Sarmalık yaprak özelliği olan, besin değeri yüksek ve maharet isteyen yöresel bir yemektir. Amasya'dan başka hiçbir yerde yapılmaz. Bir gün önceden ıslatılan baklalar soyulur. Yarma, kıyma, kuru soğan, salça, biber, tuz sıvı yağ ile hepsi karıştırılır.
Baklalı Dolma (Amasya Yöresi)
Bakla ılık suda bekletilir ve ortadan ikiye kesilir kabukları çıkartılır ve tekrar doğranır. Doğranan baklalar büyük bir kaba alınır ve ince doğranmış soğan, salça, dolma içi, ince doğranmış maydanoz, dereotu, reyhan, kırmızı biber, karabiber, tuz ve bir kase kadar su eklenerek karıştırılır ve iç hazırlanır.
Kuru bakla bitkisel protein kaynağıdır. Vegan diyet ve vejetaryen diyetlerde rahatlıkla tüketilebilir. Kilo verme diyeti sürecinde tüketilen kuru bakla ve taze bakla gibi zengin protein kaynakları uzun süre tokluk sağlar.
Dolma olarak da bilinen, geleneksel olarak asma yapraklarının içlerini harç ile doldurularak kapatılıp pişirilmesi ile yapılan etli/zeytinyağlı yemektir. Osmanlı mutfağından günümüze mirastır, bulgurlu harçla yapılan, lahana yaprağı ile yapılan gibi bir çok farklı çeşidi vardır.
İlgili 30 soru bulundu
Kendine has tadıyla sevilen zeytinyağlı yemeklerin başında gelen baklayı tarifinde yer alan incecik kıyılmış dereotuyla servis etmek adetten olsun. O nefis yeşil rengini koruyabilmesi için ise minik bir püf noktası var. O da un ilave etmek. Un ilave edildiğinde rengini koruyarak enfes bir kıvam alıyor.
Kolay Pişmesi İçin Dikkat
Eğer sıcak su kullanırsanız baklalar birden sertleşir ve pişme süresinin uzamasına neden olursunuz. Ancak doğru ısıdaki su sayesinde baklalar şişerek pişmeye hazır hale gelecek ve daha kolay ve kısa sürede pişecektir.
Soğanlar kavrulunca baklaları sudan alıp (yıkamadan) tencereye ekliyoruz ve karıştırıyoruz. Şekerini atıyoruz ve diğer 1 limon suyunu ekliyoruz. Tencerenin altını kısıp kapağını kapatıyoruz. Kapağını kapatıp 10 dakika kadar kendi yağıyla pişiriyoruz.
Dolma, yüzyıllardır ilk olarak yapıldığı Orta Doğu mutfağının bir parçasıdır. Her ne kadar "dolma" terimi Osmanlı'nın Topkapı Sarayı mutfağında ortaya çıkmış olsa da, Osmanlı öncesi Arap mutfağında dolma sayılabilecek "etle doldurulmuş patlıcan" tariflerine rastlanmaktadır.
Osmanlı dönemine ait bir reçeteden geliştirilen vişneli yaprak sarma tarçın kokulu, bol fıstık ve üzümlü, tatlı-ekşi tatların bir arada bulunduğu bir İstanbul lezzetidir.
Bakla geleneksel İzmir mutfağında sevilerek tüketilen zeytinyağlı yemeklerden biridir. Mevsiminde (ilkbahar ayları) zeytinyağlı taze bakla yemeği olarak değerlendirildiği gibi mevsimi geçmeye başladığında kuru ya da yaş iç bakla olarak da zeytinyağlı yemeği yapılır.
Haşlanmış baklayı ve sarımsağı rondodan önce suyla birlikte biraz geçirin.Daha sonra üzerine limon suyu,kimyon,tuz,zeytinyağı ve tahini ekleyin.Tekrar rondodan geçirin.Eğer kıvamı fazla yoğunsa biraz daha ılık su ekleyebilirsiniz.Bakla ezmesini servis tabağına alın.Bir kaşık zeytintağı,maydanoz ve pul biberle süsleyin.
Taze bakla yemeğinin yanına mis gibi bir pirinç pilavı ilave edebilirsiniz. Sofranıza patates salatası, marul salatası gibi salata çeşitleri ekleyebilirsiniz. Taze bakla yemeğinin, sarımsaklı yoğurt ile servis yapılması tavsiye edilir.
Zeytinyağlı Taze Bakla Tarifi Nasıl Yapılır? Baklaları bol suda yıkadıktan sonra uçlarını kesip ikiye veya üçe bölün. Derince bir kapta limonlu, unlu su hazırlayın. Doğradığınız baklaları bu suyun içinde kararmaması için bekletin.
Baklaları ince ince doğrayıp limonlu suda bekletin(kararmaması için). Tencerede sıvıyağda soğanı pembeleştirin. Doğranmış domatesi ve salçayı ekleyip 1-2 dakika daha çevirin. Doğranmış bakla ve baharatları da ekleyip üzerini örtecek kadar sıcak su ekleyin.
Baklalar piştikten sonra ince kıyılmış dereotunu ekleyip karıştırın ve servis edin.
Zeytinyağlı Bakla Tarifi Nasıl Yapılır? Baklalar yıkanır, ayıklanarak ortadan 2'ye veya 3'e kırılır. İnce doğranmış soğan zeytinyağında kavrulur. Pembeleşince salçası koyulur sonra baklalar ilave edilerek karıştırılır üzerine dereotu serpiştirilir.
Taze soğan ve sarımsağı 4-5 mm boyunda doğrayın. Kuru soğanı yemeklik doğrayın. Zeytinyağının yarısını pişirme tencerenize alın,doğradığınız soğan ve sarımsakları zeytinyağınızı yakmadan kavurun. Yıkayıp süzdüğünüz baklaları ekleyin,tencereyi çırparak su salmasını sağlayın.
Baklaları iyice yıkayıp ayıklayın ve limonlu suyun içinde bekletin. Soğanı ve sarımsağı yemeklik doğrayın ve hafif kavurun. Baklaları istenilen büyüklükte kesip tencereye ekleyin ve bir iki tur çevirin. Ayrı bir kapta un, su, şeker, tuz ve zeytinyağını karıştırın, baklaların üzerine ekleyin.
Osmanlı mutfağı kökenli olup, Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü topraklarda yapılmaktadır. Asma yaprağıyla olanı Nevşehir, Tokat, Ege mutfağına özgü olan Zeytinyağlı sarma ya da kıymalı sarma şeklinde farklı çeşitleri vardır.
Bakla diğer bir adı ile “ful”, baklagiller familyasından gelen kazık köklü bir bitkidir.
Mart ayı sebzeleri arasında ıspanak, havuç, pırasa, kırmızı turp ve brokoli bulunuyor. Mart ayında yetişen meyveler ise elma ve muz oluyor. Nisan ayında sebze tezgahlarında taze soğan, taze sarımsak, kuşkonmaz, taze kekik, bakla ve marul görebilirsiniz. Ayrıca yeşil erik ve çağla da bu zamanlarda pazarda yerini alıyor.
Akdeniz ve Güney Ege' de turfanda sebze olarak yetiştirilen bakla Kuzey Ege ve Güney Marmara'da kuru tanesi için yetiştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri