Çiçek tohumları genellikle bahar aylarında veya yaz başlarında toprağa ekilmektedir. Dış ortamlara ekilecek olan çiçek tohumları için en uygun tarihi beklemeniz gerekmektedir. Ev ortamında çiçek tohumu ekmek istiyorsanız eğer bunun için herhangi bir zaman bulunmamaktadır.
Ekeceğiniz bitki tohumunun çimlenme süresi değişiklik göstermektedir. Bu noktada tohumun bulunduğu sıcaklık ortamı çimlenmesinde önemli bir etkendir. Genel olarak bakıldığında, çimlenme sıcaklığı 19 derece olan tohum, 10-12 günde çimlenmeye başlayacaktır. Bu süre bazen daha kısa sürerken, bazen bir ayı bulabilir.
Şubat ayında ekilen başlıca çiçekler; bodur mavi çan, karagözlü suzan, buz çiçeği, gayret ve bodur kolyozdur.
Mart aylarında ekebileceğimiz çiçekler arasında Fulya, nergis, lavanta, lale, çiğdem, sümbül, zambak çiçekleri vardır. Filizlenme ve açma zamanı için çok uygun olan Mart ayında bu çiçeklerin bol güneşli alanda olmayı sevdiklerini söylememiz gerek.
Tohumları toprağa ekmeden önce nemli bir kağıt peçete içine koyarak peçetelik de kilitli bir poşetin içine koyarak çimlendirebilirsiniz. Çimlendirmek için tohumları ekerken tohumun en az iki katı kadar toprak örtmeniz gerekir. Tohumları direkt olarak toprağa ekerek de çimlendirme yapabilirsiniz.
İlgili 30 soru bulundu
dolunay ile son dördünde neler yapılır: Ekilen ve dikilen ürünler daha verimli olur.tohum ekim dönemidir . Şifalı otlar toplanır. Uzun süre saklanacak,elma,armut ,portakal , patates ,lahananın hasadı yapılr .
Tohumları ekmeden önce 1 saat süreyle su içerisinde bekletmeniz gerekmektedir. Daha sonrasında saksının alttan su çıkacak bir şekilde açık olduğuna emin olmanız gerekmektedir. Saksının yarısından fazlasına toprak koyduktan sonra tohumları yerleştirin. Üzerine ise serpme yöntemi ile geriye kalan toprağı serpebilirsiniz.
Şubat: Yeşil soğan, soğan, sarımsak ve rokanın tohumu ekilir. Mart: Bezelye, biber, ceviz, domates, fesleğen, kabak, mercimek, nohut, patates, patlıcan, pırasa, rezene, salatalık, tere, yer elması, yer fıstığı ve zeytinin tohumu ekilir.
Nisan ayında ekebileceğiniz bitki ve çiçekler şunlardır; karanfil, gündüz sefası, mine, ateş çiçeği, gadetya, yıldız çadırı, petunya, schefflera ve cam güzelidir. Mayıs Ayında Hangi Çiçekler Ekilir?
Örneğin, bahar sebzeleri, havaların ısınmaya başladığı ve toprağın yeniden canlanmaya başladığı aylarda ekilir. Bu aylar genellikle mart, nisan ve mayıs aylarıdır. Bu aylarda ekim yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli faktör, toprak sıcaklığıdır.
yetiştirebilirsiniz. Zinya tohumları ilkbaharda (Mart-Mayıs arası) ekilir. Tohumları 1 cm den fazla derine ekmemeye ve çimlenme döneminde toprağının nemli kalmasına özen gösterin.
Şeker pancarı, turfanda patates, fasulye, bezelye, marul, ıspanak, sarımsak ve hatta bazı ılıman bölgelerde biber, domates, salatalık ve patlıcan tohumları şubat ayında ekilen tarım bitkileri arasında yer alır.
Tohumlar belirli bir süre bazik suda veya ılık suda bekletilebilir. Böylelikle tohumları şişirip dış kabuklarını yumuşatarak çimlenmelerini hızlandırmış oluruz. Islatma işlemini nemli bir bez içinde bekleterek de yapabiliriz. Tohumlar ekilmeden önce, ıslatma-kurutma uygulaması da yapılabilir.
En hızlı çimlenen tohumlar , lahana ailesindeki her şeyi içerir; bok choi, brokoli, lahana, karnabahar vb. ve marul. En yavaş çimlenen tohumlar biber, patlıcan, rezene, kereviz olup 5 gün sürebilir. Domates, pancar, pazı, kabak, soğan gibi geri kalanı yaklaşık 3 gün sürecektir.
Çim tohumları mevsim olarak genelde Nisan, Mayıs yada Eylül, Ekim aylarında ekilmelidir. Bu aylarda yapacağınız ekim işlemi diğer aylara nazaran son derece faydalı olacaktır. Yaz dönemlerinde çim ekim işlemini yapmaya kalkışmayın.
Mart ayı bahçede bezelye, havuç, pancar, pırasa, ıspanak, taze soğan, bakla ve lahana ekmeye başlamak için iyi bir zamandır. Çilek ve kuşkonmaz gibi kalıcı mahsullerin fideleri Martın gelmesiyle birlikte artık toprakla buluşturulabilir.
Ekme işlemini gerçekleştirirken yılın mart ayını tercih etmeniz gerekir. Bol güneşi seven bu çiçeğin tohumları toprağa döküldüğünde bile tutmaktadır. Bu nedenle, mine çiçeğinin dikimi oldukça kolaydır. Bu şekilde dikim işlemi yaptığınızda mine çiçeği tohumu çimlendirme aşamasına kısa sürede geçmiş olursunuz.
Mart ayının başlangıcından sonuna kadar biber domates gibi sebze tohumlarının mutlaka ekilmesi gerekir. Aynı zamanda da sebzelerin çürümemesi için birçok hastalıkla mücadele edilmektedir. Bazı sebzeler Mart ayının başlangıcından sonuna kadar herhangi bir zaman diliminde ekilebilir.
İlkbahar meyveleri: çilek, yeşil erik, elma, çağla. İlkbahar sebzeleri: bakla, bezelye, enginar, ıspanak, kuşkonmaz, marul, semizotu, havuç.
Ocak ayında roka, dereotu tohumları ekilir. Şubat ayında soğan, sarımsak, roka gibi tohumlar ekilir. Mart ayında salatalık, zeytin, tere, pırasa, rezene, nohut, patates, patlıcan tohumları ekilir. Nisan ayında bamya, börülce, kavun, karpuz, salatalık, maydanoz tohumları ekilebilir.
Çiçek tohumları ekmek için en uygun mevsim bahar ayları olmaktadır. Ev ortamında çiçek tohumu ekilecekse bunun için özel bir zaman beklenmesine gerek olmamaktadır. Çiçek tohumları ekilmeden önce bir süre su içinde bekletilmeleri gerekmektedir.
Bu tür bitkinin tohumunu ekmek isteyen kişiler, dış mekânda ekim için bahar ve yaz aylarını tercih edebilir. Bunun aksine iç mekânda dört mevsim ekimi yapılabilir. Tohumun çimlenmesinde oda sıcaklığının 3-5 derece olmasına özen gösterin. Tohumları ekmeden önce bir gün boyunca suda bekletiniz.
Dikim genel olarak vejetasyon (büyüme) mevsiminin dışında kasım – mart ayları arasında yapılır. Sulama imkânı olan yerlerde, kaplı fidan kullanılarak bütün yaz dikim yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri