencefil, doğal sarımsak, omega-3'den zengin olan somon balığı oldukça yararlıdır.
Rota virüsü bulaşması dışkı ve gıdalarla olmaktadır. Özellikle iş yerlerinde, kreş, bakım evi ve çocuk hastanelerinde rota virüsü salgınları görülebilir.
AĞRI NEREYE VURUR? Bağırsak ağrısı genellikle mideye vuran bir ağrıdır. Eğer bağırsağınız ağrıyorsa muhtemelen mideniz de ağrıyordur. Bu durumda mide ile beraber ağrının karın ve kasık bölgelerine vurması da karşılaşılan bir durumdur.
Tıbbi tanımı viral gastroenterit olan, mide gribi olarak da bilinen mide üşütmesi, mide ve bağırsak enfeksiyonuna bağlı olarak sulu ishal, mide de kramp, mide bulantısı veya kusma yanı sıra bazen de ateş gibi semptomlara neden olan bir bağırsak enfeksiyonudur.
Bakteriyel gastroenterite bağlı şikâyetler de ortalama olarak 1 hafta kadar devam eder.16 Parazitik gastroenterit semptomları ise 1 ila 2 hafta içinde ortaya çıkar ve sıklıkla birkaç gün sürer.
Günlük yaşamı zorlaştıran sorunlara yol açabilir. Bu sorunları kusma, ishal ve karın ağrısı oluşturur. Ayrıca süre olarak bağırsak enfeksiyonunun uzun sürmesi ciddi bir sıvı kaybına neden olabilir. Bu da beraberinde bazı tehlikeleri getirebilir.
Enfeksiyon tedavisi, enfeksiyon türüne göre uygulanır. Ancak genellikle ilaçla tedavi; antibiyotik, antiviral ilaç, antifungaller, antiparazitik ile uygulanır. Antibiyotik tedavisi; bakteriyel enfeksiyon durumunda bakteri üremesini engellemek adına kullanılır.
Probiyotikler, içeriğinde bağırsaklarda doğal olarak bulunan yararlı bakterilere benzer mikroorganizmalar bulundururlar. Probiyotik kaynağı olarak fermente gıdalar (fermente sebzeler, kefir, yoğurt, turşu, sirke vb) tüketilebilir buna ek olarak probiyotik içeren takviye edici gıdalar kullanılabilir.
Karabiber, kimyon, zerdeçal, biberiye ve kırmızı pul biber bağırsakların çalışma hızını artırır. Zengin lif yapısı sayesinde bağırsakları temizleyen diğer besin ise keçiboynuzudur. Hem bağırsak temizliği hem de şişkinlik için en etkili çaylardan birisi rezene çayıdır. Tüm yeşil yapraklı sebzeler lif kaynağıdır.
Ne kadar süre içinde iyileşebileceği hakkında net bir cevap olmasada, hastalığın iyileşme süresi, hastanın bağışıklık sistemine ve enfeksiyonun türüne göre değişiklik gösterebilir. Viral ve paraziter enfeksiyon türlerinde antibiyotik vb. ilaç türlerinin iyileşmede etkili olmadığı bilinmektedir.
A vitamini: A vitamini, bağırsak sağlığını koruyan ve sindirim sistemi için gerekli olan enzimleri arttıran önemli bir vitamindir. E vitamini: E vitamini, sindirim sistemi için gerekli olan enzimleri arttıran ve bağırsak sağlığını koruyan önemli bir antioksidandır.
Canan Karatay da medya aracılığıyla sık sık kemik suyunun bağırsak sağlığı üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çekmektedir. Kemik suyu yüksek oranda jelatin ve doğal yağlar içerir. Bu özellikleri sayesinde bağırsakların rahatlamasını sağlar. Ayrıca bağırsak duvarını ve zarını güçlendirir.
Yoğurt içerisinde bulunan probiyotikler bağırsaklarımızdaki zararlı bakterileri yok ederek immün sistemimizi güçlendirmektedir. Yoğurt içinde yüksek oranda kaliteli protein ve B1, B2 ve B3 vitaminleri bulunmaktadır. Bunların yanı sıra, kalsiyum içeriği de zengindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri