Toprağınız en az 10-15 cm derinliğinde olmalıdır ki bu sayede çiminiz hastalığa, susuzluğa ve diğer olumsuz etkenlere karşı dirençli olabilsin. Toprağınız yeterli değilse ilave toprak temin etmelisiniz.
Çim alanların devamlı olarak biçilmesi bitkilerin kendilerini yenilemesini sağlar. Bitkiler 6-8 cm'ye geldikleri zaman hemen 2-3 cm yükseklikten biçilmeleri gerekir. Her biçimden sonra sulama (gerekiyorsa gübreleme) yapılmalıdır.
1. ÇİMLERİN BİÇİLMESİ Keskin olmayan biçme bıçakları esasen temiz ve düz olarak çim bitkisinin yapraklarını biçmek yerine onları koparacak veya yırtılmalarına yol açacaktır.
Hemen hemen her toprakta yetişebilir. Drenajı iyi, bol gübreli, orta bünyeli topraklarda iyi gelişir. Diğer tarafta ağır bünyeli topraklar ile kumlu kıyı kısmında, alkali topraklarda ve pH'sı 5.5 olan fazla asit topraklarda da yetişebilir. Bermuda grass sıcağı ve tam güneşi sever.
ÇİM TOHUMU İÇİN TOPRAK HAZIRLIĞI
Ağır killi topraklara 5 cm kalınlığında % 70 kum ve % 30 organik madde içeren karışım ilave edilir ve 15-20 cm'lik üst tabakaya karıştırılır. Böylece toprağın fazla sertleşmesi önlenmiş olur.
İlgili 17 soru bulundu
Geçirgen (kumlu-milli), besin ve organik madde bakımından zengin, kili az olalmalı, çamurlaşmamalı, yıl boyunca, her mevsim üzerinde çalışılabilmeli. Zümrüt Bahçe toprağı, kumlu-milli, üst tabaka bahçe toprağı ve yanmış hayvan gübresi takviyesi yapılmış karışım topraktır.
Çim alanlarının su ihtiyacı ortalama olarak haftada 2,5-3 cm dir. Bu miktarda sulama, toprağın 8-10 cm derinliğinde ıslanmasına neden olacaktır. Bu su miktarı ile çim kökleri daha derinlere ulaşarak gelişmesine neden olacaktır. Toprağın yapısı, su tutma ve sulama miktarıda çimin gelişmesinde etkili olmaktadır.
Çimlerinizi sık biçtiğiniz aylarda, yeterli sulama yapıp yapmadığınıza dikkat etmeniz gerekir. Genellikle, olgun çimler, yağışa bağlı olarak, ilkbahar ve sonbaharda 3 günde bir, yaz aylarında 2 günde 1, çok sıcak havalarda her gün 1 defa sulanmalıdır.
Çim alanlarda gübreleme (özellikle ekimden sonra kimyasal gübreleme), sürgün ve kök büyümesi, sürgün sıklığı, renk, fotosentez, hastalıklara dayanım, kardeşlenme, bitkinin yenilenme yeteneği gibi önemli bitki özelliklerinin gelişebilmesi için şarttır.
Peki en dayanıklı hazır çim türü hangisidir? Bu sorunun cevabı kuşkusuz Bermuda hazır çimdir. Ege ve Akdeniz bölgesinin en çok tercih edilen çim türü olan Bermuda ara ekimli türüyle de Türkiye'nin doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine kadar tüm şehirlerde rahatlıkla kullanılabilir.
Çim coşturan içerdiği ana besinler, iz besinler ve mineraller maddeler ile çim alanları sağlıklı, dayanıklı, uzun ömürlü, koyu renkli, yabancı otlara geçit vermeyen, yosunlaşmaya dayanıklı ve dinamik bir yapıda olmasını sağlar.Ayrıca bahçe tesisi öncesinde, toprağın gübrelemesinde kullanılır.
Çim bitkisi yaklaşık on türü bulunan ve ekonomik ömrü 2–4 yıl olan bir bitkidir.
Yaz sıcaklarında çimler sararıp solarken yoncalar yemyeşil adacıklar meydana getirmektedir. Bu durumda sahayı azot oranı fazla bir çim gübresi ile takviye edilmeli ve toprak azotlu çim gübresi ile takviyesi sağlanmalıdır. Herbisit ile karışım halindeki çim gübreleri kullanmak yabani ot sıkıntısına en iyi çare olabilir.
Çim biçme makinesinin bıçağı her zaman keskin olmalıdır. Çim biçme makinesi alınırken tarama ve dikleştirme düzeneği olanlar tercih edilmelidir. Biçim yapıldıktan sonra, kesilen çimler alandan uzaklaştırılmalıdır. Çim biçildikten sonra çim biçme makinesi temizlenmelidir.
Çimlerin ve toprağın güneş ışığı alabilmesi için çimler 3 cm'yi geçtiğinde biçilebilir. Çimleri biçmek için güneş ışığının dik açıyla geldiği saatleri tercih etmemelisiniz.
- Tohum Takviyesi: Seyrek çimleri sıklaştırma yöntemlerinin başında tohum takviyesi yapmak gelmektedir. Bu tohumların ekiminin yapılmasıyla istenilen alanlarda istenilen çim sıklığı kolaylıkla oluşturulabilmektedir.
Çim tohumu ne kadar atılır sorusu ise, alanınızın yüzölçümüne göre değişebilen bir cevaba sahiptir. 1 kg çim tohumu kaç m2 alanı kaplar dendiğinde yaklaşık olarak 35 ila 40 metrekarelik bir alan belirtilebilir.
Hayvansal menşeli bir çok organik gübre içerisinde çimleriniz için en doğru seçim, doğru proseslerde üretilmiş %100 Solucan Gübresi olacaktır.
Seyrek çimleri sıklaştırma yöntemlerinin başında tohum takviyesi gelmektedir. Bu tohumların ekiminin yapılmasıyla istenilen alanlarda istenilen çim sıklığı kolaylıkla oluşturulabilmektedir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus renk farkı yaratmayacak nitelikte çim tohumu seçimi olmaktadır.
Öğle saatlerinde veya güneşin yakıcı olduğu vakitlerde çimlerin sulanması kesinlikle sakıncalıdır. Sulanan çimler güneşte kaldığı için üzerindeki su damlacıklarıyla yanmaktadır. Aşırı sıcakların vurduğu su zerrecikleri mercek görevini yaparak çimi yakmaktadır.
Sabah 7-8 gibi en erken saatlerde sulama yapılması öğle sıcağına kadar suyun emilmesine vb. çimlerin yanmasına zemin hazırlamamasına yardımcı olacaktır. Bunun dışında akşam güneş batmaya yakın saatlerde 6 – 7 – 8 gibi akşam saatlerinde sulama yapılması daha uygun olmaktadır.
Sabah saatleri ve akşam üzeri sulamak en iyisi. Suyu sık sık ve hafif sulama yapmak çok sağlıklı. İlk önce toprağınızı düşünün. Kumlu toprak , ağır killi topraktan daha az su tutar .
Çimler suyu severler. Yazın hergün, diğer mevsimlerde ise gerektikçe sulanmalıdır. Eğer sulama sisteminiz yok ise ve bu işlemi hortumla yapacaksanız, hortumunuzun başına bir püskürtücü takarak bu işlemi yapınız. Özellikle yeni çimler yağmurlanarak sulanmalıdır.
Ekim alanının üzerini kalın bir toprak ile örterseniz eğer çimlenme sırasında problemler yaşayabilirsiniz. Çim tohumlarının üzerine öreteceğiniz toprağın ince olması gerekmektedir. Ayrıca tohumlarınızın kuru olmaması gerekmektedir. Çimler çıkana kadar toprağının her daim nemli olmasına dikkat etmelisiniz.
Çim neden kurur? Çim köklerine yeterince su, hava ve besin maddeleri gitmezse çim kurur. Çim bakımında yapılan en büyük hata çimleri kısa kesmektir. Çimlerin boyu kesimden sonra 4-5 cm civarında olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri