Türkiye'de, Gaziantep baklavasıyla tanınan şehirdir.
Baklava denilince akla ilk olarak Gaziantep'in gelmesinin nedeni ise taze Antep fıstıklarının bu bölgede yetiştirilerek tatlının içinde bol bol kullanılması ve onlarca baklava çeşidinin bu şehirde yapılmasıdır.
Baklavacı Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Güllü, baklavanın ana malzemesi yufkanın anavatanının Orta Asya olduğunu ve ilk kez Türkler tarafından yapıldığını bildirdi.
AB Komisyonu tarafından 8 Ağustos 2013 Tarihinde baklavanın Türk tatlısı olduğu tescil edilmiştir. Bu tarihten önce Yunanlılar kültürümüze ait herşeyi sahiplendikleri gibi bu ürünü de sahiplenmeye çalışmıştır. Ancak Türkiye uluslararası arena da bu ürünün yapım ve isim hakkının kendisine ait olduğunu kanıtlamıştır.
Fatih Sultan Mehmet dönemine ait mutfak defterlerinde kayıtlı olan bir bilgiye göre baklava ilk kez 1473 yılının Şaban ayında Topkapı Sarayı'nda pişirilmiştir. Baklavanın tarihine ait bir başka kayıt ise 17. yüzyılın ortalarında Evliya Çelebi tarafından kaleme alınmıştır.
İlgili 34 soru bulundu
Yaklaşık 220 çeşit baklava vardır.
İlk defa yapılan elmalı baklavanın Niğde mutfağının bir simgesi olması amaçlanıyor. Niğde yöresine ait olan ve piyasada bulunmayan lezzetin gün yüzüne çıkarmak ve Niğde'nin en önemli simgelerinden birisi olan elmanın baklavasının ülke genelinde satışına başlandı.
Baklavanın kökeni ister antik Yunan'da, ister Bizans'ta, ister Türkler veya Arapların göçebelik dönemi geleneklerinde olsun, günümüzdeki klasik baklava diye tanımlanabilecek gösterişli ve incelikli şeklini Osmanlı döneminde aldığını kabul etmek gerek.
GELİN HAFTASI
Baklavanın ortasını gelin ve damada yedirir. Üçüncü günü gelinin ablası gelir. Bir hediye veya tatlı getirir.
Perry ayrıca ince ekmeğin (yufka) arasına malzemeler koyularak yapılan yemeklerin (örn. börek) Türk kökenli olduğunu ve bu tekniğin Orta Asya Türk kökenli olduğunu belirtmiştir. Baklava benzeri bir tatlıya dair ilk kayıtlar Çin Yuan (Moğol) hanedanlığı zamanındaki bir yemek kitabına (1330) dayanır.
Hatta bazı kaynaklar, 2800 sene öncesine, Asurlar zamanına dayandırır. Burada katmanlı ekmek içerisine; bal, fındık eklemeleriyle oluşturulduğu söylenmiştir. Araplarla ilgili herhangi bir bulgu yer almıyor. Baklava kimin derseniz tescilli bir şekilde Osmanlı'nın yani Türklerin diyebiliriz.
Devrek baklavası 100 yılı aşkın bir süredir yöredir yöre halkı tarafından bilinmekte ve düğünlerde, bayramlarda, özel günlerde halk tarafından özellikle tüketilmektedir. Devrek Beyaz Baklavayı diğer baklavalardan farklı kılan özellikleri vardır.
azerbaycan'da yapılan cevizli baklava çeşidi. diğer baklavalara göre daha kuru olmakla beraber içerisinde özel baharat kullanılır. 9-12 katlı bu baklavaların her katının arasına ceviz ve toz şeker karışımı koyuluyor.
Türkiye'de baklavanın başkenti Gazianteptir. Burada birbirinden ünlü ve lezzetli ürünler yapan baklavacı bulmak mümkün. Fakat son yıllarda öne çıkan isim Koçak.
Dünyanın en güzel baklavası: Koçak Baklava, Gaziantep, Türkiye - Tripadvisor.
Şerbetli bir tatlı olan baklava, dozunda tüketilmezse her yiyecek gibi istenmeyen sindirim sorunları yaşatabilir. Bunun önüne geçmek ve mideyi rahatlatmak için baklavanın yanında ayran içmek fayda sağlar.
Evlilik tatlı başlayıp, tatlı devam etsin...
Şimdi, tepsi böyle afrodizyak etkisi yaratan tatlılarla dolu olunca insan pis pis sırıtmadan edemiyor, evet. Ancak durum sandığınız gibi değil. Tatlı dolu bu tepsinin amacı, genç çiftin ilk gecelerinde tatlı yiyip, tatlı konuşmalarını sağlamak.
İlk kez Diyarbakır'da üretilmeye başlanan ve ardından lezzetiyle tatlıseverlerin gözdesi haline gelen, az şerbetli, sütlü, soğutulmuş ve üstüne çikolata parçaları serpiştirilip, sütlü nuriye ve güllaçtan esinlenerek, ortaya çıkarılan soğuk baklavanın satışları, geçen yıla oranla ikiye katlandı.
Baklava kime ait? Areda Survey tarafından 14-16 Haziran tarihleri arasında Yunanistan ve Türkiye'de eşzamanlı olarak gerçekleştirilen araştırmaya göre Yunanların yüzde 37,3'ü baklavanın Türklere ait olduğunu kabul ediyor.
Cevizli baklavanın en çok tüketildiği il ise Adıyaman. Adıyamanlılara cevizli baklavayı mı yoksa fıstıklı baklavayı mı tercih edecekleri sorulduğunda ezici bir üstünlükle cevizli baklava galip gelecektir. Ancak baklavanın asıl şehri Antep'te gerçek baklava Antep'in en güzel fıstıklarıyla üretilir.
Prenses – İki kat baklava yufkası, ince kıyım antep fıstığı ve baklava kaymağı. Tereyağı kokusu çok az. Hem damağa, hem de göze hitap eden antep fıstığı lezzeti. Baklava, ustamızın elinde incecik açılmış hamur yaprakları, kaliteli ceviz ve geleneksel tatların yeniden şekillendirilmiş hali.
Baklava, Balkanlar ve Ortadoğu mutfaklarının vazgeçilmez tatlılarından biridir. Bu coğrafyada uzun yıllar hüküm sürdüğü için de baklavaya Osmanlı tatlısı demek mümkündür. Baklavanın enfes ve gösterişli görünümünü de Osmanlı döneminde aldığı kabul edilmektedir.
Özel olarak hazırlanan mor baklava malzemeleri; baklavalık özel sert buğday unu, özel buğday nişastası, sade yağ (Tereyağı), yumurta, içme suyu, tuz, kristal toz şeker, limon suyu ve Antep fıstığı, Kırmızı-mor meyve ve sebze özleri (Nar, böğürtlen, siyah havuç, vişne, ahududu, incir, kırmızı lahana), mısır ...
1 tatlı kaşığı sirke (elma ya da üzüm)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri