Bakır, vücuttaki hemen hemen her hücrede bulunan ve vücut fonksiyonlarının normal bir şekilde yerine getirilmesine yardımcı olan bir mineraldir. Çok küçük miktarı yeterli olduğu için eser element olarak nitelendirilen mineral, vücut tarafından sentezlenemediği için dışarıdan besinlerle alınmalıdır.
Bakır, alyuvarlarda bulunan ve görevi oksijen taşımak olan hemoglobin üretiminde aktif rol oynar. Bakır minerali sinirlerde bulunan miyelinin üretimini destekler ve miyelinin onarılmasına yardımcı olur. Böylece merkezi sinir sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur.
BAKIR NEDİR BAKIR FAYDALARI NELERDİR
Yeterli ve dengeli bir beslenme programının vazgeçilmez bileşenlerinden biri olan bakır, vücut tarafından sentezlenmediği için besinlerle ya da bakır takviyesi şeklinde vücuda alınması gereken önemli bir mineraldir.
Bakır Açısından Zengin Besin Kaynakları
İstiridye ve diğer kabuklu deniz ürünleri, kepekli tahıllar, fasulye, fındık, patates ve böbrekler, karaciğer iyi bakır kaynaklarıdır. Koyu yapraklı yeşillikler, kuru erik gibi meyveler, kakao, karabiber ve maya da güçlü bakır kaynaklarıdır.
Bakır mineralinin eksikliği sık hastalanma, aşırı yorgunluk, kırılgan kemikler ve öğrenme zorluklarına, fazlalığı ise düzensiz kalp atışları, koma, böbrek veya karaciğer hasarlarına neden olabiliyor.
İlgili 34 soru bulundu
Bakır eksikliği de vücutta sorunlara sebep olur. Aşırı yorgunluk, kırılgan kemikler, sık hastalanma, düzensiz kalp atışları, böbrek veya karaciğer hasarı bakır eksikliğinden kaynaklanabilir.
Çinko bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur. Çinkonun hücre bölünmesinde görevi vardır. Bakır normal bağ dokuların korunmasına katkıda bulunur. Bakır normal enerji oluşum metabolizmasına katkıda bulunur.
Çinko ve bakır çocuklar hem yetişkinler için günlük olarak alınmalıdır. Çinko ve bakır kombinasyonu (4); Bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkı sağlar. Normal hücre oluşumu ve korunmasında katkısı vardır.
Kan Örneği Alma: Bakır seviyelerini belirlemek için kan örneği alınır. Bu genellikle bir damardan alınan bir kan örneğiyle yapılır. Laboratuvar İşlemi: Kan örneği laboratuvara gönderilir ve uzmanlar tarafından bakır seviyeleri ölçülür. Farklı testler kullanılarak serum veya plazma bakır seviyeleri belirlenebilir.
Kullanım Şekli:
Günde bir defa bir kapsül alınması önerilir.
Vitamin C, kolajen üretiminde rol oynar. Bu yüzden yeterli C vitamini alınması kolajen sentezi için gereklidir. Bakır minerali, üretilen kolajenin düzenlenmesinde görev alır. Kolajenin dokuya gerekli sağlamlığı verebilmesi için gerekli bağ oluşumlarında bakır rol oynar.
Ülkemizde bakırın çıkarıldığı iller Artvin'de Murgul, Kastamonu'da Küre, Elazığ'da Ergani ve Maden, Rize'de ise Çayeli'dir. Bakır madeni Elazığ ilinde Maden ve Ergani, Artvin ilinde Murgul ve Samsun'un Karadeniz bakır işletmelerinde işlenmektedir.
Bazı besinler özellikle bakır açısından zengindir. Bunlar arasında çoğu kuruyemiş (özellikle pirinç ve kaju fıstığı), tohumlar (özellikle haşhaş ve ayçiçeği), nohut, karaciğer ve istiridye bulunur.
Çünkü bakır çok güçlü anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Bu da özellikle iltihaplı eklemlerin neden olduğu ağrıların geçmesine destek olmasını sağlar.
Yeterli miktarda çinko alınamaması enfeksiyonlara, bağırsak fonksiyonlarında değişime, anemiye ve otoimmün hastalıkların oluşmasına zemin hazırlayabiliyor. Kuru ve pürüzlü cilt, saç dökülmesi, tırnak bozuklukları, görme sorunları, ishal ve iştahsızlık çinko eksikliğinin belirtileri arasında gösteriliyor.
Bu sebeple vücuttaki çinko düzeyinin periyodik olarak takip edilmesi ve gereklilik halinde uygun dozlarda çinko alımının gerçekleştirilmesi öneriliyor. Vücuttaki çinko miktarının normal seviyede olması halinde, bu mineralin günlük öğünlerde besinler aracılığıyla alınması yeterli oluyor.
Yapılan araştırmalar aç karnına B12 vitamininin B1 vitamini ve bakır ile birlikte alındığında, C vitamininin B12, E, A vitaminleri ve çinko ile birlikte alındığında daha fazla yarar sağladığını göstermektedir.
Vitamin takviyelerinin aynı anda alınmaması gereken bazı durumlar da vardır. Alınan farklı vitamin türleri birbirinin etkilerini olumsuz etkileyebilir. Buna örnek olarak A ve E vitaminlerinin K vitamininden ayrı olarak alınmasının gerekli olduğu gösterilebilir.
Bakır taşıyan ATPase 2 proteini, fazla bakırın vücuttan atılması için özellikle önemlidir. ATP7B genindeki mutasyonlar, taşıma proteininin düzgün çalışmasını önler. Buna bağlı olarak vücutta aşırı miktarda bakır birikir. Wilson hastalığı otozomal resesif kalıtsal bir hastalıktır.
Bakır ayrıca bitkide protein ve vitaminlerin oluşumunu sağlar. Noksanlığında büyüme ve gelişme yavaşlar. Genç yapraklar daralır ve küçülür, meyve ağaçlarında dalların uç kısımları kurur. Tek başına kullanılması tavsiye edilir.
Fazla miktarda çinko tavsiyesi kullanan bireylerde çinko toksisitesi meydana gelebilir. Kas krampları, bağışıklığın azalması, kusma, ateş, mide bulantısı, ishal, baş ağrısı gibi atipik yan etkileri görülebilir. Bakırın emilimini azaltarak bakır eksikliğine yol açabilir.
Çinko eksikliği genel olarak büyüme geriliği, iştahsızlık ve bağışıklık sisteminin fonksiyonlarını kaybetmesine neden olur. Şiddetli vakalarda ise saç dökülmesi, cinsel olgunlaşmanın gecikmesi, ishal ya da göz ve deri lezyonlarına neden olabilir. Bireylerde kilo kaybı ve zihinsel uyuşukluk da görülebilir.
Normal kemiklerin, saçın, tırnakların korunmasına katkıda bulunur. Bakır, normal enerji oluşum metabolizmasına katkı sağlar. Normal saç, cilg pigmentasyonlarına katkıda bulunur. Normal bağışıklık sistemi fonksiyonlarına katkı sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri