Her garson aldığı bahşişi kutuya atar. Akşam kutu açılır; çıkan bahşiş küçükten büyüğe pay edilir, hesabına yazar. Mesela komilere birer puan, garsonlara onar puan, şeflere yirmişer puan, şef garsona 30 puan, böyle paylaşılır. Ya garson, masadan aldığı bahşişi kutuya değil cebine atarsa.
Ülkemizde de restoranlarda hesabın yüzde 10'u ile 15'i arasında bahşiş bırakmak doğru bir davranış olarak kabul görürken, otellerde 2 ila 5 lira arasında bahşiş verilebiliyor. Taksilerde herhangi bir oran verilmezken, ücreti yuvarlamak yeterli oluyor.
"Bahşişlerin tamamı çalışanlar arasında pay edilmeli"
Bahşiş işçiye aittir. Yönetmeliğe göre işveren bilgisi altında toplanan bu bahşişlerin kaydı tutulmak zorundadır ve işçilere eksiksiz dağıtılmak zorundadır.
Bizdeki normal bahşiş oranı hesabın yüzde 10'u kadar. Fine dining restoranlarda bu oran yüzde 15-20'lere kadar çıkabiliyor. Ancak işletmeler ve servis elemanlarıyla konuştuğumuzda ya bahşişin yüzde 5-7 ile sınırlı olduğunu ya da kimi müşterilerin işi abarttığını öğreniyorum.
50 - 100 tl arası standart 5 tl'dir. +100 üzeri ise 10 tl'dir. bahşişin özel bir oranı yoktur. toplum içinde yaygın olan oran %10 gibi görünsede bu tür işletmelerde çalışan kişilerin genel gelirlerinin bahşiş olduğu unutulmamalıdır.
İlgili 39 soru bulundu
Yapılan hizmetin karşılığının üçüncü şahıslar tarafından ödenmesi, akdin mahiyetini de değiştirmez. Buna göre, alınan bahşiş ücret sayılır ve hizmet akdiyle çalıştıkları kabul edilen bahsi geçen iş görenler de 5510 sayılı Kanun'un 4-a kapsamında sigortalı sayılırlar.
Bundan böyle her işçi toplanan yüzdelerden fiilen çalıştığı gün sayısına ve elde ettiği puana göre yararlanacak. Yeni düzenlemeye göre bir lokantada bırakılan bahşişler, tek bir sepette toplanacak ve çalışanların puanlarına göre bölünerek dağıtılacak.
Bahşiş bırakmak neredeyse zorunlu diyebiliriz, zira restoran ve kafe çalışanları da maaşlarını bahşişler hesaba katılarak alıyor, dolayısıyla bahşişlerin mutlaka veriliyor olması gerekiyor.
Taksilerde yolculuk ücretinin yüzde 10-15'i bahşiş verilir. Otellerde ise kat görevlilerine gece başına 2-3 dolar, konsiyerje 5 dolar ve üstü, oda servisine ve çantalarınızı taşıyan kişiye 1-2 dolar, valelere de 2-5 dolar verilir.
Restoranlarda servis yapılıyor, bu da onun karşılığı olan ücret. Bu çok normal ve doğal bir şey. Servis ücreti alınınca insanların bahşiş bırakmasına da gerek olmuyor.
"Ağırlama sektöründe ve yemek ve içeceklerin idaresinde çalışan personel" için bahşişler normal vergilendirmeye göre değil, %5 oranında vergilendirilecektir.
Bahşişler Faturaya eklenir ise durum nedir? O zaman vergiye tabi oluyor. Hem katma değer vergisi, hem de kurumlar/gelir vergisine tabi oluyor. Ayrıca personele ödenirken de bahşişler vergi ve sigorta primine de tabi olduğu için o noktada da vergi kesiliyor.
Yüksek mahkeme, düğünde verilen bahşişin Türk örf ve geleneklerinde yeri olduğunu, hediye almama yasağına aykırı bir eylem olmadığına hükmetti.
Otel: Bahşiş gerekmez. Restoran: Tutarın yüzde 10'u kadar. Ayrıca garsona bahşiş bırakmamak kaba bir davranış sayılır.
Araştırmaya göre Türkiye'de restoranlarda hesabın yüzde 10'u ile 15'i, otellerde ise 2 ila 5 lira arasında bahşiş bırakılması doğru olarak kabul ediliyor. Taksilerde de ücreti yuvarlamak yeterli oluyor.
Teşekkür ereğiyle, otel, lokanta gibi yerlerde bir hizmeti görene verilen, başka yerlerde bir işi yapana, verilmesi gereken paradan ayrı olarak, fazladan verilen para.
Bahşiş kutusu ne zaman açılır sorusuna gelince; genellikle gün sonunda veya vardiyaların değişimi sırasında açılabilir.
Bingöl, dünyada yaygın olan bu uygulamanın artık Türkiye'de de yaygınlaşmaya başladığını belirterek, "Türkiye'de eskiden bahşiş daha yaygındı. Ancak artık insanlar eskisi gibi bahşiş bırakmıyor.
Müşterilerin yaptıkları: Yaygın görüş eğer sahibi saç yapıyorsa ona bahşiş vermemeniz gerektiği yönündedir. Ancak gitgide daha fazla müşteri bahşiş veriyor. Salon çalışanlarının yapmanızı istediği: bu kural artık uygulanmıyor, hadi, sahibe de bahşiş bırakın.
Farsça baχşiş بخشش "bahşediş, ihsan, karşılıksız verme" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) aynı anlama gelen baχşişn sözcüğünden evrilmiştir.
Bahşiş neden verilir? Genelde, verilen hizmete duyulan memnuniyet ya da memnuniyetsizliğin bir göstergesi olarak bahşiş bırakabiliyoruz. Bazen de sırf çalışanlara maddi katkı olsun diye, hizmetten memnun olmasanız da bahşiş bırakabiliyorsunuz.
Para hesap pusulasının arasına veya altına konmalıdır. Üstüne bırakılmamalıdır. Bir başkasını davet eden bir kimse hesabı gizli saklı ödemeye çalışmamalıdır. Bahşiş yemek çok beğenilmişse %10, normalde ise %5 verilir.
Eskiden çalışanlara hizmetlerinin karşılığı olarak verilen ekstra ücret olan bahşişler artık düşük ücretlerle çalışan garsonların gelirlerini kabul edilebilir düzeylere çekmek için bir aygıt haline geldi. Tabii bir de menüdeki ürünlerin fiyatını olduğundan düşük tutmanın yolunu bahşişlerde gören işletmeler de var.
Bu tartışılabilir; bu caiz midir değil midir diye ama herhangi bir şekilde bir zorunluluk olmadan, riyaya bulaştırılmadan hizmet eden garsona veya eşyayı taşıyan işçiye verilen bahşiş helaldir. Veren için bir sıkıntı yoktur, alan için din açısından bir sıkıntı yoktur.
Bahşiş, yüzde usulü ya da parça başı ücret ödemesinin öngörüldüğü çalışma biçiminde, fazla çalışma ücretlerinin zamsız kısmının sabit ücret içerisinde ödendiği kabul edildiğinden, fazla çalışmalar, saat ücretinin %150 zamlı miktarına göre değil, sadece %50 zam nispetine göre hesaplanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri