Bakımsız bırakılan şeyler işe yarardan çok zarara sebebiyet verir.
Bakarsan bağ bakmazsan dağ olur atasözü, bakımsız bırakılan bir şeyden fayda gelmeyeceği ve iyi bakılan bir şeyin ise her zaman fayda sağlayacağı anlamına gelmektedir.
Atasözleri Türk kültüründe ve dilinde önemli bir yer tutar. Bakarsan bağ olur, bakmazsan dağ (olur) atasözü de Türkçede yaygın olan atasözlerinden birisi olarak öne çıkmaktadır.
➤ Bakarsan bağ olur bakmazsan dağ olur atasözü "değer verilen ilgilenilen Emek verilen şeylerden verim alınırken tam tersine değersiz olarak görünen Emek verilmeden ilgilenilmeden şeylerden verim alınmaz" anlamına gelmektedir.
Bakarsan bağ bakmazsan dağ olur atasözünün TDK sözlüğüne göre anlamı şudur; - 'Bakılıp onarılan şeylerden yararlanılır, bakımsız bırakılanlardan bir yarar elde edilemez.
İlgili 30 soru bulundu
[1] Önemsiz kişi, önemli kişiye küsse, önemli kişinin umurunda bile olmaz.
Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur. Bakkal ölenin borcunu, diriye ödettirir. Bal döksen yalanır. Bal olan yerde sinek de bulunur.
Bakarsan Bağ Olur, Bakmazsan Dağ (Olur) Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: bakılıp onarılan şeylerden yararlanılır, bakımsız bırakılanlardan bir yarar elde edilemez.
Geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlere atasözü denir. Türkçe'de "sav" ve "irsal-i mesel" olarak da adlanılır.
Bu bakımdan bilgisi sebebiyle bir insan kendisine güvenip öyle olur olmaz şeylere karışmamalıdır. Yoksa yaptığı bir hareket, söylediği bir söz, fark etmediği bir durum onu yanılgıya düşürüp zor durumda bırakabilir.
Aç Mezarı Yoktur Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: kişi yoksul olabilir, işsiz ve parasız kalabilir ama aç kalmaz, mutlaka bir geçim yolu bulur.
[1]Uygun bir ortamda bol bol bulunan şey, ortamın uygunluğunu yitirmesiyle yok olur.
Bu atasözü, cümle içinde kullanıldığı zaman kişinin nasıl bir hayatı olduğunun yaşam tarzı ve yaşadığı ortamla aslında doğrudan ilişkili olduğu anlatılır. Örneğin, Evi tertemiz, aslan yattığı yerden belli olur. Cümlesinde olduğu gibi kişinin karakterini ve davranışlarını yaşadığı ortamın etkilediğini ifade eder.
narılan şeyler yararlanılacak duruma gelir. Bakımsız bırakılan şeyler işe yarardan çok zarara sebebiyet verir.
Dağ başına kış gelir insanın başına iş gelir atasözünün anlamı şöyledir; Kışın dağda her zaman fırtına olur. Bunun gibi, insanın yaşamında da her zaman yıpratıcı olaylar olur. İnsanlarında başında sıkıntıları eksik olmaz.
Ev Alma Komşu Al Atasözünün Kısaca Açıklaması ve Örnek Cümle
Eğer ev alırken çevredeki komşular iyi ise, bu durum satın alınan evden çok daha büyük bir fayda sağlar. Ancak eğer komşular kötü ise, o zaman o evde rahat bile oturulamaz.
Ad. pek çok, sınırı, ölçüsü yok.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir.
ESKİ DOST DÜŞMAN OLMAZ, YENİSİNDEN VEFA GELMEZ ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI. Aralarında ufak tefek dargınlıklar olsa bile eski dostlar birbirlerine düşman olmazlar, yeni kazanılan dostlarla arada henüz sıkı bir bağ oluşmadığı için bu durum söz konusu değildir.
BAL TUTAN PARMAĞINI YALAR ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
İmkânları geniş bir işin başında bulunan kimse bunlardan az da olsa yararlanır. Herkes Kaşık Yapar Ama Sapını Ortaya (Doğru) Getiremez atasözünün anlamı demek?
Çeviriler. "giderini mutlaka gelirine uydurmalısın" anlamında kullanılan bir söz.
AT BİNİCİSİNE (SAHİBİNE) GÖRE KİŞNER (EŞİNİR) ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI. İnsanlar başlarında bulunan kişinin etkisi altında kalarak onun tutumuna göre davranırlar. Kalbin Yolu Mideden Geçer atasözünün anlamı demek? Soğanın Acısını Yiyen Bilmez, Doğrayan Bilir atasözünün anlamı demek?
Ağzı kulaklarına varmak: Çok sevinmek, sevindiği her hâlinden belli olmak. Ağzında bakla ıslanmamak: Sır saklamayı becerememek, sırrı hemen açığa vurmak. Ağzından çıkanı kulağı işitmemek: Sözlerini tartmadan, düşünmeden, öfke içinde, nere varacağını hesaplamadan konuşmak.
Ağaç yaşken eğilir. atasözünün anlamı: "Terbiye ve eğitimin etkili olması için küçük yaşta başlamak gerekir." anlamında kullanılan bir sözdür.
Can çıkmayınca huy çıkmaz atasözünün anlamı şu şekildedir: İnsan kişiliğinin bir parçası olan huy, kişiliğin oluşumu sırasında ortaya çıkar. Huy, ölünceye kadar da sürüp gider. Huyun değiştirilmesi hemen hemen olanaksızdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri