Miras, murisin eşi ile paylaşılıyorsa, eşin miras payı 1/2 olur. Geriye kalan 1/2 ise kardeşler arasında eşit paylaşılır. Anne veya babadan biri sağ ise kardeşin payı 1/4, anne babanın payı 1/4 olur. Miras murisin eşi ile paylaşılmıyorsa ve anne baba hayatta değil ise mirasın tamamı kardeşler arasında eşit paylaşılır.
Medeni Kanun, mirasçı olan kız çocuğa da erkek çocuğa mirastan aynı payı vermektedir. Vefat eden kişinin geride bıraktığı sağ kalan eşi 1/4'ü pay ve geride kalan mirasçıları kız ya da erkek farketmeksizin kalan 3/4 payın tamamını eşit miktarda almaktadır.
Miras bırakanın çocukları eşit şekilde mirasçı olur. Çocuğu bulunmayanlar içinse mirasçılar eşit şekilde anne ve babası olur. Eş ve çocukları var ise evin dörtte biri eşin hakkıdır, kalan dörtte üçü de eşit olarak kardeşlere paylaştırılır. Vasiyetname varsa miras kalan ev bu vasiyet dahilinde paylaştırılır.
Eş hayatta ise, mal varlığının 4'te 1'i eşe verilir. Kalan 4'te 3'lük kısım ise çocuklar arasında eşit olarak paylaştırılmaktadır. Eş hayatta değil ise mal varlığının tamamı çocuklar arasında eşit olarak paylaştırılır. Çocuklardan biri miras bırakandan önce ölürse, ona düşen pay kendi çocuklarına aktarılacaktır.
Tüm mirasçılar bir miras paylaşım sözleşmesi imzalayarak tapuda miras paylaşımı ve intikalini gerçekleştirebilir. Mirasçılar arasında uyuşmazlık çıkması durumunda mirasçılardan biri Sulh Hukuk Mahkemesinde miras paylaşımı davası açabilir. Bu davada miras paylaşımı yapılır ve sonrasında tapuda tescil ettirilebilir.
İlgili 40 soru bulundu
Mirasçılardan biri satışa onay vermezse, diğer mirasçılar satış için dava açabilirler. Mahkeme, davayı kabul ederse, satışı onaylayabilir ve satışın gerçekleşmesini sağlayabilir.
Miras, murisin eşi ile paylaşılıyorsa, eşin miras payı 1/2 olur. Geriye kalan 1/2 ise kardeşler arasında eşit paylaşılır. Anne veya babadan biri sağ ise kardeşin payı 1/4, anne babanın payı 1/4 olur. Miras murisin eşi ile paylaşılmıyorsa ve anne baba hayatta değil ise mirasın tamamı kardeşler arasında eşit paylaşılır.
Mirasbırakan evli değil ise tüm mirası çocuğa kalır. Mirasbırakan evliyse eşin miras payı ¼ olur.
Mirasçılık sırasına göre miras bırakan kişinin mirası öncelikle eş ve çocuklar arasında paylaştırılır. Buna göre mirastan eş ¼ oranında pay alırken diğer ¾ oranındaki miras her çocuğa eşit olarak paylaştırılır.
Mirasın yarısı sağ kalan eşe diğer yarısı ise anne ve babaya ait olur. Anne ve babanın miras payları eşittir. Her birinin miras payı dörtte birdir. Üçüncü ve son ihtimal ise sağ kalan eşin yukarıda yer alan mirasçılar dışındaki diğer mirasçılarla birlikte mirasçı olmasıdır.
Muris, saklı paylı mirasçıların saklı paylarını ihlal etmemek şartıyla istediğine malvarlığı bırakma hakkına sahiptir. Dolayısıyla baba sağlığında oğluna mal verebilir mi diye bakıldığında, saklı paylı mirasçıların saklı pay oranları ihlal edilmediği sürece bir baba istediği kişiye miras bırakabilir.
Kalan miras payı ise kardeşler arasında eşit şekilde paylaştırılır. Ana ya da babadan birinin sağ olması halinde, sağ olan ana ya da babanın 1/4; kardeşin payı ise 1/4'tür. Mirasın mirasbırakanın eşi ile pay edilmemesi durumunda, ana ve baba yaşamıyorsa mirasın tamamı kardeşler arasında eşit şekilde paylaştırılır.
Ayrıca mülkiyet hakkına dayanarak muris (miras bırakan), sağlığında hukuki işlem ile istediği kimseye malını devredebilir. Anne babanın sağlıklarında bu şekilde çocuklarına mal devretmesi, hukuken “sağlar arası kazandırma” diye adlandırılır.
Bir kişi mirasta pay sahibi olmayan üçüncü bir kişiye kendi payını devredebilir. Bunun için miras payına sahip olan kişi ile üçüncü kişinin yazılı bir sözleşme yapması ve bu sözleşmeyi noterde onaylatması gerekmektedir.
İntikal işlemlerinin başlatılması için tüm mirasçıların başvurmasına gerek yoktur. Herhangi bir mirasçı bu başvuruyu üstlenebilir. Bir mirasçının başvurusu tüm mirasçılara intikal işlemin gerçekleşmesini sağlayabilir. Miras kalan taşınmazlarla ilgili işlemler her yıl olduğu gibi 2023 yılı içinde belirlenmiştir.
“Bu hesaplardaki paralar hemen çekilebilir mi veya kullanılabilir mi?” gibi sorular haklı olarak herkesin merak ettiği konulardır. Kişinin ölümü üzerine bankadaki parası üzerine tüm mirasçılar ortaklaşa hak sahibi olurlar. Türk Medeni Kanunu'nun 640. Maddesine göre bu ortaklık mirasın paylaşılmasına kadar sürer.
Kural olarak eşlerden biri vefat ettiğinde sağ kalan eş, diğer eşin yasal mirasçısı olacaktır. Aynı şekilde, evlilik birliği içerisinde açılmış olan bir boşanma davası henüz kesinleşmeden bir eşin vefat etmesi durumunda da diğer eş mirasçı olarak kabul edilir.
Davacının kendisinin mirasçı olduğunu ve iyiniyetli davalının terekeyi ve tereke malını elinde bulundurduğunu öğrendiği tarihten başlayarak 1 yıl ve herhalde mirasbırakanın ölümünün veya vasiyetnamenin açılmasının üzerinden 10 yıl geçmekle zamanaşımına uğrar. İyiniyetli olmayanlara karşı zamanaşımı süresi 20 yıldır.
Din İşleri Yüksek Kurulu
İslâm miras hukukunda mülkiyeti, mûrise (miras bırakan kişiye) ait malların tamamında, erkek ile kız evlatlar mirası ikili birli paylaşırlar (en-Nisâ, 4/11). Bu konuda miras olarak kalan malın taşınır olması ile taşınmaz olması arasında fark yoktur.
Sağ kalan eşin miras payı bu husus açısından TMK m.499'da düzenleme altına alınmıştır. Buna göre: Eş, birinci zümre ile birlikte mirasçı olursa, miras payı ¼ üdür. Eş, ikinci zümre ile birlikte mirasçı olursa, miras payı ½ dir.
Bu kardeşler mirası murisin eşi ile paylaşıyorlarsa, eşin payı 1/4 olacaktır. Kardeşler ise geriye kalan 3/4 payı kendi aralarında eşit olarak paylaşacaktır. Örneğin eş ile birlikte 5 kardeş mirasçı ise, her biri 3/4'lük miras payının 1/5'ine sahip olacağından dolayı kardeşlerden her birine 3/20 pay düşecektir.
Anne ve babanın saklı payı, yasal miras paylarının (¼)dörtte biridir. Eşin saklı payı, birinci ve ikinci zümre mirasçılarıyla birlikte olması durumunda yasal miras payının tamamını, üçüncü zümreyle birlikte veya tek başına mirasçı olması durumunda ise yasal miras payının (¾) üçte dördünü temsil eder.
Ölen bir kişinin arkasında bıraktığı miras ya da mallar için kardeşler arası miras paylaşımı söz konusu ise ve bu mirasın paylaşımında anlaşmazlık ortaya çıkmışsa Miras Hukuku hükümleri dikkate alınır. Bu durumda, kardeşler arasında miras paylaşımı davası açılması gerekebilir.
Mirasçılar Mahkemeden Nasıl Bir Talepte Bulunabilir? Mirasçılardan biri imza vermezse, anlaşmanın olmaması nedeniyle her bir mirasçının mahkemeye başvurma hakkı bulunmaktadır. Mahkemeye başvuran mirasçı, sözleşme ya da kanun gereğince ortaklığı sürdürmekle yükümlü olmadıkça paylaşma isteyebilecektir.
Miras Payı Hesaplama
Eş, mirasın 1/4ünü, çocuklar da mirasın 3/4 ünü alır. Yani her çocuğa mirasın 3/8 i düşer. 100.000 TL miras kaldığını varsayarsak, 25.000 TL eşe kalacaktır. Her çocuğa da 37.500 TL düşecektir. Murisin (mirasbırakan) 5 çocuğu vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri