Üç gün uçuş yapmayan arı eski yerini unutur.
Üç gün uçuş yapmayan arı eski yerini unutur. Birleştirilecek kovan, yerinden alınarak diğerinin yanına konur. Birinin anası alınır ve birleştirilecek kovan iki gün anasız bırakılır.
ARILARIN UÇMA KAPASİTESİ Hava şartlarına göre değişmekle birlikte, bal arısı saatte 24 kilometre hızla 9 kilometre kadar uzaklığa uçabilir.
ARILIK YERİ SEÇİMİ
-Kovandaki yavruların beslenmesi için arılığın yakınında polen kaynağı mutlaka olmalıdır. Arılık yeri seçerken polen kaynağı olan yerleri tercih ediniz. -Arılık yeri seçilirken imalat atıkları zehirli olan fabrika ve işletmelerden uzak yerler seçilmelidir.
Bal hasadı zamanı bölgeden bölgeye değişkenlik gösterebiliyor. Kimi bölgelerde ağustos ayının ortasından sonlarına doğru, kimi bölgelerde mayıs-haziran aylarında, kimi bölgelerde ise eylül-ekim aylarda yapılan bu işlem; belirgin olarak balların arılar tarafından sırlanmasından sonraya denk geliyor.
İlgili 17 soru bulundu
Mart ayında arılar yavru ve yumurtaya başlarlar. Bu nedenle, kovanların açılması ve muayenesi havanın güneşli, rüzgarsız ve sıcaklığın 15 derecenin üzerinde olduğu 12.00-14.00 saatleri arasında yapılmalıdır. Yavruları üşütmemek için, kovanları fazlaca açık tutmaktan kaçınılmalıdır.
Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Türkiye'de arı piyasasına yön veren Aydın İli Arı Yetiştiricileri Birliği, her yıl olduğu gibi bu yıl da arının çıta fiyatını belirledi. Birlik Başkanı Ayhan Özdemir, bu yılki fiyatı 200 lira olarak açıkladı.
Arının boş kovana gelmesini istiyorsak öncelikli olarak arıların sevdiği bazı kokuları kovana sürmeli ve kovanı şerbetli bir suyla şekerlendirmeliyiz. Arıları boş kovana çekmek için piyasada satılan ve arıların hoşlandığı kokulardan meydana getirilmiş olan bazı sprey ve parfümler de bulunur.
Kovanlar mutlaka yerden 30-40 yüksekliğinde bir sehpa üzerine konulmalıdır. Kovan içi sıcaklık 14 C° ye düştüğünde arılar kış salkımı yaparlar salkımın merkezi 33C, dış yüzeyinde ise 5-8 C'dir.
Arı kovanlarını, portakal ağaçlarının çiçeklenme döneminde ve en az 10-12 dönümlük olan yerin ortasına yerleştirmeniz gerekir. Aksi takdirde, arılar farklı bitkilerden nektar toplar ve bu bal kır çiçeği balı olarak sınıflandırılır.
Sıcak bölgelerde arılar dışarıya çıkmaya başlayacağından kovan bakım işlerine başlanır. Yavru üşümesine engel olmak ve rahat çalışmak için kovanların ilkbahar bakımları hava sıcaklığının 15 oC civarında olduğu, günün 11:00-15:00 saatleri arasında yapılmalıdır.
Arıların sahiplerini tanıdığını ifade eden Yirmibeşoğlu, “İnsanlar bunun denemesini yapabilir, hava sıcak olduğunda ve öğlen vaktinde arının içerisinde girilebilir, bir şey yapmazlar. Arılar da beni tanıyor. Arılar insanın kokusunu anlar. Yabancı birisi girdiğinde arılar onları anlar.
Salkım şeklindeki oğul arısı arıcı tarafından usulüne uygun şekilde alınarak yeni bir kovana konur. Mevsimin müsait olduğu zamanlarda ikinci, üçüncü, hatta altıncıya kadar oğul çıkabilir. Fakat çıkan her oğul kovan nüfusunun azalması ve kovanın gücünü yitirmesi anlamına gelir.
Bir bal arısı kovanında kışın yaklaşık 20.000-30.000, yazın 60.000-80.000 arası işçi arı bulunur. Kış aylarında 4-9 ay, yaz aylarında 6 hafta civarı yaşarlar. İşçi arıların dikenli bir iğnesi bulunur ve bu iğne ile bir canlıyı soktuklarında iğnelerini bırakır ve ölürler.
İki zayıf ailenin birleştirilmesinde; ana arılardan yaşlı olanı öldürülmelidir. Birleştirilecek iki kovandan analı kovan yerinde kalır. Bunun kapağı açılarak kuluçkalık çerçevelerinin üzerine bir gazete kâğıdı serilir. Üzerine de bir tane boş ballık konulur.
Doğa Severler Kulübü - Arılar, çiçeklerin içinde günde yaklaşık 6 saat kadar uyur, ayrıca diğer arılarla uyumayı ve birbirlerinin ayaklarını tutmayı severler. | Facebook.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının verilerine göre, koloni başına bal veriminin ortalama 14 kilogram olduğunu belirten Çakmak, "Bizim sahadaki çalışmalarımıza göre, koloni başına bal verimi ortalama 8-10 kilogram görünüyor. Dolayısıyla biz bu verimi artırabiliriz.
Yemlemeye devam edilir.15 günde bir kovanlar açılarak, iş çalışması kontrol edilir. Gerek duyulan kovanlara kabartılmış petekler azar azar verilir. Her hafta arıların çalıştığı saatlerde kovanlar dıştan kontrol edilerek, kuşkulanılan kovanlar açılarak denetlenir.
✓ Arıcılıkta yüksek verim almak için nektar ve polen kaynaklarınca zengin meralar kullanılmalı, koloniler nektar akımına iyi hazırlanmalı ve modern arı yetiştirme teknikleri ile bilinçli bir arıcılık yapılmalıdır.
Arılar Hangi Bitkileri Sever? Arıların en sevdiği bitkiler lavanta, kekik, fesleğen, adaçayı, biberiye, melisa, yonca, karahindiba, bakla, acı
Bir de arıcılarımızın yanlış kovan, koloni yönetimi ve yanlış suni bölmelerinden dolayı suni bölme yaptıkları kovanlar da oğul verebiliyor. Aslında oğul veren arıdan hiçbir zaman yeterli bir bal üretimi gerçekleştiremeyiz. Bazen arılar kendi ortamını rahatsız edebiliyor.
Güneşte fazla bekletilmiş kovanlarda oğul arısı durmaz ve terk eder. Evcil hayvanların tünediği veya farelerin yataklık yaptığı kovanlarda nahoş koku oluşur. Arılar bu kokulardan hoşlanmadıklarından terk ederler.
Benzer olarak, 20 bin yetişkin arısı bulunan bir koloni ancak 14 kg bal üretirken 50 bin arısı bulunan koloninin 41 kg bal ürettiği bulunmuştur.
Arı Çıtası Fiyatı 17,23 TL.
Eskiden örme sepet ya da oyma kütük gibi malzemeden yapılmış kara kovan denilen kovanlar kullanılmaktaydı. Bu kara kovanlar, daha çok kestane ya da ıhlamur ağacından yapılır. Günümüzde ise bunların sayısı azalmıştır, daha çok standart ahşap kovanlar kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri