Hastalığın en önemli ve ilk bulgusu unutkanlıktır. Alzheimer hastası yakın geçmişteki bilgi, kişi ve olayları unutur. Hastalık ilerledikçe kişi daha sık unutmaya başlar ve bu bilgileri hatırlayamaz.
Alzheimer, en başta yakın bellek kaybıyla kendini gösterir. Yani hastalar, ilk etapta geçmişi hatırlar ama yakın zamanda yaptıklarını unutur, zaman geçtikçe de eski hatıralarını unutmaya başlar" dedi.
Genel olarak Alzheimer belirtileri en yaygın olarak kişinin hafıza kaybı yaşaması sonrası günlük ihtiyaçlarında yardıma ihtiyaç duyması, yakın çevresini tanımaması ve iletişim kurmakta güçlük çekmesi olarak evreler halinde sıralanabilir.
Alzheimer, yaygın görülen bir demans türü olup beyin hücrelerinin yok olmasına neden olan ilerleyici bir nörolojik hastalıktır. Düşünce, hafıza ve davranış fonksiyonlarında azalmaya neden olan bu hastalıkta belirtiler yaşla birlikte yavaş yavaş ortaya çıkar. Hastalığın ileri evrelere gelmesi yıllar sürebilir.
Alzheimer hastalığının başlangıçtaki en bariz belirtisi aynı şeylerin tekrar tekrar söylenmesi; aynı soruların tekrar tekrar sorulmasıdır. Alzheimer hastalığında bellek bozukluğu ilk dönemlerde öğrenememe ve yeni hafıza oluşturamama şeklinde olup uzak hafıza korunur. İleri dönemlerde uzak hafıza da bozulur.
İlgili 20 soru bulundu
Alzheimer çoğunlukla yaşlılıkla birlikte ortaya çıkan nörodejeneratif bir hastalıktır. Beyin dokusunda incelme sonucunda bellek, konuşma ve motor becerilerde bozukluklar olarak belirtiler gösterir. Bu hastalıkta davranış ve düşünme becerileri etkilenir ve hastalığın evreleri süresince giderek geriler.
Alzheimer her hastada farklı bir yol alır. Bazı kişilerde belirtiler birkaç yıl içinde ciddi hafıza kaybı ve karışıklığa yol açarak hızla kötüleşebilir. Bazı kişilerde ise 20 yıl içerisinde hastalık kademe kademe ilerler.
Alzheimer hastalığının beyinde Amiloid Beta adını verilen bir proteinin birikiminden oluştuğu düşünülmektedir. Amiloid Beta zararlı bir protein molekülü değildir.
Alzheimer hastalığı olan, hafif evredeki hastaların %25'inde, orta evredeki hastaların ise yaklaşık yarısında uyku bozuklukları görülüyor. Hastalık ilerledikçe uyku bozuklukları da artıyor.
Alzheimer Hastaları Neden Korkar? Alzheimer hastası olan kişi evden ayrılma nedenleri; bir şeyi bulmak, bir şeyden kaçmak, veya geçmiş zamanı yeniden yaşamaktır. Bir şeyden kaçmanın temeli korkuya dayanır.
Sonuç olarak, unutkanlık Alzheimer hastalığının potansiyel bir belirtisidir ancak her zaman mevcut değildir. Hafıza kaybı ayrıca stres, depresyon ve diğer tıbbi durumlar gibi diğer unsurlardan da kaynaklanabilir. Doğru bir teşhis ve hafıza kaybının kaynağını belirlemek için bir sağlık uzmanına danışılmalıdır.
B Grubu Vitaminlerin Alzheimer Hastalığındaki Rolü
Folik asit, piridoksin, B12 vitamini eksikliği ile birlikte homosistein yüksekliğinin Alzheimer hastalığının oluşmasında önemli bir etken olduğu bilinmektedir.
İnsanın bir toplantıda tanıştığı ve ilgisini çekmeyen kişilerin isimlerini unutması gibi durumlar tamamen normal görülüyor. Gençliğinde depresyon tanısı konulmuş, kansızlığı olan, vitamin eksikliği yaşayan, tiroitleri iyi çalışmayan kişiler ise daha fazla unutkanlık gösteriyor.
Tanı konulduktan sonra ortalama yaşam süresi 4-10 yıldır. Bazen bu 1-20 yıl da olabilir.
Mustafa Bakar. Alzheimer Hastalığı demansın (bunamanın) en sık nedeni olup geri dönüşü olmayan ilerleyici bir hastalıktır. Zaman içinde hastaların bellek kapasitelerinde azalmalar olur ve mantıklı düşünme, öğrenme ve iletişim kurabilme yetenekleri bozulur.
Erken Evre: Tani konmasından 20 yıl hatta daha uzun bir süre önce beyinde nörodejenerasyon başlamış olabilir. Orta Evre: Genelde 2-10 yıl sürer. İleri Evre: 1-5 yıl sürebilir.
Anket verilerine bakıldığında hastaların %71,7'sinin Alzheimer tanısı almadan önce depresyon veya derin üzüntü yaşadığı görülmüştür. Alzheimer hastalarının %70'inin ikinci derece yakınlarında da AH olduğu belirlenmiş; hastalığın genetik yatkınlıktan etkilendiği düşünülmüştür.
Hastalığın en önemli ve ilk bulgusu unutkanlıktır. Alzheimer hastası yakın geçmişteki bilgi, kişi ve olayları unutur. Hastalık ilerledikçe kişi daha sık unutmaya başlar ve bu bilgileri hatırlayamaz.
Alzheimer hastalığının kendi seyrine bırakılması durumunda hastada beyin hücrelerinin yıkımı hızlanır. Dolayısıyla hastanın yaşam kalitesi kısalır. Alzheimer hastalığında yaşam kaybı sıklıkla, akciğer enfeksiyonlarına bağlı olarak oluşur.
Hastalığın erken belirtileri, son olayları veya konuşulanları unutmayı içerir. Hastalık ilerledikçe, Alzheimer hastalığı olan bir kişi ciddi hafıza bozukluğu geliştirecek ve günlük görevleri yerine getirme yeteneğini kaybedecektir. İlaçlar semptomların ilerlemesini geçici olarak durdurabilir veya yavaşlatabilir.
Hastalık 65 yaşın üzerinde doruğa çıkar ve her 5 yılda bir risk 2 kat artar. Genetik etkenler de hastalığın gelişiminde yaş faktöründen sonra yer alır. Özellikle birinci derece akrabalarda bunama sorunu varsa gelişme riski 2 kat artar. Bu risk faktörlerini sırasıyla inme, kafa travması ve kadın olmak takip eder.
Tayfun Uzbay, “Alzheimer'in güncel tedavisinde en çok kullanılan Takrin, Donepezil, Rivastigmin ve Galantamin gibi ilaçlar, asetilkolini parçalayan enzimi baskı altına alarak asetilkolinin beyinde miktarını ve etkinliğini artırmayı amaçlar.
Alzheimer hastalığının yanı sıra başka hastalıkları (kalp hastalığı, diyabet vb.) da varsa ve tedavi gerektiriyorsa o zaman hastanede yatmaları gerekebilir. Halk tarafından “alzheimer son evre ölüm belirtileri” olarak adlandırılan şiddetli belirtiler görüldüğünde ise endişe sonucu hastaneye yatırılabilir.
Alzheimer ve demans aynı şeyler değildir. Alzheimer hastalığı demansın sık görüldüğü hastalıklardan biridir. Alzheimer hastalığı tüm demansların %60'ından fazlasını oluşturur. Bir inme (felç) sonrası ortaya çıkan 'vasküler demans' ise demansın en sık görülen ikinci tipidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri